Az első születésnapi torta – a SÜ Sütitől

első születésnapi torta kiemelt

Egy éves a Bébispenót, és mostanában egyre több levelet kapok az olvasóktól, a legkülönbözőbb kérdésekkel. Többeknek az első születésnapi torta kiválasztása okoz fejtörést. Ezért úgy gondoltam, érdemes néhány cikket szentelni a tortatémának. Elsőként a SÜ Süti cukrászatot mutatom be nektek, és egy SÜ Süti receptet, hamarosan pedig további tortás cikkekkel is jövök.
Ha a te gyerkőcöd már elmúlt egy éves, és van kedved, küldj egy fotót az első szülinapi tortájáról e-mailben, vagy oszd meg másokkal is a Facebook oldalunkon!

SÜ Süti, a torta házhoz jön

Pókos Judittal egy Facebook-csoportban találkoztam, ahol a gyerekük mellett vállalkozást kezdő anyák osztják meg egymással gondolataikat. Judit a SÜ Süti műhelyt vezeti. Amikor megláttam a weboldalát, meghívtam a Bébispenótra, hogy meséljen egy kicsit a SÜ Sütiről. Ő pedig nem érdekezett üres kézzel, hozott egy tortareceptet, amely akár az egyévesek igényeihez is alakítható.

 

– Eredetileg is cukrász voltál, vagy a saját anyává válásod hozta ki belőled ezt az oldaladat? Mi indított el ezen az úton?

– Eredendően közgazdász vagyok. 9 évig dolgoztam egy nemzetközi multinál, ahol irtó sok munkám volt. Mindig hajtott az újabb és újabb lehetőség a vállalaton belül. Így kerültem a cég londoni központjába, ahonnan egy nagy projektben dolgozva eljutottam több tengerentúli országba. Hozzám a dél-kelet ázsiai országok tartoztak, ahol rengeteg barátságos emberrel ismerkedtem meg és finomabbnál finomabb ételeket, fűszereket kóstolhattam. Sajnos a munka egy idő után nem volt már inspiráló, így kerestem a további lehetőségeket. Közben a csoki mindig szembe jött. Ott volt a business classon, ott a hotelszobámban, mint welcome dessert, stb. Ekkor már Londonban éltünk a férjemmel, és a hétvégéket azzal töltöttük, hogy helyi piacokra jártunk érdekesebbnél érdekesebb alapanyagokat fellelni, és elkezdtem csokoládékészítő kurzusra járni, elkezdtem sütni is. Az első macaronom egy kakaós, belül málnás-étcsoki ganache krémmel töltött álom volt. Közben ott laktunk a munkaadóm melletti hatalmas épületben a London Eye mögött, a világ közepén, mégis hiányzott valami. Elkezdtem üzleti terveket készíteni, akkor még csak bon-bonra, majd idővel a brownie-ra váltottam, mert azt mindig, mindenkinek sütöttem és folyton elfogyott. Majd kiderült, hogy babát várok és hazaköltözve olyan családi házat kerestünk, amiben elfér majd egy kis egyszemélyes műhely is. Így indultam el – kissé bátortalanul – 2011-ben. Azóta pedig született még egy kislányom, aki most 2,5 éves.

Sü Süti Pókos Judit

Judit gyermekeivel és a születésnapi torták

– Milyen torták és sütik közül választhatnak a gyermekesek?

– Az összes termékünk tartósítószer-mentes, adalékmentes! Így nem állnak el hosszú ideig, és mindig csak rendelésre készítjük őket. Készleten nincsen sütemény.
Gyermekeknek ajánlom a vajas kekszeket, a müzlis kekszeket, a kakaós párizsikrémes tortákat, a cake-popokat, cupcake-eket, a brownie-t, és persze a táblás csokoládékat! Azt vettem észre, hogy a 4-5 éveseknek nagyon fontos, hogy a tészta és a krém is kakaós, azaz barna legyen. Lehet rendelni cukormentesen is őket.

– Gondoltatok-e az ételallergiásokra és különböző étrenden élőkre?

