A spárga bevezetése – jó kis tavaszi, spárgás receptekkel

Minden évben onnan tudom, hogy végre tavasz van, hogy felbukkannak az evezős fiúk a Dunán, hogy megkezdődik a lakótelepi házak közötti Lada-szerelés, és hogy megjelenik a piacon a spárga és a friss spenót.
Mivel a spárga bevezetéséről még nem írtam, úgy gondoltam, talán legjobb lenne, ha néhány receptötletet is ajánlanék mellé. 

A spárga egyértelműen az a zöldség, amit már a biopiacos időszakomban, jócskán vegetáriánus koromban fedeztem fel magamnak. Természetesen nem szeretnék olyan sületlenséget állítani, hogy húsevőként nem lehet spárgát enni, de az én életemben a sok-sok zöldségre kinyílós időszakomban bukkant fel. Korábban is ettem már spárgát ímmel-ámmal, de egy fás, nehezen kezelhető alapanyagként emlékeztem rá (így voltam a fehérrépával és a körtével is), aztán jött Bridget Jones spárgája… mondanom sem kell, nem kaptam nagy kedvet a rendszeres fogyasztásához. Mostanában viszont egy zsenge, puha, sokféleképpen felhasználható finomság jut róla eszembe, amit minden héten beszerzek a piacon, hogy kihasználjam, amíg még kapható. Imádjuk mindannyian.

Miért jó a spárga?

A zöld spárgának nagyobb a tápértéke, mint a fehér (halványító) fajtának. A zöld klorofillban gazdag, több benne a karotin és a C-vitamin. Viszont mindkét fajta gazdag A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban, valamint folsavban. Tartalmaz még kálciumot, káliumot, foszfort és vasat is. Ezen kívül értékes aminosavak forrása. Diétázóknak kiváló alapanyag, mert alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, valamint vízhajtó hatása is ismert.

Hámozás és a fás részek eltávolítása

Szinte minden recept azzal kezdődik, hogy a spárgát meg kell pucolni, én azonban soha nem bíbelődöm ilyesmivel. Igyekszem zsengét, nem keményet, nem kérgeset venni belőle. Ez általában inkább a vékony szálú spárgáknál sikerül.  A szívemhez valamiért amúgy is közelebb áll a zöld spárga, ezért szinte kivétel nélkül azt veszem a piacon.

Ha mégis olyan spárgával találkozik az ember, amelyik nem friss már, vagy vastag és kiált az alapos pucolásért, akkor hámozókéssel, a feje alól indulva a töve felé haladva meghámozhatjuk.  A fás végek töréspontját nagyon egyszerű megtalálni. Két kezünkbe fogva a spárgaszál végeit hajlítsuk meg ívben, és figyeljük, hogy hol nem hajlik tovább. Onnantól keményebb, ott kell letörni.

A végek mehetnek is a komposztálóba vagy a szemetesbe, mást sajnos nem tudunk velük csinálni. A lehámozott részeket hallottam már, hogy valaki forrásban levő vízbe dobta, és pár perc alatt alaplét főzött belőle, amit később levesekhez, főzelékekhez, rizottókhoz fel tudott használni. Leleményes konyhatündér-jelölteknek ez is opció lehet.

Top 3 spárgás recept babáknak:

  1. A spárgákat megtisztítjuk, leszedjük a fás részüket. Összekötjük őket egy cérnával. Vizet forralunk, enyhén megsózzuk (csecsemőknek maximum Himalája sóval). Az összekötözött spárgákat a fejükkel felfelé beleállítjuk a vízbe és 2-3 percig főzzük. Ételfogó csipesszel könnyen kiszedhető és lecsepegtethető.
    A megfőtt, puha spárgákat botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, egy kis főzővizet adunk hozzá. (Ha a spárga szálas, szitán át kell passzírozni.) Burgonyával vagy rizzsel pürésítve komplett, tartalmas babafőzelék.
  2. Egy edényben egy evőkanál vajat és egy evőkanál olajat forrósítunk. 1-2 szál felkarikázott újhagymát, majd 30 dkg zsenge, friss, a fás részektől megtisztított, vékonyra karikázott spárgát teszünk hozzá. Kb. 3 percig pirítjuk, majd hozzáadunk 2 dl babavizet vagy zöldségalaplét. Ha a baba ehet már tejtermékeket, akkor csak 1,2 dl legyen a víz és beletehetünk még 1 dl joghurtot is. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk a spárgát. A zöldségeket ezután kiszedjük belőle és botmixerrel pürésítjük. (Ha a spárga szálas, szitán át kell passzírozni.) A levet felforraljuk, és kevergetve kb. a negyedére sűrítjük. A zöldségből elkészített püréhez öntjük, és magas hő felett, kevergetve összerottyantjuk még egyszer. Ez így önmagában is egy jó étel a babáknak, de lehet még dúsítani reszelt sajttal vagy túróval is. Ha kíván egy kis fűszert még az étel, akkor sózható.
  3. Amikor a baba már darabos ételt is eszik, gyors és finom fogás lehet számára a sós vízben főtt spárga hollandi mártással vagy akár egy kis natúr joghurttal leöntve. Magában, de akár főtt krumplival vagy rizzsel is kínálhatjuk.

