Bio panzió 1. – Pihenés egészséges ételekkel

biopanzio_kiemelt

Vége felé közeledik a nyár, de még mindig van néhány hét a főszezonból. Majd jön az indián nyár és az ősz… soha nem késő elmenni egy kicsit pihenni, akár életmódváltással összekötve is. Ehhez szeretnék most ötletet adni.

Amikor mi üdülni (telelni, nyaralni vagy hosszúhétvégézni) megyünk, a legnagyobb gond mindig az, hogy hogy jutunk majd jó minőségű ételhez a pihenésünk alatt is. Igaz, ma már istenes a helyzet a jó 15-20 évvel ezelőttihez képest, amikor Budapest körzethatárán kívül a vendéglátósok még nem nagyon láttak vegetáriánus embert. Manapság már, ha nem is minden sarkon, de a jobb éttermekben nem csak rántott sajt és rántott karfiol van az étlap vega rovatába, de olyan helyet még mindig nehéz találni, ahol bio alapanyagokból főznek és ismerik egy vegetáriánus étrenden levő család szempontjait.

Ráadásul én az a fajta csaj vagyok, aki a pihenőidőt pihenéssel szereti tölteni. Kövezzenek meg a háziasszonyok, de nem az az álmom, hogy mindig egy nagy zsák krumplival és egy láda zöldséggel-gyümölccsel menjek nyaralni. Akármennyire is szeretek már főzni, a nyaralásomon nem vágyom folyton a konyhán lenni, ételeket készíteni, aztán elpakolni, mosogatni és kezdeni az egészet elölről. Ezért a felszerelt konyhával rendelkező apartmanok is csak időnként jelentenek megoldást számunkra. Jó lenne ugyanúgy beülni az étterembe és hátradőlve rendelni valamit, ahogy mások is teszik. Általában ezt szoktuk csinálni, de sajnos mindig érzem, hogy ilyenkor kompromisszumokat kell kötnünk. A pihenés és kényelem érdekében, a minőség rovására.

És akkor mi még „csak” vegák vagyunk. Ha belegondolok, milyen nehéz lehet mindez a vegánoknak, vagy egy olyan család számára, amelynek tagjai ételallergiások, esetleg nem is ugyanazzal az allergiával küzdve… Felárért néhány helyen azért hajlanak rá, hogy a szokásaiktól eltérő ételeket készítsenek, de sokat gondolkodtam már, vajon miért nincs egy olyan szálloda vagy panzió, ahol ez az alap, és ahol már gyakorlattal rendelkeznek a „speciális” étrendű vendégek kiszolgálásában.

Ezért örültem annyira, amikor először hallottam a gyenesdiási ZÖLDHÁZ Bio Panzióról.

biopanzio3

A ZÖLDHÁZ Bio Panzióról akkor tudtam meg többet, amikor megismerkedtem a Csörsz utcai Biopiac halárusával, Visontai Bélával, aki egyben a panzió tulajdonosa is.

Visontai úr és felesége olyan helyet álmodott meg, amely egyszerre ideális környezet a pihenéshez, és motivációt ad az életmódváltáshoz. Vendégeik nem csak csendes és meseszép helyen tölthetik el szabadságukat, hanem a legkülönfélébb étrendeknek (pl. vegetáriánus, vegán, gluténmentes, tejmentes stb.) megfelelő, bio alapanyagokból készült fogások közül választhatnak az étteremben, és jelentkezhetnek a panzió főzőtanfolyamára is. Mindezt pedig megfizethető áron.

Visontai úr, miközben a panzióról kérdeztem, olyan érdekességeket mesélt nekem, amelyeket szeretnék a Bébispenót olvasóival is megosztani. Bár ez nem kapcsolódik közvetlenül a babatápláláshoz, bízom benne, hogy a minőségi étkezés iránt érdeklődők és az életmódváltást fontolgatók szívesen olvassák.

