A húsok bevezetése

raw_chicken_breast_fillets_with_herbs_by_bekaphoto-d875pdr (1)

A húsok bevezetésére legalkalmasabbak a szárnyasok. Első húsnak a csirkemellet szokták ajánlani, mivel ez a legkönnyebben emészthető a baba számára. A csirkemell után pedig jöhet a pulykamell, aztán a csirkecomb, majd 1-2 hónap múlva a sovány sertéshús, a marha és a bárány. 8-9 hónapos kortól már májat is kaphat a baba, de mivel méregtelenítő szervről van szó, hetente maximum egyszer ajánlott adni.

A halaknak külön írást szentelek majd nemsokára. (Ide kattintva olvasható. Figyelem, 10%-os kedvezmény!) Elöljáróban annyit, hogy én arra jutottam, hogy ha jó helyről szerzi be az ember (leginkább biogazdálkodásból származó halakra gondolok), akkor nem kell vele várni 1 éves korig, nyugodtan adható akkortól, amikor a többi állat húsát is bevezetjük (már aki bevezeti). A szálkákkal persze kell vigyázni, de ez egyéves korban sem lenne másként. A bio hal kiküszöböli a nehézfém-szennyezettséget, ami miatt (sokszor indoklás nélkül) tiltólistára szokott kerülni az első évben. Pedig, ha már húsevésről van szó, akkor annak a halfogyasztás a legegészségesebb formája. Ugyanakkor allergiás tüneteket is kiválthat, a bevezetésénél ezért ugyanolyan fokozatosságot kell tartani, mint minden más ételnél.

A tengeri „herkentyűkkel” én még sokáig várnék, legalább a gyerek egyéves koráig. Rákot inkább csak még később, 2-3 éves kortól adnék, mert olyan fehérjét tartalmaz, amely egyesek szervezetéből allergiás reakciókat váltanak ki. Bár a tenger gyümölcsei okozta allergiák sokszor csak felnőtt korban alakulnak ki, azért a kicsiknél is érdemes vigyázni, mert a tünetei durvák lehetnek, pl. a torok megduzzadhat és a gyerek (vagy felnőtt) nem kap levegőt.

Visszatérve az első falat húsok bevezetéséhez, vegyük sorra, mit kell tudni az elkészítésükről, tárolhatóságukról és felhasználásukról!

Mennyi húst adjunk egy étkezésre?

Kezdetben maximum napi 10-20 g (ez egy púpozott teáskanálnyi vagy egy jégkockatartónyi) a baba adagja. Egyéves korra ez a mennyiség akár az öt-hatszorosára is nőhet. A húst felnőtt körökben nem kiskanálban szokás mérni, ezért ezen a ponton többen felkaphatták a fejüket. A kiskanál, mint mérőeszköz, a már megpárolt és pürésített húsokra vonatkozik. Véleményem szerint egyszerűbb elkészíteni egyszerre egy nagyobb adagot, és 10-20 g-onként lefagyasztani, mint ilyen kis mennyiséget párolni naponta, de mindenki döntse el maga, melyik a számára szimpatikusabb módszer.

Sokan azt csinálják, hogy a felnőttek ételéből (pl. húslevesből) veszik ki a falatnyi csirkehús-darabot, és azt mixelik a baba ételébe. Így is lehet, nyugodtan, csak figyeljünk arra, hogy erős fűszerek így se kerüljenek a baba ételébe!

Milyen gyakran adjunk húst?

Tévhit, hogy a babának minden nap kell ennie húst, egy héten 2-3-4 alkalom elegendő a számára. (Én még azt is hozzátenném, hogy tévhit, hogy egyáltalán kell neki, hiszen pl. az antropozófus szemlélet szerint 7 éves kor után kell csak húst adni, a vegetáriánus illetve vegán étkezést pártolók szerint pedig egyáltalán nem szükséges hús illetve állati eredetű ételt adni a babáknak, gyerekeknek. De ez más téma, most a hús bevezetéséről, tehát a húsevő család húsevő babájáról beszélünk. Akit a vegetáriánus hozzátáplálás érdekel, a fenti menü segítségével látogasson el a Vegetáriánus táplálás rovatba!)

Hogyan készítsük?

Mielőtt elkezdenénk a húsok párolását, főzését vagy sütését, érdemes az alábbi kis útmutató szerint eljárni:

Csirke: Ha van bőre és csontja, azokat távolítsuk el! Még jobb, ha filézett csirkét veszünk.
Pulyka, marha, sertés stb.: Érdemes őket kiklopfolni. Ezzel a kemény, rágós részeket könnyebben fogyaszthatóvá tesszük.
Hal: A szálkákat, a bőrét és a belsőségeket távolítsuk el! Vagy vásároljunk előkészített, filézett halat.
Máj (baromfi): Párolás előtt érdemes eltávolítani az epedarabokat (sárgászöld részek).

Ahogy a zöldségekkel is kezdtük, ajánlott először a húst is párolva adni. Mielőtt a párolóedénybe tennénk, folyó vízben alaposan öblítsük le!
Amikor már megpuhult, és akár villával szét lehet vágni, akkor pürésítsük egy kevés főzővíz hozzáadásával. Az első időkben mindenképpen pépesen adjuk a babának, főzelékekbe keverve.
A csirkemellpép készítését lépésről lépésre, sok fotóval ide kattintva találod.

Ha már eljutottunk a darabos ételekig, és a húsokat is darabokban kínáljuk neki, akkor lehet főzni vagy sütni is, és nem pürésen a főzelékekre tenni, vagy krumpli, rizs, tészta, zöldségételek mellé kínálni. Az erőteljes fűszerezéstől, akárcsak a zöldséges ételek esetében, tartózkodjunk!
A csirkemell párolását lépésről lépésre, fotókkal ide kattintva találod.

Tárolása

A hústartalmú ételeket 24 óra hűtőben tárolás után meg kellene enni vagy ki kellene dobni. Ha látható, hogy ebben az időtartamban nem fogjátok elfogyasztani, akkor a húspüré nyugodtan lefagyasztható. A fagyasztásról itt olvashatsz bővebben. A húsételek (ez már ugye nem nyers hús) 2-3 hónapig elállnak a mélyhűtőben. Fontos, hogy ha egyszer már kivetted és megkezdted a felolvasztását, soha ne fagyaszd vissza!

Mivel párosítható?

Szinte bármivel. Tényleg. Nem csak főzelékekkel, gabonákkal, de akár gyümölccsel is. Csirkemell almával, körtével, sárgarépa pürével, paszternákkal. Gourmet családnál elő lehet rukkolni gesztenyés pulykával is, persze eleinte pépesítve. Amikor már darabos ételeket is fogyaszt a baba, akkor baconbe csavart pulykával vagy csirkével. Aszalt szilvás húsokkal. Ha a családi asztalra pl. sertésszűz kerül, a babának is lehet vágni egy szeletet a natúrabb közepéből.

csirke

A párolt és a levesből kiszedett csirkehús után már akár grillezett csirkecombot is kaphat a baba. Kaptam egy tippet egy ismerős konyhatündér anyukától: a babának szánt csirkét is mindig a bőrével együtt grillezzük, hogy szaftos, puha maradjon. Persze a bőrt fogyasztás előtt le kell szedni, és a gyerek csak a belső részt fogyasztja el. Az ismerős anyuka kisfia fél évig csak ezt ette meg, mert ez volt neki elég puha a húsok palettájáról.

Itt is meg kell említenem, hogy az alapanyagok párosításával ízletes ételeket lehet készíteni a babának, nem szükséges sok fűszert használni, erőset pedig kimondottan nem ajánlott.

Felvágott, virsli, húsos szendvicskrémek

A bolti felvágottakról és virslikről sok rosszat hallani, még felnőtteknek sem egészségesek, nemhogy a kisbabáknak. Sok közülük szóját is tartalmaz, ami allergén, és ha nem bio vagy garantáltan GMO-mentes, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb vacsora a babának.

A már darabos ételeket fogyasztó babáknak a reggeli párizsis zsömle helyett egészségesebb választás lehet a fokhagymás hús lassan megsütve, ez lehet csirke, pulyka vagy sertés is. Ha kihűlt, nagyon vékony szeletekre vágva kenyérrel és zöldségekkel fogyasztható.

A szintén bolti, mesterséges ízfokozókat és egyéb huncutságokat tartalmazó szendvicskrémek és májkrémek helyett pedig lehet készíteni házi sonkakrémet vagy húskrémet. A párolt húst vajjal és főtt tojás sárgájával  összebotmixeljük, zöldfűszerrel és egy pici sóval ízesítjük.

Beszerzési helyek

Bio húsok:

Bio húsárus több is van a budapesti Csörsz utcai biopiacon. Biocsirke ezen kívül beszerezhető a Zsámboki Biokertészet dobozrendelős rendszerén keresztül is (1900 Ft/kg a bio csirke), bár mostanában (2015 áprilisában) kérdeztem tőlük, és épp nincs eladó, de a dobozrendeléseknél fel van tüntetve, amikor lehet kapni. Ősszel, télen minden héten volt.

