10 perces sütőtökös ételek

sutotokos azsiai teszta_kiemelt

A sütőtökszezon már over, de a múlt heti bevásárlásnál rákívántam a biopiacon a Virágoskút bio sütőtökpüréjére és vettem egy nagy üveggel. Kétféle ételbe használtuk fel a héten, és nem bántuk meg, mert egyrészt nagyon finom, másrészt ebben a borús, esős időben pont olyan melengető hatással van a szervezetre, amilyennel ősszel-télen szokott lenni. 

Az egyik receptet fogom leírni, amit igazából nem is én kreatívkodtam össze, hanem a férjem. Ő gyors, ázsiai jellegű tésztára vágyott, én meg sütőtökre, és alig 15 perccel később letette elém ezt az illatos, meleg, ínycsiklandó ételt. Nem tudom nem megosztani a receptet.

Sütőtökös ázsiai tésztaleves

Hozzávalók:

2 nagy maréknyi Soba rizstészta
Sárgarépa, cukkini, újhagyma, csíra, spenótlevél olyan arányban, ahogy otthon van és ahogy jólesik.
1 bio zöldségleves kocka
némi gyömbér frissen reszelve (gyerekeknél ez elhagyható vagy minimalizálható)
2 dl sütőtökpüré
1,5 evőkanál Tamari (szójaszósz)
citromlé
0,5 l víz (Több víz is mehet rá, akkor leves lesz. Mi inkább sűrűn ettük.)

sutotokos azsiai teszta

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. A spenótot vékony csíkokra vágjuk. Egy lábosba tesszük a rizstésztával együtt. (Ennek a fajta tésztának az a nagy előnye, hogy elég csak leforrázni és lefedni kb. 10 percre, és már fogyasztható is. Így melegítési lehetőség nélküli munkahelyre is vihető, vízforraló tapasztalataim szerint majdnem mindenhol van.)

Ráöntjük a vizet, felforraljuk a tűzhelyen, vagy már eleve forró vízzel öntjük le. A zöldségek miatt azért nem árt, ha fő egy kicsit, de lezárt dunsztos üvegben is megpuhulnak, ha elég vékonyra szeltük őket. Ha felforrt a víz, mehet bele a leveskocka, és alaposan keverjük el!

Maximum 10 percig főzzük, amíg láthatóan megpuhulnak a zöldségek. Ekkor mehet bele ízlés szerinti mennyiségű gyömbér vagy gyömbérpor, a sütőtökpüré, szójaszósz, citromlé.

A nem gyerekeknek szánt részét tovább lehet “hevíteni” csilivel, erős ételízesítőkkel.

Isteni finom. Tálaláskor petrezselyemmel vagy korianderrel a legjobb.

sutotokos azsiai teszta

Sütőtökös zabkása

A sütőtökpüré maradékából  (100-110 g) másnap reggel sütőtökös zabkását készítettem. Nekem nagyon ízlett, a fiúk kb. a háromnegyedét ették meg. Máskor is fogok készíteni, örülök neki, ha nem egyhangúak a reggelijeink.

A receptötletet a Zizikalandjai blogból vettem, de kicsit magunkra szabtam. Artúr dió helyett mazsolát kért rá, a szegfűszeget kihagytam, édesítésként pedig 2 evőkanál tápióka szirupot használtam. Ilyen lett:

sutotokos zabkasa

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.