Cukormentes édességek – Datolyás minicsiga

datolyas_minicsiga_kiemelt

Ez az édesség tényleg pillanatok alatt kész, nagyon egyszerű és majdnem mindenmentes, tehát tej- és tojásérzékeny gyerekek is fogyaszthatják. Nem beszélve a vegánokról. 

Leveles tésztának Tante Fanny-t használtam, ami ugyan nem bio, de mesterséges adalék- és színezőanyagok nélkül készült, valamint  tej- és tojásmentes. Sok ételhez használható, és azért is szeretem, mert nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Majd mutatok néhány receptet, mert tényleg sokoldalú alapanyag. Kapható többek között a Sparban, a GRoby-ban és a Tescoban.

Ezt a csigát is lehet több féle ízben készíteni. Biztos jó mogyorókrémmel (nem a Nutellára, hanem házi mogyorókrémre gondolok, csupa természetes hozzávalóból) is, vagy aszalt szilva lekvárral, mazsola- vagy aszalt vörösáfonya darabkákkal is, és persze el lehet készíteni sós változatban is pl. pizzaraguval vagy spenótkrémmel is.

Én most egy édes, de nem cukros verziót választottam.

Mielőtt jönne a recept, annyit még el kell mondanom, hogy a végeredmény egy kisgyerekkézbe fogható méretű, ropogós sütemény, de a fogyasztásához már mindenképpen fogakra van szükség.

És akkor jöjjön a recept!

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 nagy marék datolya apróra darabolva

fahéj

currypor

datolyas_minicsiga

 

Elkészítése:

A hűtött leveles tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük. A felaprított datolyát arányosan elszórjuk rajta (a széléhez közel is mehet). Ízlés szerint kb. 2-4 púpozott késhegynyi fahéjat és ugyanennyi curryport összekeverünk és finoman meghintjük vele. A leveles tésztát ezután szorosan feltekerjük. A hengert 3-4 cm-es korongokra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy rácsra fektetjük a korongokat, a tenyerünkkel kicsit lenyomjuk őket, hogy ellapuljanak. Ezzel azért nem kell túlzásba esni! 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Én sütőtökkel egy időben sütöttem, így 25 perc alatt lett aranybarna.

Aki igényli, a tetejét mézzel vagy sziruppal meglocsolhatja, de az enyém a datolyától épp elég édes lett.

A receptet inspirálta: http://schef.hu/kis-mukk/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.