Dobpergés: Indul a Földlakók Környezettudatos Suli!

Tudatos szülőnek tartod magad, aki személyiségközpontú, kis létszámú csoportokban zajló oktatást szeretne biztosítani a gyermekének, amely az életre és a jövőre készíti fel? Szerinted is fontos a gyerekek természetes kíváncsiságának megőrzése, a szabadidejük tisztelete, a kritikai gondolkodás fejlesztése? Otthon környezettudatos életmódra neveled, és szeretnéd, ha ez folytatódna a suliban is? Akkor olvasd el, min dolgozom éppen most!

Tavaly nyáron részt vettem a családommal egy zárt körű vegán vakáción egy Tisza-parti kempingben, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Ott találkoztam egy anyukával, Lincoln Telmával, akinek hasonló korú kisfia van, mint nekem. Telma egyik nap odajött hozzám azzal, hogy mi hova fogunk iskolába járni, és elárulta, hogy ő szeretne alapítani egy sajátot. Beszélgettünk, és kiderült, mindketten hasonló projekten törjük a fejünket, az értékrendünk 90%-a azonos, s ráadásul nem is lakunk nagyon messze egymástól. Így alakult, hogy egyesítettük erőinket, ötleteinket, és elkezdtünk dolgozni egy közös mini suli alapításán.

Indul a Földlakók Környezettudatos Suli

45013054_10212880556474125_3087630286624653312_oÖsszefogásunkból 2019. szeptemberében elindul a Földlakók Környezettudatos Suli. A helyszín egy törökbálinti kertes ház lesz, ahol kis létszámú csoportban, gyerekközpontú szemlélettel dolgozó pedagógusok segítségével tanulhatnak majd a gyerekek. A tudást a gyerekek személyiségét és egyéni haladási tempóját figyelembe véve, önbizalmukat és motivációjukat megőrizve, élményeken keresztül adjuk át.
Az oktatásban fontos szerepet játszik a gyerekek természetes kíváncsiságának megőrzése, felesleges túlterhelésük mellőzése, a kritikai gondolkodásuk fejlesztése. Mindez úgy, hogy miközben tanulnak, azért gyerekek maradhassanak.

Ezt láttad már?

snackngo-kids-forest-mood-rolleat

földlakok logo atlatszo hatter2Mit értünk környezettudatosság alatt? 

Manapság rengeteg hírrel találjuk szembe magunkat, amelyek az életmódváltásunkat sürgetik. A legoptimistább becslések szerint is rövid időnk van a Földön társadalmunk jelenlegi életmódja mellett. Elképzelhető, hogy mindössze néhány évtized.

Azt gondoljuk, hogy a most kisiskolás korú gyerekeknek, akikből az elkövetkező kb. 15 évben válik fiatal felnőtt, az alapvető boldoguláshoz elengedhetetlen lesz a környezettudatos életmód. A munkájukban, a háztartásukban, és az egészségük szempontjából is.

A környezettudatos, környezetbarát címkéket mostanában nagyon sokan használják. Léteznek ökoiskolák, amelyek tevékenysége kimerül a szelektív hulladékgyűjtésben és a kirándulásokban. Egyre divatosabb a zero waste mozgalom is, a ruhacserék, a maradék ételek elajándékozása, kampányok buzdítanak a szívószálmentes bulizásra, és egyre többen ismerik fel, hogy az állati alapanyagok előállítása mekkora környezeti terheléssel jár, miközben etikailag sem helyes, és az egészségünknek sem a legjobb.

IMG_7478 kicsibbEzek a kezdeményezések nagyon jók, de a legtöbb ember életébe még nem épültek be. A szülőkébe és pedagógusokéba sem, akik tovább tudnák adni a következő generációknak ezt a szemléletmódot.

Mi a környezettudatosságot mélyebben értjük, mint kirándulás, papírgyűjtés, hulladékszelektálás. A komposztálástól a saját kiskert gondozásán át addig, hogy megismertessük a gyerekekkel, honnan jön az étel, rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy észrevétlenül is beépítsük életükbe a környezettudatos szemléletet.

A gyerekek nyitottak

180608-F-DE377-0008Mi azt valljuk, hogy a gyerekek nagyon fogékonyak a jóra, az új elsajátítására, és még nagyon tiszta lelkűek ahhoz, hogy bizonyos berögződésekkel, hagyományokon alapuló szokásokkal ne rendelkezzenek, amelyek a felnőttekben már mélyen gyökereznek. Természetes nyitottságuk van a természet, az állat- és növényvilág felé. Ezeket szeretnénk bennük megőrizni, gondozni. Így érdemes őket a környezetvédelemre, környezettudatos életmódra rávezetni, hogy aztán rutinszerűen tudjanak környezettudatos döntéseket hozni. Ne olyan szokásokra neveljük őket, amiket aztán nehéz lesz levetkőzniük, hanem eleve egy fenntartható világ rutinjait sajátítsák el.

Ha kezdeményezésünk felkeltette érdeklődésedet, és szívesen tájékozódnál még róla, vagy szeretnél jelentkezni, azt a Földlakók weboldalán teheted meg.

Facebook-oldalunkhoz itt csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/foldlakoksuli/

(A virágos kislány fotója a schriever.af.mil oldalról származik. / A barna garbós fotót pedig Pétervári Márton készítette.)

Ezt láttad már?

Squiz_esoerdo    FruchtBar_Bio-gyumolcsviz-afonya