 

  • Milyen szolgáltatásai vannak a panziónak, miben különleges?
  • Azon kívül, hogy szállást kínálunk egy nyugodt, csodaszép helyen, specialitásunk, hogy nagy figyelmet fordítunk az étkezésre. Mindenféle étrendű vagy ételallergiájú vendéget szívesen fogadunk. Ételeink zöme bio alapanyagokból készül. Életmódváltóknak, főzni vágyóknak a szállás mellé főzőtanfolyamokat is szervezünk, olyan témában, amit a vendég kér (pl. gluténmentes konyha, vegetáriánus konyha stb.).Ha egy 3-4 fős család lefoglal egy hosszúhétvégét szállással, az, akinek a feladata a főzés a családban, minden nap 2-3 órán át részt vesz a tanfolyamon. Az igazi az, ha egy hétig ott van valaki. Azalatt egyrészt pihen, másrészt a főzőtanfolyamon szinte a teljes skálát be lehet mutatni neki. Mivel a vendég itt csak ezeket az ételeket fogyasztja az étteremben is, három nap után már érzi a pozitív hatásukat, a hét végére pedig már teljesen át is állhat az új, egészségesebb étrendre. Az ideális az, ha a teljes család ott van, mert akkor egyszerre élik át a változást. Tőlünk már jó néhányan mentek el úgy, hogy a férj azt mondta, ha a felesége otthon ilyen szisztéma szerint főzne, akkor neki sem kellene annyi húst ennie.

 

  • A Zöldház Bio Panzió speciális éttermi szemlélettel működik. Mesélne erről egy kicsit?
  • A panzióban a reggeli ételekhez egy fajta gabonából friss kását, egy másik féléből pedig növényi tejet készítünk. Mindent, amit csak meg tudunk oldani, bio alapanyagokból csinálunk. Nálunk csak kérésre lehet nem biot kapni (nevet).A panzió mindenféle ételallergiára és speciális étkezésre kínál megoldást. Amennyiben előre tudjuk, milyen vendég érkezik, felkészülünk ahhoz az étrendhez kapcsolódó alapanyagokkal, ételekkel. Nálunk nincs felár emiatt. Miért lenne? Alapból ez a profilunk. Akár halakat is sütünk, mangalicát vagy szürkemarhát is, de elsődlegesen a vegetáriánus ételeket, azon belül is a hagyományos magyar ételek vegetáriánus változatát készítjük.A nejem három évig, a nagyobbik fiam 7 évig volt vegetáriánus, és ahogy azzá váltak, úgy nőtt az ételfogyasztási skálájuk. A nejem a fiam miatt kezdett el kísérletezni, hogy minél változatosabb legyen az étrendje. A kísérletezés eredményeképpen kialakult egy étkeztetési szisztéma, ami egyben az egykori keszthelyi vegetáriánus éttermünk kínálatát is meghatározta. Lényege, hogy a Kárpát-medencében megtalálható gabonákból készítettük a reggelire valókat, pástétomokat, és ezek a gabonák kerültek bele a levesekbe, főételekbe is. Hajdina, köles, zab stb. Máshol van egy húsos kínálat a sertéspörkölttől a vaddisznóig, nekünk pedig a gabonákból volt. Illetve van még a mai napig is, csak már nem a keszthelyi étteremben, hanem a gyenesdiási bio panziónkban. A zabpörkölttől a csicseriborsó-pörköltig széles a skála, és ugyanígy a különböző gabonafasírtokból is. Nálunk a kenőmájast a lencsepástétom helyettesíti. A töltött káposztát és a gabonagombócot nem darált húsból csináljuk, hanem tönkölybúzából. Az íze ugyanolyan, de vegetáriánus vagy adott esetben vegán. A titok az ízesítésben és a fűszerezésben rejlik.

biopanzio1

 

 

  • Honnan jött a bio panzió gondolata?
  • 1990-ben nyitottuk a keszthelyi vegetáriánus éttermet. Akkoriban zuhant a vendéglátás a Balaton-parton, eltűntek a németek, és a frissen felszabadult szocialista országok turistái is nyugatra meg a tengerhez mentek. Közben jártunk egy ismerősünk által Marosménesen, egy Marosvásárhely melletti faluban, ahol működik egy kis kollégiumi szintű egészségközpont, egyszerű, tiszta, vegán étkezéssel. Ott 10 nap alatt megmutatták nekünk, milyen jótékony hatással van a szervezetre az egészséges, vegán étkezés, jó ízekkel. Orvosi vizsgálatot végeztek az elején és a végén is, és mindenkinél javultak az eredmények a 10. nap végére. Az ottani és a saját éttermi tapasztalataink alapján álltunk neki Gyenesdiáson a bio panzió létrehozásának. Csak néhány szobát szerettünk volna, és hogy egy kis családi vállalkozás keretében átadhassuk az embereknek, amit megtapasztalatunk Marosménesen. Később, 2006-ban pedig átálltunk az ételeknél a bio alapanyagok használatára.

 

  • Milyen a panzió és a környezete? Ez inkább egy nagyon nyugodt hangulatú hely, vagy pezseg az élet?
  • Csendes és nyugodt. Szabadon lehet engedni a gyerekeket is. A szobák egyszerűek, kényelmesek. Úgy lett megtervezve a panzió, hogy életmódváltáshoz ideálisak legyenek a körülmények. Ha csoport vagy család érkezik, és előre tudjuk az igényeiket, akkor mindent megszervezünk.Ha valaki csúszdaparkot szeretne vagy hasonlót, akkor lemehet a gyenesdiási vagy a vonyarcvashegyi strandra. Mindkettő nagyon családbarát, animátorokkal, játszóterekkel. A gyenesdiási az elmúlt években a látogatók szavazati alapján négyszer nyerte el a legjobb strand díját. Gyenesdiáson állatpark is működik, ami télen-nyáron nyitva tart. Játszóterek, kirándulóhelyek, jól kiépített utak, kilátók, kerékpárutak is találhatóak. Itt a Természet Háza, ami csuda érdekes, interaktív hely, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Közel van Keszthely, ott pedig sok érdekesség: a kalandpark, madárkiállítás, sok látnivaló, egy kis kecskefarm, és persze a kastélykert. Halászati kiállítás, amelyből a Balaton élővilágát lehet megismerni, valamint közel a Kis-Balaton is.A fiúk jöhetnek vaddisznóvadászatra, van egy jó lőtér a falu végében, futóvadlövéssel, mű vaddisznóval természetesen. Vagy agyaggalamb lövészetet is lehet gyakorolni. Ki lehet próbálni a fegyvereket és a lövészetet egy sokszoros sportlövő magyar bajnok keze alatt. Rossz idő esetén a környék gyógyfürdői is meglátogathatóak.

 

  • A sok évtized alatt összegyűjtött tapasztalatukat és tudásukat főzőtanfolyamokon is tovább adják. Mit kell tudni ezekről a tanfolyamokról?
  • Végigvesszük a főbb étkezési irányzatokat, ételallergiákat. Vegán, vegetáriánus, laktózmentes, természetesen a gabonás termékeket, külön a leveseket, főzelékeket, ezek elkészítési módját, és hogy hogy lehet beilleszteni a napi étkezésbe. Van elméleti rész, főzés vagy ételkészítés, és kóstolás is. Vagy kenyérsütés, növényi tej készítése és felhasználási lehetőségei, illetve kitérhetünk a zöldturmixokra is, ha belefér az időbe. Fontos az előre egyeztetés, és utána a vendég igényeihez tudunk igazodni.A hagyományos magyar vegetáriánus ételek készítésénél fő szerepe van a húshelyettesítés elsajátításának. A szisztémákat megtanulva egy idő után sokkal változatosabban lehet enni vegetáriánusként, mint húsfogyasztóként. A már említett gabonákkal megoldható az is, hogy ha egy családban valaki valamilyen okból át szeretne állni vegetáriánus életmódra, akkor akinek a dolga a főzés, meg tudja csinálni ugyanazokat az ételeket húsos és nem húsos változatban is. A főzési technikát lehet úgy alkalmazni, hogy egy ételként kezdi el készíteni, és a végén befejezi húsosként vagy vegetáriánusként. Így már nem olyan macerás a dolog, nem kell kétfélét főzni. Egyszer kell dolgozni vele, és akár el lehet tenni, lefagyasztani, akkor utána csak elő kell venni.

biopanzio4

 

 

  • Ezek az ételek, ha valaki otthon is átáll rájuk, többe kerülnek, mint a húsos változatuk?
  • Ha valaki áttér a húsosról a vegetáriánus étrendre, és alkalmazza a gabonákat, akkor az étkezésre költött összeg a korábbinak olyan 40%-a lesz. Ha a drága tönkölybúzát használja, még akkor is. Ha bio alapanyagokkal főz valaki, akkor az ételek többe kerülnek, de nem igaz, hogy drágák. Magasabb minőségi szintet képviselnek, és így a minőségibb ételek árában vannak.

A Zöldház Bio Panzió egy jó pihenési lehetőség, kisgyerekeseknek, gyermekteleneknek, kismamáknak és kispapáknak, életmódváltóknak és egészségtudatosaknak egyaránt.

Ha te is szeretnél a bio panzió vendége lenni, kattints ide és foglalj szállást!

További cikkek: Bio panzió 2. – Főzőtanfolyam

 

 

One thought on “Bio panzió 1. – Pihenés egészséges ételekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.