Ebédötletek – 1. rész

ebedotletek1kiemelt

A Reggeliötletek válogatásom sikerén felbuzdulva úgy gondoltam, megmutatom, miket szoktunk ebédelni a 3,5 éves fiammal, hátha valakinek épp ezek az ötletek adnak egy kis inspirációt a holnapi ebéd főzéséhez, vagy akár megkóstolna valami újdonságot, amit eddig még nem próbált.
Íme az a top 7 ebéd, amit mostanában imádott Artúr. 

A maradékfelhasználást lassan tökélyre fejlesztjük családilag, és ehhez a leggyorsabb ötlet a:

tortilla

Tortillatekercs

A tortillatekercs (más néven wrap) az örök kedvenc, mert gyors, egyszerű, és minden alkalommal más és más ízű töltelék kerül bele. Soha nem tervezem el előre, mi lesz benne, nem vásárolok kimondottan emiatt előre bármit is a piacon. Azt teszem bele, amiből még ott maradt a hűtőben egy fél maréknyi.

Mehet bele bármi, bármivel. Pl. maradék párolt zöldségekből, pörköltből, főzelékből, lecsóból, pirított gombából, rizsből, főtt tésztából, salátából, egy szem maradék fasírtból, rántotta vagy sütőtök maradékából… tehát bármiből csodás ízorgia varázsolható.

Mindent a tortillalap közepére halmozok, ügyelek rá, hogy kerüljön bele nyers zöldség vagy csíra is, és mindig öntök rá valami szószt is. Itt a képen éppen szójajoghurt kandikál ki a tekercs száján, de lehet sűrű paradicsomszósz, maradék spenótfőzelék, mustár (gyerekeknek inkább majonéz) vagy avokádókrém is.

ebedotlet1_palacsinta zoldseggel toltve

Ha van itthon humusz vagy ajvár, azzal megkenem a tortillalapot, mielőtt halmozok. A végén fekete szezámmaggal szórom meg. A két szélét behajtom, az alját meg fel.

A tortillával csak annyi gond, hogy nagyon ritkán és kevés helyen lehet belőle adalékmenteset kapni. Ha pedig valaki tejtermékektől és tojástól menteset szeretne, nehát gluténmenteset, az kísérletezhet vele otthon, hátha el tudja ügyesen készíteni a tésztát. Én van, hogy inkább cukormentes palacsintát sütök, az könnyebb, és abba tekerem a tölteléket, úgy is remek ízű!

rantas nelkuli zoldborsofozelek keftedes fasirttal

Zöldborsófőzelék zöldségfasírttal

A zöldborsófőzeléket ezúttal rántás nélkül készítettem. A képen nem igazán látszik, de van leve is, csak mi sűrűn szeretjük. 🙂 Hagymával, sok zöldborsóval készül, felöntöm zöldségleves alaplével és a borsót puhára főzöm. Kukoricakeményítővel szoktam a levét besűríteni valamennyire. A fasírt a keftedes nevű, sárgarépa és őrölt dió alapú, tojás- és húsmentes görög zöldséggolyó, amit Steiner Kristóf szakácskönyvéből készítettem.

Tulajdonképpen a zöldségfasírt is az a műfaj, amibe bármi mehet, ha maradt a hűtőben az előző napi ételből pár marékkal, pl. lencsefőzelékből vagy rizsből, megfelelő adag csicseriborsóliszt, víz, fűszerek és zsemlemorzsa segítségével zöldségfasírtot lehet készíteni belőle.

paradicsomfozelek sult brokkolival dioval

Paradicsomfőzelék sült brokkolival

Ennek az ételnek a létezéséről nem tudtam, amíg a kisfiam el nem kezdett nyaggatni, hogy paradicsomfőzelék legyen az ebéd. Odaültem hát a laptop elé és szörfölni kezdtem a neten. Ekkor találtam ezt a receptet, amit kicsit az itthon levő hozzávalókra és a mi ízlésünkre szabtam. Nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek! Artúr is imádta.
A szórás a tetején darált dió.

IMG_20160911_112817

“Gyros” tál 

A rizs miatt válogattam be ezt az ételt, bár a szejtán is nagyon finom, ami (a kép jobb oldalán) gyrosnak tűnő külsejű és egyébként az íze, fűszerezése is nagyon hasonló.

Egy másik ételhez zöldségeket pároltam, kevés vízben répát, krumplit, brokkolit, talán paprikát is. A leszűrés után a vizet nem öntöttem ki, hanem abban főztem a rizst, még egy kis bio levesfűszerrel “megbolondítva”, ahogy mondani szokás. Nem csak üde sárga, de nagyon ízletes is lett. Artúr meg mindig még lelkesebben eszi a rizst, ha nem fehér, hanem piros vagy zöld vagy sárga.

Igyekszünk mindenhez nyers zöldséget is fogyasztani, így kerül oda a paprika a bal szélre, a joghurt pedig nagyon jól illik hozzá, a meleg étel és a sok fűszer ellensúlyozására.

burgonyasajtszoszos teszta aszaltpari kell bele

“Burgonyasajt” szószos tészta

Ez nem fogyókúrás ebéd, de szerencsére a gyerekeink nem is diétáznak, így időnként nyugodtan ehetnek ilyesmit. Ezt az ételt is főleg a tejérzékeny vagy vegán családoknak ajánlom. Íze nagyon hasonlít a sajtszószos tésztákéhoz, csak éppen ebben egy hangyaleheletnyi sajt sincsen.

A tésztát kifőzzük az egyik lábosban (8-10 perc), közben a másikban kockákra darabolt burgonyát puhára főzünk (10 perc). Amíg ez a kettő megfő, 1 fej vöröshagymát felaprítunk és kevés olajon megpirítjuk. Turmixgépbe teszünk 2 evőkanál sörélesztőpelyhet, szárított vagy friss bazsalikomot ízlés szerint, sót, borsot (gyerekeknek csínján), a pirított hagymát, és amikor megfőtt a burgonya, azt is beledobjuk a gépbe. Fél bögre víz a burgonya főzőlevéből még menjen bele, aztán gyorsan selymesre turmixoljuk, ez lesz a tésztaszósz. A tészta leszűrés után mehet a szószba. A tányéron még megszórható darált dióval (nagyon finom vele), friss zöldfűszerrel, pirospaprikával, és nagyon kíván egy kis savanykásságot, ami lehet felaprított (aszalt) paradicsom vagy olajbogyó is. Gyors és finom ebéd!

brokkoli rizs gomba

Gyorsan pirított zöldségek rizzsel

Az ilyen ebéd gyakori nálunk. Artúr nagyon szereti a brokkolit. Ha azt látja a tányéron, biztos a siker. A gomba is egyre nagyobb barátja, ezért ezt a kettőt pirítottam kevés olajon. Natúr főtt rizs és joghurt vagy majonéz került mellé.

ebedotlet rakott krumpli tojas es tejmentesen

Rakott krumpli

A rakott krumpliról azt gondolom, hogy annyiféle, ahány család készíti. A hagyományos verziót mindenki ismeri, tejföllel, kolbászkarikákkal és főtt tojással. Mi a tejtermék-, tojás- és húsmentes verziót készítjük itthon. Ronda, de finom. 🙂

A burgonyakarikák közé szójatejföl, füstölt tofu, szejtánvirsli és pirított hagyma kerül. Minden réteget megszórok pirospaprikával, sóval, fehérborssal is. Aztán összesütöm. Nagyon finom. A receptet Steiner Kristóf szakácskönyve ihlette.

Remélem, adtam néhány ötletet, inspirációt változatos ebédekhez. Hamarosan jövök további válogatásokkal is.

A cuki Cool Friends tányérok a Bébispenót Webshopból megrendelhetőek!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.