Ezt láttad már?

Snack'n'Go KIDS Erdő zöld ételtároló

Top 5 spárgás recept nagyobb babáknak és az egész családnak:

Ezek az én családom legnagyobb spárgás kedvencei. A receptek nem az enyémek, de gyakran készítem őket.

  1. A Mautner Zsófi féle zsendicés, új burgonyás spárga, amit mi zsendice híján sűrű, jó minőségű tejföllel fogyasztunk. A recept megtalálható ide kattintva, a Chili és Vanilia blogon.
  2. A Nagy Zita féle vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal. Ez egy isteni recept, de természetesen ezt is magunkra alakítottam egy kicsit. Így a szójajoghurt helyett általában tehéntejből készült joghurtot használok, a fehér spárga helyett pedig zöldet. Ez az egyik legjobb ízű, üde tavaszi étel, amit eddigi életemben ettem. Úgy gondolom, nyugodtan fogyasztható hidegen is, ezért ha legközelebb autóban ér minket az ebédidő, lehet, hogy viszek magunkkal egy befőttes üvegben belőle, és salátaként esszük majd.
  3. Főzelékes Feri agyeldobós spárgás tésztája. Én penne helyett linguine-vel, mandula helyett pedig a magas fehérjetartalmú dióval készítettem. Valóban agyeldobósra sikerült. Egy étel mércéje nálunk nem az, hogy nekem ízlik-e, hanem hogy a 22 hónapos kisfiamtól, a gourmet férjemen át a hagyományos, magyar konyhához szokott anyukámig mindenki cuppogva kér-e belőle repetát. Ez a recept ilyen, mindenkinek a szűrőjén átment. Érdemes tehát nagy adagot főzni belőle.
    Amikor még ettem halat, valószínűleg kipróbáltam volna egy kis apróra vágott sült lazaccal is.
  4. Főzelékes Feri ötleteivel nem lehet betelni, ezért spárga témában kétszer is ő jutott eszembe. Spenótfőzelékéhez feltétként sörtésztában sütött ki spárgát. Remek ötlet, a spárgának egy másfajta felhasználási módja. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom is.
  5. Húsevő családok a fenti 4 receptet is „megbolondíthatják” sült baconnel, sült csirkemell falatkákkal, vagy az említett lazacdarabkákkal. Ha viszont valami másra vágynak, gyorsan elkészíthető étel a baconbe tekert spárga. 2-4 főtt spárgaszálat (vastagságától függően) 1-2 baconbe tekerünk, majd főtt krumplival, citromos mártással tálaljuk.
    Több macera, de ha van otthon maradék palacsinta, vagy nagyon nagy kedvünk van sütni néhányat, akkor a baconbe göngyölt spárgákat beletekerhetjük még abba is, és mártással leöntve, reszelt sajttal megszórva betolhatjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 5 perc sütés elég neki.

Persze még rengeteg mindenre használható ez a szuper zöldség, a krémlevesektől a zöldturmixokon át a főzelékekig bármi készíthető belőle.

 

(A cikk illusztrálásához a Flickr jogtiszta fotóit használtam.)

Ezt láttad már?

Skip Hop Zoo mélytányér - katicaSquiz újratölthető ételtasak - Katica

 

2 thoughts on “A spárga bevezetése – jó kis tavaszi, spárgás receptekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük