Biopiac Törökországban

Az embernek a barátaitól sokféle gesztus jól tud esni. Amikor viszont valaki egy távoli országban egy biopiacon találja magát, és arról én jutok eszébe, ráadásul még fotókkal is megajándékoz és élménybeszámolót is ír róla, az igazán különleges figyelmesség a részéről. Ezzel lepett meg néhány héttel ezelőtt Imola, a Nekünk bevált anyablog szerzője. 

Imola a barátaival egy török biopiacot látogatott meg, érdekes hangulatú fényképeket küldött nekem onnan, és hozzájárult, hogy az általa tapasztaltakat a Bébispenót olvasóival is megosszam.

Íme Imola levele és fényképei:

 

„A barátaink, ha tehetik, minden szombaton eljönnek ide. Itt vásárolják meg a heti zöldség-gyümölcsöt. Kb. 150 lírát költenek egy-egy ilyen alkalommal, ami 16.000 forintnak megfelelő pénz. Ebben az összegben van a sok zöldségen és gyümölcsön kívül biokenyér, lencse, mogyoró, ilyesmi is. Árban kb. 4 líra differencia van a nem biohoz képest. Pl. szőlő bio 7 líra/kg, nem bio 3-4  líra. Paradicsom bio 5 líra/kg, nem bio 3 líra. Bio csirke egész 20 líra/kg. Bio teljeskiőrlésű liszt 4 líra/kg. Folyékony szappan 30 líra/liter, a fogkrém 12 líra.

A választék nagyon gazdag. Idénygyümölcs most a helyi banán, friss füge, mandarin, narancs és a gránátalma. Plusz az alma, körte, szőlő, szilva itt is. Mindenféle bio magokat is árulnak, bio pamut gyerekruhát, tisztító- és tisztálkodószereket, kézzel faragott mérőkanalakat, tengeri sót, tésztákat, tejtermékeket, mézeket, teafüvet.

Amit pedig már a nem bio zöldségesnél is észrevettem, hogy itt (Törökországban) valahogy minden sokkal nagyobb, mint Magyarországon. Nézd azokat a brokkolikat! A kápia paprika, petrezselyem, sütőtök, retek és a cékla is mind óriási. Ebből nem tudom, milyen következtetést lehet levonni, mindenesetre ez is egy érdekesség.

Egyébként ilyentájt a nem bio zöldséges is buja, mint maga a földi paradicsom. Nagy csokor rukkolák, óriási mángold- és spenótlevelek. Imádok ott vásárolni a kisfiammal, Jonatánnal. Szagolgatunk, és segít válogatni is.

Helyben sütnek gözlemét , teljeskiőrlésű biolisztből. Ez egy kör alakú, vékonyra nyújtott tészta, amibe a nénike friss fűszereket tesz, paradicsomot, padlizsánt, fehérsajtot, de van húsos változat is. Aztán félbehajtja és egy domború vaslapon megsüti. Frissen facsart gyümölcsleveket ittunk hozzá.

Amint megérkeztünk a piacra, egyből a török kedvesség fogadott. Egy férfi odalépett hozzánk és teával kínált. A gyerekeknek hoztunk füzeteket és zsírkrétát, elfoglalták az egyik asztalt, mi meg felváltva maradtunk mellettük és vásároltunk.

A piaci hangulat igazán családias. Az emberek üdvözlik egymást, ide eljönni közösségi program is egyben. Főleg a helyieknek és az itt élő külföldiek programja, nem turisták célpontja.”

 

Köszönjük az élménybeszámolót, Imola!

A levél alapján úgy érzem, a hangulat egészen hasonló lehet, mint a magyar biopiacon, még ha vannak szembeötlő kulturális különbségek is. A fenti mondatokat olvasva több ponton is bőszen bólogattam, hiszen mi is épp ilyen kalandokat élünk át családostul minden szombaton a magyar biopiacon, már ami a hangulatot, a rengeteg zöldség és gyümölcs közti ámuldozást, kóstolgatást és az illatélményeket illeti. Mi is ezt tapasztaljuk hétről hétre, hogy piacozni közösségi élmény. Egyre több az ismerős arc, már vannak vevők, akikkel messziről köszönünk egymásnak, egyre több árust ismerünk név szerint, és senki sem sértődik meg, ha egyszer csak átfordul a beszélgetés magázóból tegezőbe.

 

Piacozni nagyon jó!

Ezt láttad már?

Snack'n'Go DíszCsempe Zöld ételtárolóHygi kulacs - hercegnő 0,5 l

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük