“Egyél meg!” házi keksz

keksz_kiemelt

A férjem anyukája egyszerű kekszreceptet mutatott. Ráadásul a kisunokát is bevonta a készítésbe, így Artúr nyomta rá a pecsétet az “Egyél meg!”-kekszre. Recept itt! 

Bevallom, nekem az ilyen összegyúrós tésztákkal meg szokott gyűlni a bajom, ezért már nem is futok neki az újabb és újabb receptek kipróbálásának. Általában a fél lakás lisztes, a kezem könyékig ragacsos, ehhez nem vagyok elég türelmes típus. Anyósom viszont nagy művésze a házi kenyerek, lepények, lángosok, kalácsok, piték és kekszek készítésének, úgyhogy amikor csak tehetem, figyelem, mit csinál. Artúrt is ügyesen bevonja, és a végére ilyen csinos kis kekszeket kreálnak.

Vigyázat, ez most kivételesen cukros, de az eredeti (egyébként isler) receptben levőnek a töredékét használtuk csak.*

Hozzávalók:

400 g liszt
140 g darált dió (vagy más csonthéjas)
6 g foszfátmentes sütőpor
250 g sütőmargarin
50 g porcukor

Mehet bele még 1-2 ek cukrozatlan kakaópor vagy mák (mi ezeket elhagytuk)

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. A tésztából hengert formázunk, a vastagsága a képen láthatóhoz hasonló legyen! A hengerből kb. 1,5 cm vastag szeleteket vágunk.

IMG_20160810_112155

 

Pohár aljával vagy sütipecséttel kicsit szétlapítgatjuk.

IMG_20160810_111453

IMG_20160810_111249

IMG_20160810_111307

Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a korongokat, hagyjunk közöttük egy kis helyet! A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd amikor betesszük a tepsit a sütikkel, hőlégkeverésre kapcsoljuk. 10 perc alatt megsül.

IMG_20160810_115527

IMG_20160810_115537

Mivel nincs benne tojás, nem fog megpirulni a teteje.
Első nap friss, puha keksz, aztán később megkeményedik.

*Én két éves koráig nem adtam cukros ételt a gyereknek, azóta is csak nagyon elvétve, itthon nem kristálycukorral édesítünk, nádcukrot is csak rendkívül ritkán használunk. De jó minőségű fagyiból, süteményből, kekszből már időnként kap egy keveset, most, 3 éves kor felett. Főleg azért, mert ahogy nő, egyre kevésbé tudom befolyásolni minden falatát pl. a nagyszülőknél.

Semmiképpen sem buzdítok senkit a gyereke ételeinek cukrozására, különösen nem a hozzátáplálás kezdeti időszakában!

A cukortémához kapcsolódó korábbi írásaimat itt tudod elolvasni:
Édesítsük-e a baba ételeit?
A cukor és mi

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.