– Igen. Egyre többet gondolunk. Viszont nem könnyű olyan süteményt kitalálnom, ami megfelel ezeknek a követelményeknek és finom is! Ugyanis, ha nem finom, akkor az nem SÜ. Ebből nem engedek. Tudom, hogy ez szubjektív is lehet, de azért egyértelműen érezni, ha valami nagyon nem jó ízű, viszont cukormentes, paleo vagy gluténmentes. Tehát így van már pár termékünk, amihez sikerült olyan alapanyagokat találnom és olyan receptúrákat kikísérleteznem, hogy finom is legyen és a célnak is megfelelő. A paleo brownie elkészítésénél például kókuszt, mézet, kókuszolajat használunk.

Hadd meséljek el egy történetet! Amikor megvettük a házunkat, a műhely kialakítás közben a szomszédokkal is igyekeztem megbarátkozni. Az egyik, kb. 8 év körüli kislány beteg lett, és én átvittem neki pár kocka browniet. Kedvesen elfogadták, viszont csak utólag merték bevallani, hogy a kislány csokoládéallergiás, így nem eheti meg. Nagyon sajnáltam a dolgot.
Egy nap jön át az anyukája és kérdezi, hogy mi van ebben a brownie-ban. Mondom neki, hogy 70%-os kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé, vaj, cukor, búzaliszt, pici só. Elgondolkodik és azt mondja, hogy a kislány evett picit belőle, minden nap egyre többet – a tudtuk nélkül – és semmi baja.
Kiderült, hogy a kislány nem a csokoládéra, hanem a legtöbb bolti csokoládéban fellelhető valamely tartószítószerre vagy adalékra allergiás. Azóta is rendelnek brownie-t rendszeresen.

– Ha valaki tortát vagy süteményt szeretne tőletek, mennyivel előre kell rendelnie?

– Legalább 2-3 munkanappal előre tud rendelni e-mailben. Még jobb, hogyha korábban. Csak hétfőtől-péntekig dolgozunk és szállítunk ki süteményeket. Még nincsen saját boltunk, ahol fogadhatnánk a vevőket, így mindent mi szállítunk házhoz. Az a tervünk, hogy 1-2 éven belül valahol a 11. kerületben találjunk egy olyan helyet, ahova a műhelyt is el tudjuk költöztetni, és egy fogadó terület is van, ahol át lehet venni a megrendelt sütiket, és közben egy jó kávét is megihat a vendég.

– Milyen tortareceptet hoztál nekünk?

– Egy barackos-túrós belga kakaós tortát. Első születésnapra is jó, az alapanyagokat a kicsik igényeihez lehet igazítani. Gluténmentes liszttel, laktózmentes hozzávalókkal is elkészíthető, a cukortól tartózkodó szülők pedig eritrittel is édesíthetik.

baglyos torta

A recept:

Barackos-túrós belga kakaós torta

Alap vajas piskóta recept 20 cm-es tortához:

6 db tojás
100 g olvasztott vaj
144 g liszt
36 g kakaópor
180 g eritrit vagy cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét az eritrit felével felverjük. Az olvasztott vajat a tojássárgájához keverjük, majd hozzáadjuk az eritrit másik felét is és lassú keverés mellett a fehérjébe keverjük. Óvatosan, csak addig, míg el nem keveredik, de ne törjük össze a habot! Lassan a kakaóval, sóval összekevert lisztet is beleszitáljuk. Kivajazott sütőformába öntjük. Sütőtől függően kb. 160 C-on, kb. 35-40 percig sütjük.

Kihűlés után vízszintesen két részre vágjuk és megkenjük a túrós-barackos főzött krémmel.

A krém receptje:

250 g túró
0,75 dl natúr joghurt
1 db tojás sárgája
0,3 l víz
80 g liszt
100 g eritrit vagy cukor
1 citrom héja/vagy leve (bio citromhéj legyen – a szerk.)
175 g barack felaprítva

A töltelék hozzávalóit egy lábasban összefőzzük, folyamatos keveréssel, majd jól lehűtjük. Akár egy éjszakára a hűtőben lefedve hagyjuk, hogy jól megdermedjen és könnyen meg lehessen kenni vele a piskótákat. A felét a két piskótaréteg közé, a másik felét a tetejére kenjük. A tetejét még plusz sárgabarackkal (aszalt is lehet) vagy marcipánnal is díszíthetjük, hogy ünnepibb legyen!

aszalt sárgabarackos torta

 

 

One thought on “Az első születésnapi torta – a SÜ Sütitől

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.