Előre csomagolt, szeletelt bacon kapható a Csörsz utcai biopiacon, a Bio-Csemege standjánál. A Bio-Csemegének Budapesten a József körúton is van boltja, mások elmondása szerint hatalmas kínálattal. Én még nem jártam ott, csak a piacon szoktam vásárolni tőlük, de egyszer mindenképpen pótlom.

Bio halat is a Csörsz utcai biopiacon, a Zöldház standján, illetve a Tescoban és a Sparban lehet kapni. (A bio halakról külön cikk is szól, amelyben részletesebben írok a tenyésztésükről, a felhasználhatóságukról, és a beszerzési helyekről. Érdemes ide kattintani és elolvasni azt is, mert kedvezményes vásárlási lehetőséget is kínálok benne!)

A Mamut I. bevásárlóközpontban levő Biosétányon lehet bio előre csomagolt felvágottakat, pulyka- és csirkesonkát kapni. Van 100% húsból készült pulykaszalámijuk, valamint virslijük és sütni való kolbászkájuk is. Ezek természetesen nem a pár hónapos csecsemőknek valók, hanem a már rutinosabban evő nagyobbaknak.

Akinek pedig nehezen elérhető a biopiac, a felszereltebb bioboltok és a dobozos rendelésnek sem híve, annak ajánlom figyelmébe az Interspar bio kínálatát. Náluk már külön bio húsokkal teli hűtő is van.

Szintén szójamentes, bio virsli pedig kapható az országszerte elérhető DM-ben is.

Nem bio:

Az Intersparban láttam, de úgy tudom, a többi hipermarket-lánc áruházaiban is kapható a Hernádi boldog csirke (Hercsi) névre keresztelt termék. Ezt kimondottan babáknak is ajánlja a gyártó, feltüntették rajta, hogy a csirkék pl. nem kapnak antibiotikumot stb.

eh_bocsi_csirke_mellfile_talcas

Személyes kiegészítés

Bevallom, ez a legnehezebb témám ezen az oldalon. Ezen törtem legtovább a fejem, mielőtt leültem megírni. 29 éve elméleti, 15 éve gyakorlati vegetáriánusként, 1 hónapja pedig vegánként, a gyerekemet is hasonlóan nevelve (ritkán, de adok neki halat, más húst még nem evett, és egyre ritkábban kap tojást és tejtermékeket is) nem volt könnyű úgy döntenem, hogy a húsok bevezetéséről ugyanúgy fogok írni, mint a többi ételről. Persze mégsem ugyanúgy, hiszen elég hiteltelenné válnék, ha elkezdeném a pozitívumait sorolni, de a ló túloldalára sem szeretnék átesni azzal, hogy ellene szónokolok. Látva a vegetáriánus-húsevő párbeszédeket a netes fórumokon, az összecsapásokra és gyűlölködésre nem szeretnék itt felületet biztosítani. Egy ilyen vita áthelyezné a hangsúlyokat, amit nagyon nem szeretnék. Weboldalam célja nem ez, hanem hogy itt mindenki, egymás mellett békésen „élve” (kattintgatva) megtalálja a számára hasznos információkat.

Úgy gondoltam, az lesz a legjobb, ha leírom, hogy a hús bevezetése mellett döntők milyen sorrendben, hogyan, milyen párosításokban és mennyiségben adhatják a babának. Segítek abban is, hogy a jobb minőségű húsok lelőhelyeit mindenki, aki szeretné, megtalálhassa. Ehhez már önmagában ki kellett lépnem a komfortzónámból, de mivel a hozzátáplálás egészéről szeretnék itt hétről-hétre cikkezni, nem panaszkodom, hanem megcsinálom. Mindenki döntését tiszteletben tartom, a pro és kontra érvek utáni kutakodást pedig meghagyom az olvasóknak.

A húsevő családok kedvéért tervezek húsos recepteket is, valamint jó néhány ételnél fel fogom tüntetni, hogy hogyan lehet húsos illetve vegetáriánus módon elkészíteni. Meghívok majd vendégbloggereket is, akik megosztják gyermekük kedvenc húsos ételeinek elkészítési módját.

A vegetáriánus hozzátáplálásnak külön menüpontot szenteltem, és hamarosan azt is töltöm majd fel a bejegyzéseimmel. Ott sem fogok senkit rábeszélni, érveket sorolni. Ha viszont az oldalamra érkező olvasó már döntött, és segítségre van szüksége, azt igyekszem megadni.

 

(A cikk illusztrálásához a Flickr, a DeviantArt és a hercsihus.hu egy-egy jogtiszta fotóját használtam.)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.