Az első pürék 3. – Sárgarépa, sütőtök és tsai

sárgarépa bevezetése

Akármivel is kezded a hozzátáplálást, valószínűleg a sárgarépa és a sütőtök hamar sorra fog kerülni. Ezeket a zöldségeket máshogy kell elkészíteni, mint az almát vagy az előző bejegyzésben bemutatott burgonyát, ezért szeretnék nekik is külön cikket szentelni.

A sárgarépával való barátkozás nálunk lassan indult. Igazán csak akkor fogyott belőle mennyiség, amikor valami mással kevertem, pl. sütőtökkel. Az a kombináció viszont mindent vitt. Tulajdonképpen az első időkben a sütőtök lett Artúr favoritja, akár magában adtam, akár bármivel (céklán kívül persze) keverve, imádta.

Miért jó?

Sárgarépa

Később, nagyobb gyerekeknek nyersen is nagyon értékes eledel, de jó tudni, hogy az emésztés során a sárgarépa bétakarotin tartalmából úgy csak 3% szabadul fel, míg hőkezelés és pépesítés után a 27%-a is hasznosulhat. Ez az érték akár 39%-ra is emelhető, de ehhez némi olaj is szükséges, amit majd csak a későbbi hónapokban keverünk a bébiételekhez.

A bétakarontin az A-vitamin elővitaminja, fontos a babák számára, pl. az egészséges látás kifejlődéséhez. Egyben antioxidáns is, ami a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulása ellen hat. Nem szabad azonban túlzásba esni vele, mert túl is adagolható, ami nem halálos, de gátolhatja más vitaminok felszívódását. A bőr elszíneződése (pl. sárgás színű popsi) jelezheti, hogy a baba túl sokat fogyasztott belőle. (Erről több helyen is olvashatsz, pl. itt, a Házi Patika oldalán is.)

Sütőtök

C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert, megelőzi a megfázásos, náthás betegségeket. Az őszi-téli időszakban ez nem elhanyagolható hatás. A sütőtök rostjai segítik az emésztést, lazítják a székletet. Szintén gazdag bétakarotinban (lásd feljebb, a sárgarépánál).

Hol és milyet?

Eleinte furcsállottam, hogy a kisfiam annyira rákattant a sütőtökre, mert én soha nem voltam oda különösebben érte. Valahogy mindig éreztem egy furcsa mellékízt, ami nekem inkább émelyítő volt, mint kellemes. Amikor azonban megkóstoltam az első bio sütőtökből készült pürét, megértettem Artúr vonzódását. Egész eddigi életemben nem ettem ilyen intenzív ízűt ebből a zöldségből, és az a jellegzetes sült sütőtök mellékíz is hiányzott belőle, szerencsére. Ez az ízélmény 2014. év elején ért. Akkoriban a Csörsz utcai biopiac legjobbját a Virágoskút standjánál lehetett beszerezni. A Virágoskút egyébként üveges sütőtökpürét is árul, bio tökből természetesen, mindenféle fűszertől és bármilyen más adaléktól mentesen. Egyenesen tőlük, a piacon vásárolva jóval olcsóbb, mint a bio webshopokban.
Az idei évben egy másik árus (Szitáné Szűcs Ilona) sütőtökébe szerettem bele. Az ő standjukat onnan lehet felismerni, hogy bio hitlerszalonnát is árulnak. Azon azért megakad az ember szeme, az biztos. Nem tudom, ajánljam-e még, mert múlt héten azt mondták, ez az idei sütőtöktermésük vége, nincs tovább. Gyorsan fel is vásároltam, amit még lehetett.

A sárgarépa vásárlására nem tudok különösebb tippet adni. A fehérrépára viszont stabil beszerzési helyem van szintén a Csörsz utcai piacon. A Biohungarikum Kft. standján szoktam venni, ami a “sorszámhúzós sajtárussal” pont szemben található. Isteni, édes fehérrépát árulnak, ami nem szálas, így a babaételekhez is kiváló (talán passzírozni sem kell).

Mindenképpen érdemes bio minőségűt venni ezekből a földben érő zöldségekből is, hogy elkerüljük a műtrágyázás negatív hatását.

