Az első pürék 1. – Almapüré, almalé

alma bebietel 840x300

Magyarországon általában almával kezdik a hozzátáplálást, a könnyen emészthetősége miatt. Nincs azonban kőbe vésve, hogy ne lehetne mással indítani, pl. őszibarackkal, ha éppen szezonja van, vagy sárgarépával, ha nem szeretnénk, hogy a babával elsőként megismertetett íz édes legyen. Igaz, az anyatej és a tápszer is édes, de ettől függetlenül sokan vallják, hogy jobb zöldséggel kezdeni. Mi almával nyitottunk, bár dilemmáztam, hogy ne részesítsem-e előnyben a zöldségeket. Most, hogy már majdnem 20 hónapos a kisfiam, már másként tekintek vissza erre az időszakra, hiszen egyáltalán nem lett édesszájú. Tehát én újra az almával kezdenék, de lehet, hogy nem hallgatnék azokra, akik szerint a babának édes fajtát kell adni. Már csak azért sem, mert mostanra, sok-sok zöldség és gyümölcs bevezetése után kiderült, Artúr nagyon szereti a savanyú ételeket, és ahogy a környezetemben levő gyerekeken látom, ez általános jelenség. Persze csak akkor, ha nem szoktatták le őket a felnőttek az édességekkel. (Erről bővebben majd az édességeknél és az ételek édesítésénél írok.)

Miért jó az alma? 

Az alma egészségre gyakorolt hatása jól ismert. Tartalmaz A-vitamint, B-komplex vitaminokat és C-vitamint is. Az emésztés szempontjából fontos ásványi anyagokban gazdag. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen teszik ellenállóvá az immunrendszerünket, így a babákét is. Felmérések szerint az almalé ivása még a teljes gyümölcs fogyasztásánál is jobb hatással van a gyerekekre. Azoknál, akik naponta fogyasztanak legalább egy pohár 100%-os almalevet, jelentős mértékben csökken az asztma kialakulásának esélye.
(Információk forrása: Webbeteg)

alma1

Milyen almát válasszunk?

Az édesebb fajtákkal szokás kezdeni, de közben ne feledkezzünk meg a savanykásabbakról se! Nálunk az a helyzet állt elő, hogy ha kimegyünk a piacra, és Artúr szabadon válogat az almák között, ösztönösen a legsavanyúbbat választja ki. A múltkor fel is szisszent az egyik árus, hogy jaj, az a legsavanyúbb, amibe a kisfiú beleharapott. Megnyugtattuk, hogy nincs miért aggódni, imádni fogja. Úgy is lett, meg is ette az utolsó falatig.

Mi a Csörsz utcai biopiacon szoktunk vásárolni (csak szombat délelőtt van nyitva). A legszimpatikusabb kisboltunk a XI. kerületi Szabolcska Mihály utcai Nap-ra Bolt, ahol bio zöldséget-gyümölcsöt is lehet kapni. Néha pedig a Mammut I.-ben levő biozöldségeshez is betérünk.

A piac tehát a fő lelőhelyünk, almából ott leggyakrabban a Florinát vesszük, mert az ízében (édeskés) és állagában is tetszik a babáknak. Szeretjük a Gála almát is, ami szintén lédús és édeskés, alacsony savtartalommal, de az nyár végi fajta. Ilyenkor, télen nem kapható. Mostanában fedeztem fel a piacon a Libertyt is, ami nagyon szép, sötét vörös színű, és nem lehet ott hagyni. A kisfiam kedvence a Florina lett, a Libertyt pedig mindannyian jóízűen fogyasztjuk. Természetesen más fajták is megfelelőek, érdemes többet is kipróbálni.

Hogyan készítsd el?

Az almapürét háromféle módon is készítheted. Mielőtt ezeket külön-külön bemutatnám, elmondom, hogy akármennyire lelkesek vagyunk és már nem bírunk várni, az első alkalommal még csak az alma levéből adjunk egy kiskanálkával a babának. Másnap meg kettővel, és csak a harmadik nap kezdjük el az alma húsát is adni. A baba számára az étel még új, akár a túl nagy mennyiség, akár a rostosabb részek hasfájást okozhatnak neki.
Az almáról sokan azt hiszik, hogy nem allergén. Pedig de. Igaz, hogy az almaallergia nem érint tömegeket, de sajnos vannak kivételek. Én például ismerek olyan gyereket, akinek a szervezete nem tolerálja ezt a népszerű gyümölcsöt. Ha a fogyasztása után 1-2 nappal piros pöttyök, híg széklet vagy hányás jelentkezik, ne add tovább! Ezek nem az almaallergia sajátos tünetei, hanem valamennyi ételallergiáé. Ha ilyeneket tapasztalsz a gyermekeden, érdemes a gyermekorvoshoz fordulni.

Almalé készítése

Az almalevet a legegyszerűbb úgy készíteni, hogy a meghámozott almát elkezded üvegreszelőn reszelni. Amikor már majdnem az egész megvan, kicsit megdöntve a reszelőt a lé kifolyik a gyümölcshús alól, ahogy az a fotón is látható.

alma5

Ha ez nem történik meg, érdemes egy kiskanállal megmozgatni az almatrutyit, esetleg megnyomkodni, és a lé elő fog bukkanni. Egy kiskanálnyira van szükséged, annyi biztosan össze fog jönni. Használhatsz természetesen gyümölcscentrifugát is, én ilyen kis mennyiségnél nem venném elő, de ha nagyobb adagot csinálsz, jut neked is.

Az almapüré készítésének tehát, ahogy fentebb már említettem, három módja van:

Reszelés

Az almát minden esetben meg kell hámozni, a héja még nagyon durva lenne a kicsinek. Üvegreszelő elő, és durr, lereszeled. Ennyi.

Párolás

Az almát itt is meg kell hámozni, majd kockákra vágva, a magházat eltávolítva egy kis víz felett meg kell párolni. A párolásról ide kattintva olvashatsz. Párolás után, amikor már nagyon puha, jöhet a botmixer, amivel finomra tudod pürésíteni.

Mixelés, turmixolás

Az almát meghámozod, kivágod a magházát, kis kockákra vágod, és egy kis vízzel (az alma lédússágától függ a mennyisége) összebotmixeled.

A legnépszerűbb a három verzió közül a reszelés. Ezért ennek lépéseit fotókon is megörökítettem, de a másik két verziót is nyugodt szívvel ajánlom. A hasfájós babák legjobban a párolt almával vannak barátságban. Ugyanakkor, ha a baba pocakja nem ennyire érzékeny, érdemes inkább csak reszelni. Gyors, mosogatóbarát verzió, és így “sérülnek” legkevésbé a vitaminok.

 

 

One thought on “Az első pürék 1. – Almapüré, almalé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.