Epres zabkása

epres zabkasa

Az epret általában óvatosan kezdik bevezetni a szülők, az apró magos gyümölcsökkel érdemes várni 1 éves korig. Utána viszont, ha nincs gond, nem jelentkeznek tünetek, hamar a gyerekek kedvencévé válik. 

Ha eperről esik szó, el kell mesélnem, hogy én egész gyerekkoromban tévhitben éltem az ízével kapcsolatban. Pedig biztos isteni finom epreket lehetett kapni akkoriban is, de anyukám mindig vastagon megszórta nekünk porcukorral, mint ahogy sok más gyümölcsöt is. Így amikor cukor nélkül találkoztam vele, sosem ettem meg, mondván, hogy savanyú. Felnőttként jöttem rá, hogy mennyire félrement az ízlésem néhány ilyen étellel kapcsolatban. Ma pedig már azt nem tudnám elképzelni, hogy ha magam elé veszek egy tál epret vagy málnát, akkor azt megcukrozzam.

Ezt azért mesélem, hogy ha te is nyúlnál a cukor után, egy pillanatra gondolkodj el, vajon a kisfiadnak/kislányodnak valóban szüksége van-e rá, és nem ízlene-e neki önmagában az eper.

Ha szívesen olvasnál a cukorról és az édesítésről bővebben, itt találod az Édesítsük-e a baba ételeit? című bejegyzésemet.

Az epret én a fiamnak magában is adom, de sokszor készítünk növényi tejjel turmixot belőle, ilyenkor átszűröm, mert a kis magokat nem csípi. Ha valaki mindenképpen édesíteni szeretné, akkor datolyával, tápiókasziruppal vagy banánnal is lehet, ezek a finomított cukor egészségesebb “helyettesítői”.

Örök kedvenc reggelinkre, a zabkására is gyakran rákerülnek az eperszeletek, időnként beleturmixolom, máskor csak a tetejére halmozom a gyümölcsöt, mert  a változatosság gyönyörködtet.

epres zabkasa 2

Egyszerűen, gyorsan készül:

Hozzávalók: 

1 csésze (fejenként) kis szemű zabpehely (gluténérzékenyeknek itt érhető el a mentes változat)
1 marék eper
1 csipet fahéj
növényi tej vagy víz, amennyi a zabpelyhet épp ellepi

Elkészítése: 

A zabpelyhet feltesszük főni a folyadékkal és a fahéjjal. Gyakran megkevergetjük, és nem főzzük sokáig, mert ragacsos lesz. Kb. 2-3 perc elég szokott lenni, lényeg, hogy a szemek láthatóan megpuhuljanak.
Amíg langyosra hűl, alaposan megmossuk az epret, leszedjük a zöldjét és szeletekre vagy apró kockákra vágjuk. A kis tálkába töltött zabkása alá és a tetejére is szórunk belőle.
“Megbolondítható” még puffasztott amaranttal és őrölt lenmaggal, én ezeket minden kására rászórom, mert finomak és egészségesek.

epres zabkasa 4

A pürésített verzió annyiban más, hogy tálalás előtt botmixerrel összemixeljük a gyümölcsöt a zabkásával. Kinek melyik szimpatikusabb, azt tudja készíteni.

epres zabkasa 5

12 hónapos kortól adható.

További zabkása ötletek itt!

Jó étvágyat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.