Hogyan készítsd el?

Sárgarépa

  1. A répát minden esetben alaposan mosd és hámozd meg! Én utána is meg szoktam mosni, aminek lehet, hogy nincs higiéniai jelentősége, de a lelki nyugalmamnak biztosan jót tesz. Ezután vágd fel kb. dobókocka méretű darabokra.
  2. Helyezd párolóedénybe! Nekem fém párolóbetétes edényem van, abban szoktam elkészíteni, de használhatsz más párolásra vagy gőzölésre alkalmas edényt is. Az edény aljába töltök egy kis vizet, ráhelyezem a párolóbetétet, és ellenőrzöm, hogy a víz szintje nem magas, nem fog a zöldségekhez érni. Ekkor jöhet rá a feldarabolt répa.
  3. Fedő alatt maximális hőmérsékleten forrald fel a vizet (ez nálam 9-es fokozat a villanytűzhelyen, és kb. 1 perc alatt kezd el pezsegni a víz). Amikor már forr, a fedő felemelése nélkül kapcsolj a legalacsonyabb hőmérsékletre. A zöldség így kíméletesen, a vitaminokból a legtöbbet megőrizve, gőzben fog megpuhulni.
  4. A répának kell 12-15 perc, mire megpuhul, addig nem érdemes emelgetni a fedőt, de ha nagyon szeretnéd ellenőrizni, akkor gyorsan szurkáld meg villával, és ha még kemény, tedd rá vissza a fedőt!
  5. Ezután szűrd le, és egy arra alkalmas edényben botmixerrel pürésítsd össze! A finom, selymes állag kedvéért hozzá kell önteni egy kis folyadékot, erre a legjobb a saját leve, aminek a gőzében párolódott. Mixelés közben önts hozzá egy keveset belőle, mixelj, majd újra önts hozzá a léből. Ezt addig ismételd, amíg a megfelelő állagot nem kapod!

Sütőtök

  1. Vágd fel a sütőtököt kezelhető darabokra! Ha vannak magjai, távolítsd el őket! Én gyakran veszek olyat, ami eleve fel van darabolva, legalább 3-4 felé vágva, mert ha egész tököt viszek haza, azt nehezebb felvágni és csak halogatom napról napra a nekiveselkedést. Érdemes figyelni arra is, hogy a darabok formája olyan legyen, hogy ne tudjon megállni a tetejükön a folyadék (saját levük + pára, ami a sütés közben keletkezik). Ha víz áll a tetején, főni fog, nem sülni. Sokan főzik vagy párolják a sütőtököt, de szerintem a sütés a legtutibb, attól lesz a legfinomabb.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sül.
  3. Ezután el kell távolítani a héját. Forró, ezért ehhez a művelethez szükség lesz egy villára és egy kanálra. Az egyikkel megtámasztod, a másikkal kivájod a húsát a héjából. Illetve érdemes lehúzni a gerezdek tetején levő sűrű, barnás szálat is. (Jaj, bocs a ronda tepsi meg a fóliamentes sütés miatt. Mentségem: elfogyott. 😉 )
  4. A tök héjától megszabadított húsát egy arra alkalmas edényben mixeld össze! A selymes állag eléréséhez kelleni fog rá egy kis folyadék (pl. babavíz) is.

… és a tsai (további gyökérzöldségek)

Fehérrépa, paszternák, édesburgonya… róluk nem írok külön bejegyzést, de elkészítésük a sárgarépáéhoz hasonló technikával történik. Bár a fehérrépát és a paszternákot én mixelés után még átpasszíroznám egy szitán, hogy a szálas részek ne irritálják a baba torkát.

A cékla elkészítése inkább a sütőtökéhez hasonlít. Itt arra gondolok, hogy azt is érdemes sütőben megsütni (akár alufóliába csomagolva is, 40-50 perc) és utána pürésíteni. A cékla állaga különleges, karcos-szemcsés marad még hosszabb botmixelés után is. Lehet, hogy ezért nem szereti jó pár gyerek annyira, mint a selymesebb állagú sütőtököt vagy almát.

 

 

One thought on “Az első pürék 3. – Sárgarépa, sütőtök és tsai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.