Finomfőzelék

Csütörtökön házhoz jött a biozöldség és biogyümölcs. Ilyet is lehet ám. Gondoltam, kipróbálom. Még nem tudom, mit fogok kezdeni a fej nagyságú céklával, mert azt Artúr nem eszi, de nagyon izgalmas egy légtérben tartózkodni életem első adag lila burgonyájával. A biodobozt a Zsámboki Biokerttől rendeltem, és ezek vannak benne: 1 kg alma, 1 kg körte (egy nagy db hiányzik a képről, az már a fiam szájában csüngött, mire előkapartam a fényképezőgépemet), 0,5 kg savanyúkáposzta, 1-1 csomag rukkola és mizuna, 1 kg cékla, 1 kg sárgarépa, 1 db sütőtök és 1 kg lila burgonya. Valamint pluszban rendeltem hozzá bio kenyeret is.

Igyekszem majd dokumentálni, mire használom fel őket.

DSC_0920

Az első, amit készítettem a sárgarépa felhasználásával: finomfőzelék. (Kérjük, ne kapcsoljon át másik csatornára!) De nem olyan, mint az a régi, menzás, csupa rántásos, amit még általános iskolában ettünk, aztán soha többé hallani sem akartunk róla. Ez nagyon finom és üde. Abszolút bababarát étel, de a család többi tagjának is ízleni fog. Fogyasztható fasírttal, tükörtojással vagy zöldségpogácsával.

Ezt láttad már?

Sonnentor bio Rosszcsont Be az ágyba tea, filteres, 20g

Feltételezésem szerint a siker alapja a jó minőségű hozzávaló, úgyhogy a vízízű mirelite zöldségekkel nem is érdemes nekikezdeni. Igaz, én is használtam fagyasztott, zacskós zöldborsót hozzá, de nagyon finom biot.

Hozzávalók (3-4 főre): 

1 fej zsenge karalábé felkockázva
4-5 szál sárgarépa felkockázvaolívaolaj
20-30 dkg (ízlés szerint) fagyasztott bio zöldborsó
kb. 10 cm póréhagyma apróra vágva
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl zöldségalaplé vagy zöldségleves bio leveskockából
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál citromlé
kb. 1,5 dl rizstej vagy tehéntej
2 evőkanál liszt
egy löttyintés olívaolaj

bors és gyömbérpor (a babáknak elhagyandó)

Elkészítése: 

Az olívaolajat felforrósítjuk és közepesre állítva a lángot megfuttatjuk rajta a reszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát. Ezután rögtön jöhet rá a póré- és a vöröshagyma. Egy kicsit megsózzuk, hagyjuk egy kicsit puhulni a hagymát. Rádobjuk a kockázott sárgarépát és karalábét, átkeverjük. Felöntjük a zöldségalaplével. Felforraljuk, majd fedő alatt 12 percig pároljuk alacsony (nálam 3-as) fokozaton. A párolási idő vége előtt 4 perccel hozzákeverjük a zöldborsót, de a fedőt csak erre a rövid időre emeljük fel.

Az idő letelte után ellenőrizzük, hogy a zöldségek megpuhultak-e. Ekkor öntjük rá a rizstejet, ami nem kell, hogy ellepje a zöldségeket. 1-2 evőkanál liszttel még besűrítjük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk gyömbérporral, és ekkor kerül rá az apróra vágott petrezselyem is.

Ha friss, jó alapanyagokat használtunk, isteni finom lesz!

Kisbabáknak pürévé lehet mixelni, de a 10-11 hónaposak sokszor már elboldogulnak az ilyen puha zöldségekkel.

Ezt láttad már?

Squiz újratölthető ételtasak - Sophie a Zsiráf, etetőfejjel, 90 ml (3 db 1 csomagban)    Skip Hop Zoo evőeszközök - kutya

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük