Az első születésnapi torta – további ötletek

munkagépes torta

Milyen tortát válasszunk? Cukormentes? Gluténmentes? Tojásmentes? Tejmentes? Egyáltalán süssünk, vagy rendeljünk? Ebben a cikkben mutatok néhány választási lehetőséget a torta-dilemma megoldására.

Tudom, hogy nagyon nehéz kérdés ez. Hiába tartja a mondás, hogy 1 éves kortól már ugyanazt ehet a gyerek, mint a család, egyrészt ez nem teljesen igaz, másrészt akkor is érdemes azokkal a dolgokkal apránként megismertetni, amikkel 12 hónapig nem találkozott, és nem véletlenül. Márpedig a „hagyományos” tortareceptek gluténtartalmúak, sok cukrot, sok tojást, sok tejterméket tartalmaznak. Nem kell ahhoz még allergiásnak sem lennie a gyereknek, hogy anyuka és apuka vakargassa a fejét, hogy mi lesz így a nagy nappal, az első születésnapi tortával, és mi lesz szegény vendégekkel.

Amikor az én kisfiam volt ennyi idős, valami nem stimmelt a bélflórájával, s ennek kiderítésére épp diétáznia kellett. Semmilyen tejterméket, gluténtartalmú vagy tojásos ételt, napraforgóolajat, málnát nem fogyaszthatott, úgyhogy eléggé meg voltam lőve a tortáját illetően. Végül egy nyers vegán tortát készítettünk, aminek a tésztája datolyából és mandulából állt, a mandulával előtte pár nappal megkínáltam már kis mennyiségben. A torta krémes része meg kókuszkrém volt felverve őszibarackkal.
Aztán a kisfiam kb. 2 körömnyi falatot evett az egészből, és utána elaludt. Úgyhogy megvolt a nagy öröm, hogy az első tortát én magam készítettem neki, a saját kezemmel, de ez csak nekem volt fontos. Felőle nyugodtan csinálhattam volna bármilyet. Nem bánom azonban, hogy így döntöttünk, mert akkor ismerkedtem meg a nyers vegán tortákkal, ami egy csodaszép új világ volt számomra, és azóta is nagy örömmel fogyasztjuk őket.

8 szempont az első születésnapi torta receptjének kiválasztásához:

  • Mi készítsük vagy rendeljünk?
    Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Nekem fontos volt, hogy a gyermekem első tortáját én csináljam. Ne kérdezd, hogy miért. Mert jobb érzés volt, és azt gondoltam, hogy sok fotó lesz akár 30-40 éven át a szemünk előtt, nem szerettem volna egy egyenmarcipános, cukrászdalogós verziót látni rajta. Ami pedig még ennél is fontosabb volt, az az, hogy Artúr akkor még egyetlen falat nem bio ételt sem kapott, és nem tudtam megbarátkozni a színezékes, adalékanyagos, nagyon cukros torta gondolatával. Nem állítom, hogy mindenben igazam volt, a torta pl. inkább finom lett, mint dekoratív, de nekem jó érzés, hogy én készítettem. Persze az is teljesen érthető, ha valaki nem tud erre időt szánni, és rendel.
  • Óvatosan az allergénekkel!
    Ha valamelyik alapanyagra érzékeny a gyermeked, akkor természetesen egy olyan receptet jó választanod, amiben az nem szerepel. Jóformán minden tortában van valamilyen allergén, amit még az egyéves nem biztos, hogy ismer, tehát nem figyeltétek még meg, hogy tünetei lesznek-e tőle. Viszont te, az anyukája (vagy apukája) dönthetitek el, melyik a legkevésbé „parás” számotokra. A mandulás-datolyás alap vagy a tojásos-tejes-vajas-lisztes. Végül is ti ismeritek legjobban a kicsit. (Én az előbbire szavaznék, de ahány ház…)A parát azért is tettem idézőjelbe, mert igazából 1 éves kortól már nyugodtan bevezethetitek a gyerkőcnél pl. az olajos magvakat, vagy ha nem vegán családról van szó, akkor a tojás fehérjéjét is. És végül is a tortafalat is alkalmas arra, hogy a kicsi megismerkedjen valami újjal, nem igaz? Tehát nem sokban fog ez a kóstolás különbözni az eddigi új alapanyagok kóstolásától.
  • Keveset eszik belőle a gyerek
    Ha addig nem kapott édességet, általában nem hozza nagyon lázba a torta a gyereket. Inkább a szülőknek és a vendégeknek fontos, hogy legyen. Ez is befolyásolhat téged a választásban. A vendégeké vagy a kis egyévesé lesz a torta?
  • A vendégeknek is megfeleljen!
    Láttam már olyat, hogy a kicsinek külön tortája volt, piskótalapon egy hatalmas adag tejszínhab, amibe nyugodtan belenyúlhatott a kezével, élvezhette még azt, amitől neki izgalmas egy torta: meg lehet tapizni, lehet paskolgatni a tetejét, szét lehet kenni. A vendégsereg pedig kapott egy cukrászdából rendelt, elegáns csokitortát, amibe így nem túrt bele senki. Nem tudom, ez kinél hogy jön be. Ha én ezt a módszert követtem volna, az én fiam egészen biztosan a másikat szerette volna megkóstolni, ha látja, hogy mindenki azt eszi. Tehát ezzel is érdemes óvatosan bánni. Inkább az a nyerő szerintem, ha egy torta van, és az mindenkinek megfelelő.
  • Ne kelljen vele sokat pepecselni!
    Ez is fontos szempont. Sok anyuka akkor tanul meg főzni, amikor gyereke lesz. Korábban sosem készített senkinek sem tortát. Nem biztos, hogy nulla gyakorlattal érdemes a legbonyolultabb receptnek nekiállni. Erre is jók szerintem a nyers vegán torták. Nem lehet elrontani őket, csak egymásra kell kenni 2-3 réteg valamit, és mivel nyersen (a fagyasztóban áll össze) fogyasztjuk, túlsülni vagy összeesni sem fog.
  • Cukormentes vagy cukros?
    Számomra ez nem volt kérdés, cukros ételeket még most, 2,5 éves korában is csak nagyon-nagyon ritkán készítek. A torták szerencsére édesíthetők sok minden mással is. A hagyományos receptekben eritrittel, más süteményekben banánnal, datolyával, aszalt gyümölcsökkel (mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack) vagy édesítő szirupokkal (pl. rizsszirup, datolyaszirup, agavé szirup) lehet helyettesíteni. A mézet ilyen korban még nem ajánlott adni a gyerekeknek!
  • Kell-e, hogy Bogyó és Babócás, focipályás vagy tűzoltóautó alakú legyen?
    Ez aztán már tényleg mindenkinek egyéni döntése. Én úgy tapasztaltam, hogy az egyéveseket még nem igazán izgatja a „design”, inkább a szülőknek fontos, hogy cuki gyerekmintás legyen a torta. Ha viszont valaki ilyet szeretne, nem árt körültekintőnek lenni, mert a díszítőelemek, csillámos, színes bevonók általában nem természetes, és nem is egészséges anyagokból készülnek.

munkagépes torta(Kép forrása: bakerette.com)

  • Nem is biztos, hogy torta kell ide.
    Egy szép muffin, vagy egy szelet sütemény közepébe szúrt 1 szál gyertya talán mindennél cukibb gyereksüti. A kevesebb több elv alapján.
    Steiner Kristóf muffinreceptjét például azért szeretem nagyon, mert sokféleképpen változtatható, hogy mi kerüljön bele, és mindig szuper lesz a végeredmény.
    De láttam már olyat is, hogy egymásra halmozott amerikai palacsinták tetejére került a gyertya, és máris tortaként funkcionált. Szerintem ezek kedves ötletek.

Néhány tortaötlet:

Az alábbi tortákat könnyen, kreatívan át lehet alakítani a te gyermeked speciális igényeire, ha vannak. Cukormentesre, gluténmentesre, kakaómentesre változtathatóak.

Pókos Judittal, a SÜ Süti műhely vezetőjével történt beszélgetésemet nemrég olvashattad. A cikk pedig egy klasszikus (tojásos, lisztes, vajas, krémes) születésnapi torta receptjét is rejti.

első születésnapi torta 1

A torták királyát én a Zizi kalandjai blogban találtam. Meggyet keverek a krémes részébe, a férjem családja úgy szereti igazán. Ez sajnos cukros, de nem túlzás, hogy a világ legfinomabb nyers csokoládétortája.

első születésnapi torta 2

S ha már Zizit említettem, nála is megtalálható az amerikai palacsintás torta, kisfiának ilyen volt az 1.

Még mindig a nyers vegán tortáknál maradva: ez a gyümölcsközpontú nyers epertorta is figyelemreméltó.  Vivvegan receptjei közül való.

A nyers tortákhoz annyit tennék hozzá, hogy nekem az vált be, ha fogyasztás előtt 45-50 perccel veszem ki a mélyhűtőből, de nem a hűtőbe teszem át, hanem szobahőmérsékletre helyezem. Egyenletesen felolvad, kb. 45 perc alatt lesz fogyasztható állagú, és nem parfé jellegű.

első születésnapi torta 3

Mindenmentes Nóri citromtortájában a xilit ugyan nem bababarát, mivel hasmenést okozhat, de eritrittel vagy valamilyen édesítő sziruppal máris fogyasztható a kicsiknek is.

Zöldanya blogjában is található néhány jó ötlet. Én a xilitet gyerekeknél hanyagolnám, vagy csak nagyon-nagyon keveset használnék, mert hasmenést okozhat. Ebből a kínálatból leginkább a gesztenyés babatorta ragadott meg, még akár gyümölccsel is „megbolondítható”. Zöldanya bejegyzésében egy kis lista is található arról, hogy mit mivel lehet helyettesíteni.

Az egyik Facebook-kommentben említett pofonegyszerű tejbegríz torta is remek ötlet. A tejbegrízt jó sűrűre kell főzni hozzá növényi tejben, majd formába töltve hűtőbe rakva megvárni, amíg megszilárdul. Gyümölcsöntettel (például ilyen aszalt szilvással) tálalható.

Természetesen szívesen fogadom a további gyerekbarát torták receptjeit e-mailben vagy kommentben. Tudsz egy jót? Oszd meg velünk!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.