Cukormentes édességek – Chia puding

chiapuding4_kiemelt

Nagyon finom és egészséges, érdemes kipróbálni. Abszolút jó megoldás a gyerekek édességvágyának kielégítésére a cukros és mesterséges anyagokkal teli, bolti krémek helyett.

A chia puding is az az édesség, ami egyelőre a vegánok és fogyókúrázók körében ismert, én is ilyen kontextusban találkoztam vele először. Őszintén megmondom, egyáltalán nem értettem, hogy tudja ezt bárki is megenni, és még pénzt is adni érte. Aztán lecsaptam rá egy ingyenes kóstolón, de műanyag kispohárból, pusztán rizstejjel feloldva, enyhén kocsonyás-nyúlós állagával még így sem volt meggyőző. De a chia mag nem hagyta, hogy csak úgy túllépjek rajta, követett mindehova. Bármerre is jártam, újra és újra belebotlottam. Végül az győzött meg, és vitt el az első csomag chia magom megvásárlásáig, hogy láttam egy youtube videót, amelyen egy ázsiai lány csodaszép chia pudingokat csinált, gyönyörű poharakba töltötte őket, és megrakta a tetejüket friss, nyári gyümölcsökkel.

Megvettem hát az első csomag chiát, és csak később jöttem rá, mennyi mindenre jó még a puding elkészítésén kívül. (Pl. tojás helyettesítésére, mert összetartja a zöldségfasírtot, vagy a reggeli gyümölcsturmixok tartalmasabbá tételére.) Azóta gyakran használom, különösen azért, mert nagy segítségemre van pl. a tejtermékekről és a csokikrémes desszertekről való leszokásban.

Mi a chia mag és miért jó?

Írhatnék itt most az aztékokról, a majákról, akik fizikai erőnlétüket köszönhették neki, de szerintem a kedves olvasót jobban érdekli, mi fán is terem ez a kis magocska. Nos, nem fán, hanem a Salvia hispanica nevű növény magja, amely Dél-Amerika és Mexikó sivatagaiban él. A chia mag ehető, sőt nagyon egészséges. Többek között magas az omega-3 zsírsavtartalma, kimondottan ajánlott halat csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztók számára.

Nem a beltartalma, hanem az állaga miatt sokan használják tojás helyettesítésére (pl. zöldségfasírt összefogására), tehát tojásérzékeny gyerekeknek, tojást nem fogyasztó családoknak is ajánlott. Mivel nagyon finom cukormentes pohárdesszert is készíthető belőle, én különösen gyerekbarátnak tekintem.

A chia puding receptje:

Hozzávalók (adagonként):

2 csapott evőkanál chia mag
1 bögre (2,5 dl) növényi tej (nálam rizstej)
1 kisebb érett banán villával összenyomkodva
1/2 kk vaníliarúd magjai (vaníliapor)*
1 tk cukrozatlan kakaópor
tálaláshoz: bármilyen friss gyümölcs darabolva, pirított mogyoró vagy tejszínhab

*Vaníliaporból a Sonnentor termékét használom, mert meggyőzött, hogy gazdaságosabb, mint ha egyesével kapargatnám ki a vaníliarúdból a magokat. Meg könnyebben is kezelhető. Lejjebb, a második képen látható, milyen csomagolásban keresse, aki szeretne ilyet használni.

Elkészítése:

A pudingos tálkába szórjuk bele a chia magot, a kakaóport és a vaníliaport. Öntsük fel a növényi tejjel, alaposan keverjük össze. Ezen a ponton nem szép, viszont gusztustalan? Akkor jó, jó úton haladsz! 🙂 Ha ez megvan, tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, de inkább többre. Amikor kivesszük, összekeverjük a villával pépesített banánnal, ez adja az édes ízét. Ekkor már tulajdonképpen fogyasztható is, de halmozhatunk még rá gyümölcsöket (ez a nyári kedvencünk), vagy megszórhatjuk pirított törökmogyoróval is (ez pedig télen esik nagyon jól).

Így néz ki egy zacskó chia mag.

Így néz ki egy zacskó chia mag.

Chia mag, kakaópor, vaníliapor, fahéj

Chia mag, kakaópor, vaníliapor, fahéj

Felöntjük növényi tejjel és alaposan összekeverjük. Ronda? Igen. Akkor jó! :)

Felöntjük növényi tejjel és alaposan összekeverjük. Ronda? Igen. Akkor jó! :)

Min. 1 órát pihenjen a hűtőben, aztán villával összetört banánnal összekeverjük. Én rá is botmixeltem, hogy krémesebb legyen.

Min. 1 órát pihenjen a hűtőben, aztán villával összetört banánnal összekeverjük. Én rá is botmixeltem, hogy krémesebb legyen.

Én most át is botmixeltem, hogy egységesebb, selymesebb legyen, és hogy fotogénebbé váljon. Úgy érzem, hogy így még jobban hasonlít a régről ismert pudingokra. Nagyon finom és egészséges, érdemes kipróbálni. Abszolút jó megoldás a gyerekek édességvágyának kielégítésére a cukros és mesterséges anyagokkal teli, bolti krémek helyett.

 

 

4 thoughts on “Cukormentes édességek – Chia puding

  1. Nekem egyáltalán nem sűrűsödött be, ugyanolyan maradt, mint a tej, csak a tetején úszkáltak a magok.

  2. Próbáld meg úgy, hogy többször átkevered, alaposan, míg ázik. Ha kivárod az áztatási időt, elvileg be kell sűrűsödnie. Remélem, sikerül. 🙂

  3. Kedves Meli! Nem hallottam még olyat, hogy a chia káros lenne a babáknak, szerintem kis mennyiségben akár 1 év alatt is adható (kb. 2 kiskanálnyira gondolok), de 1 év felett már biztosan mehet. Az én kisfiam kb. 15 hónapos kora óta kap heti egyszer egy 2dl-es pudingadagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.