5 gyors anyabarát étel – 2. rész

5_gyors_anyabarat_2_kiemelt

A friss anyukáknak az első 6, vagy inkább 12 hónapban minden energiájuk és figyelmük a baba ellátására összpontosul. Arra már alig marad idejük, hogy a saját étkezésükre is odafigyeljenek. Pedig fontos, hogy egészségesek és “erősek” maradjanak, főleg, ha még szoptatnak. A hozzátáplálás megkezdése után még kevésbé könnyű, hogy a babának és a mamának is megfelelő étel kerüljön az asztalra… és ilyenkor inkább a mamáé szokott elmaradozni.

“Majd bekapok egy vajas kenyeret egy szelet sajttal.”
“A kávémban meg volt cukor, úgyhogy a vércukorszintem nem fog leesni.”
“Majd rendelek pizzát… úgy értem, majd ha végre elalszik a gyerek.”
Ismerős gondolatok? Nekem nagyon is ismerősek, de így utólag már kissé elborzasztóak.

Gudics Ágival, a kőeccerű oldal szerzőjével, egy Facebook csoportban találtunk egymásra, és mint kiderült, van közös nevezőnk. Egyikünk sem egy hatalmas konyhatündér, de enni, főzni kell, szabadidő viszont nagyon kevés akad rá. Ági ezért – barátai és rokonai segítségével – elindította a kőeccerű című oldalát. Receptgyűjteményében csak gyors és egyszerű, a főzéshez nem konyító olvasók számára is elkészíthető ételeket tesz közzé.

Kiválasztottam a sok-sok étel közül 5-öt, amit most veled is megosztok. Olyan recepteket válogattam, amiket állati összetevőik miatt nálam nem érnél el, hogy a hús-, tojás- és tejfogyasztó anyukák is ihletet kapjanak.

  1. Villámgyors csirke

villamgyors csirkemellElkészítése 20 perc. A csirkemellet vágd 4 szeletre: először középen vágd el két félre, aztán lapjával párhuzamosan vágd 2-2 szeletre a csirkemell feleket. Picit sózd meg. Keverj össze 2-2 evőkanál mustárt és ketchupot, és jól forgasd bele a szeleteket. Így előkészítve akár másnap estig is hűtőben tarthatod, hogy már csak meg kelljen sütni. 1-2 kanál étolajat hevíts egy serpenyőben, és közepes-nagy lángon süsd a csirkeszeleteket oldalanként kb. 5 percig. Az edényt célszerű lefedni sütés közben, hogy ne szökjön ki egy csepp olaj sem, másrészt, így nagyon omlós lesz a hús. Friss vegyes zöldsalátával vagy valamilyen klasszikus körettel is finom.

  1. Lencsefőzelék

lencsefozelek1_0Ez is 20 perc alatt kész, ha konzerv lencsével dolgozol, akkor azért, ha pedig beáztattad előző este a száraz lencsét, akkor pedig azért van kész hamar.

A 2 db lencsekonzervet felbontom és egy nagy edénybe öntöm (lével együtt, vagy ha ezt nem szeretném, akkor lecsöpögtetve, kb. 3 dl vízzel). A lencsét fűszerezem a babérlevéllel, 1 tk dijoni mustárral, 1 lereszelt gerezd fokhagymával, sóval (vigyázz, a dijoni mustár már eleve nagyon sós) és felteszem főni. Amíg a lencse felforr, habarást készítek: 2 ek tejfölt jól kikeverek 1 ek liszttel. Ha felfort a lencse, kiveszek egy merőkanállal a forró léből és elkeverem a hideg tejföllel. Ezt követően hozzákanalazok még egy kis lét és ezt a felhigított tejfölt öntöm rá – folyamatos keverés mellett – a lencsére. Kb. 10 percig főzöm még, kicsit be kell sűrűsödnie, majd tálalom.

  1. Túrófánk

Lehet belőle reggeli, vacsora, gombás vagy húsos ragu mellé köret, vendégváró falatka vagy bármi. Ráadásul egész kényelmes meló elkészíteni, mert miközben sülnek a fánkok, maguktól forgolódnak az olajban. Tényleg!

turofank450 g túrót önts egy tálba, villával törd szét a nagyobb rögöket. Adj hozzá 3 tojást, 1 tk sót, 300 g lisztet, 1 zacskó sütőport. Dolgozd össze fakanállal vagy kézzel a tésztát.

A fánk formázást kétféleképp is csinálhatod: vizes kézzel csípj le diónyi tésztát, gömbölyítsd golyóvá, és tedd egy tálcára. Vagy két, olajba mártott evőkanállal is megformázhatod a diónyi tésztát, és mehet rögtön a forró olajba (1 l napraforgóolajban kisüthető). Süsd meg a fánkokat közepes, vagy annál kicsit alacsonyabb fokozaton. 1 perc elteltével ellenőrizd, nem tapadtak-e le, aztán maguktól fognak forgolódni: a sütőpornak hála, mindig a legjobban megsült felük néz felfelé. Néha picit segíthetsz nekik egy villával a forgolódásban. Amikor szép világosbarnára sültek, szedd ki papírtörlővel bélelt tálba.

Házi lekvárral, édes szószokkal, öntetekkel az igazi. De mivel a fánkok önmagukban nem édesek, húsos vagy gombás raguk mellé köretnek is készítheted, úgy is nagy élmény!

  1. Pikáns tonhalsaláta

salata_2Ha csak 10 perced van, no és pár szelet pirítósod, akkor ez lehet a gyors ebéded.

1 zacskó rukkolát megmosok, egy nagy tálba teszem. Ráöntöm az 1 konzerv lecsepegtetett tonhalat, 1 csomag mozzarella sajtot összedarabolva, 6 db koktélparadicsomot félbevágva, a durvára vágott dióból, amennyit jónak látsz, és egy fél gránátalma magjait.

Egy kis tálban összekeverem a kb. 2 evőkanál olívaolajat, pár csepp citromlével és 2 gerezd lereszelt fokhagymával. A salátát és a dresszinget alaposan összekeverem. Azonnal is fogyasztható, de jót tesz neki, ha pár órát pihen a hűtőben.

  1. Makrélás fusilli

12 perc alatt kész, maradék kifőtt tésztából talán hamarabb is.

makrelas-fusiliForralj vizet teáskanálnyi sóva, és főzd meg benne kb. 8 perc alatt a 10 dkg tésztát. A makrélakonzervet csepegtesd le, és tedd egy serpenyőbe. Fűszerezd fehérborssal, sóval, kevés friss petrezselyemmel, néhány bazsalikomlevéllel, néhány csepp citromlével, és adj hozzá fél paradicsomot apróra vágva, vagy akár késes mixerrel 2 másodperc alatt pürésítve. Kis fokozaton forrósítsd át a halat.

A leszűrt tésztára szedd a halat, a paradicsom másik felét cikkekre vagy apróbb kockákra vágva halmozd a tésztára. Mehet még rá friss zöldfűszer, néhány csepp friss citromlé, és hints rá reszelt parmezánt.

A további gyors, egyszerű recepteket keresd a kőeccerű oldalon!

További anyabarát receptek itt:
5 gyors anyabarát étel – 1.
Vendégpost: 5 anyabarát recept

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.