Az első pürék készítése

passzirozas

Tehát mi 4 és fél hónaposan kezdtük Artúrnál az első gyümölcs bevezetését. November második felében jártunk, a biopiacon kapható idénygyümölcsök közül választottam ki, mivel kezdjük. Adta magát az alma, aztán jött a répa, ami nem aratott osztatlan sikert, majd a sütőtök.

Az első pürék elkészítésébe beletört a bicskám. Nem tudtam még, mi az, amivel hiába dolgozom előre, mert a fagyasztás tönkreteszi, és mi az, ami a turmixgépben rágógumiszerű, nyúlós masszává fog összeállni. Szabadidőm a végeláthatatlan kísérletezésekhez pedig alig akadt.

Egy viszont biztos: az első néhány hétben annyira kis mennyiségeket fogyaszt a gyermek egy-egy zöldségből vagy gyümölcsből, hogy azt még a botmixer sem viszi, ezért érdemes nagyobb adagokat készíteni és a felesleget lefagyasztani. Én ezt tettem. A fagyasztás az első időkben nem rossz módszer, később pedig szépen kikopik majd a szokásaink közül. Nálunk legalábbis így történt.

Az első lépések:

  1. Ha úgy érzed, hogy gyermeked készen áll a hozzátáplálás megkezdésére, nézd meg az idénytáblázatot, és válaszd ki belőle, mivel fogod elsőként megkínálni. Ez a legtöbb családban az alma, de nincs kőbe vésve, úgyhogy kezdheted nyugodtan valami más, első hónapokra ajánlott zöldséggel vagy gyümölccsel is.
  2. A kiválasztott alapanyagot tisztítsd meg! Minden esetben vágd ki a magjait, hámozd meg és alaposan mosd meg! Vágd apró kockákra vagy gerezdekre!
  3. Az alapanyagokat gőzöléssel vagy párolással érdemes elkészíteni. Sokan hajlamosak túlfőzni a zöldségeket, pedig sokkal ízletesebb és egészségesebb, ha a hőkezelési módok közül nem a főzést választjuk. Így marad bennük a legtöbb vitamin.
  4. Zöldség: A zöldségeket ne add nyersen (legalábbis az első időkben semmiképp), mindig párold meg kevés víz felett, gőzben, és utána pépesítsd. A megpárolt zöldségek különböző nedvességtartalmúak, ezért figyelni kell, melyikhez kell egyáltalán folyadékot keverni. Amelyiknél szükséges, ott lehetőleg a párolóvizét használd! Így őrzöd meg leginkább a zöldség ízét és vitamintartalmát. Pl. a cukkini önmagában is nagyon lédús, víz hozzáadásával annyira folyós lesz, hogy nagyon nehéz a babát kiskanállal megetetni vele. Ugyanakkor néhány zöldség pedig igényli, hogy a párolóvizükkel (esetleg tápszerrel vagy lefejt anyatejjel) higítva mixeljük őket, és így érjük el a kívánt bébiétel finomságú, selymes püré állagot.
    Egyes zöldségeket (pl. burgonya) gőzpárolás után érdemes mixelés helyett szitán átpasszírozni. Ez kicsit fárasztóbb művelet, mintha csak bele kellene dobálni egy edénybe és rátolni a botmixert, de sokkal jobb állaguk lesz, ha passzírozod őket. Más zöldségeket pedig nem botmixelés helyett, hanem utána javasolt gyorsan még átpasszírozni is, mert a kisbaba torkát irritálhatja a szálkás textúrájuk (pl. körte, spárga, zöldbab, de egyéb hüvelyesek is ide tartoznak a héjuk miatt, pl. a zöldborsó), és pár falat után nem fog jól esni tovább nekik az evés. Sokan nem passzíroznak, de én ennek a pártján állok, akkor is, ha néhány perccel több munka van vele.
  5. Gyümölcsök: A megpucolt, kimagozott gyümölcsöt egy kis babavízzel összebotmixeled, és már kész is a püré. Vannak, akik a gyümölcsöket is megpárolják/gőzölik. Lehet úgy is, de nem muszáj bíbelődni vele. A párolt vagy gőzölt alma, körte stb. könnyebben emészthető, mint a nyers, ezért ha hasfájást tapasztalsz a babádnál, legközelebb próbálkozhatsz a párolt verzióval is. A hőkezelés során azonban a zöldségek és a gyümölcsök is veszítenek vitamintartalmukból. Ezért, ha nincsenek kellemetlen tünetek, legjobb, ha a gyümölcsöt csak lereszeled vagy botmixerrel pürésíted, és úgy adod a kicsinek.
  6. Amikor már több alapanyagból készítesz pürét, bátran párold őket együtt! Pl. almát a burgonyával.

A gőzpárolásról és egyéb hőkezelésről a Párolás és gőzölés, a legkíméletesebb főzési technikák c. írásomban olvashatsz. Ha pedig az ételekből felhasználatlan mennyiséget szeretnéd lefagyasztani, akkor olvasd el a Bébiételek fagyasztása c. bejegyzésemet is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.