Gyerekbarát harcsa gyros

Na, ilyen az, amikor az ember tervez… aztán egész máshogy alakul minden. Nem vagyok az a típus, aki már szeptemberben megtervezi, mi lesz a karácsonyi menü, és minden ajándékot beszerez jó előre. Kitalálni, abban jó vagyok, de aztán nem sürgős, hogy meg is vegyem őket. De nem is az ajándékokról van most szó, hanem hogy mennyi tervem volt decemberre, aztán hirtelen felülírta az élet. 

A hónap elején ledöntött a lábamról egy olyan köhögős vírus, amilyet még nem pipáltam. Másfél hétig feküdtem, a férjem csinált majdnem mindent, annyira gyengének éreztem magam. Aztán, egy nap, amikor már úgy éreztem, hogy talán egyszer jobban leszek, éjjel 22 órakor felébredt a kisfiam és furcsa hangot adott. Rohantunk be hozzá a szobába, és közelről már egészen nyilvánvaló volt, hogy a másoktól hallomásból már ismert kruppal, és a kutyaugatásszerű köhögéssel van dolgunk. Ügyelet, kórház… befektették, én pedig természetesen beköltöztem vele.

Most már mindenki jól van, hazajöttünk, Artúr szerencsére gyorsan gyógyul. Lassan én is meggyógyulok, de közben elszaladt ez a hónap, és már nyakunkon a karácsony. Szerettem volna ünnepi recepteket feltenni, de sajnos erre sem időm, sem energiám nem maradt. Levontam a tanulságot: jövőre hamarabb neki kell állnom.

Ezt láttad már?

Holle Bio bébiétel - parajfőzelék burgonyával és rizzsel 190 g

De, hogy ne maradjon recept nélkül a kedves olvasóközönség, megosztom egy friss vacsoránk elkészítési módját. Én már közel egy éve nem eszem halat sem, nem csak más húst, de a fiúk most megkívánták a harcsát. Ha így alakult, nem mondom Artúrnak, hogy ne egye meg. Úgyhogy tegnap este harcsából készült gyros volt a vacsora, sok zöldséggel, tzatzikivel és sütőben sült burgonyával. Látva, hogy a kisfiam milyen könnyedén fogyasztotta, arra gondoltam, megosztom a receptjét, hátha jól jön néhány kisgyerekes családnak.

A fotó kutyafuttában készült, az éhes családdal a hátam mögött, esti sötétben, szóval bocs érte.

Hozzávalók (ennyivel 4 felnőtt és 1 gyerek lakott jól):

50 dkg harcsa
gyros fűszerkeverék (házilag is készíthető, leírás a receptben)
olívaolaj
1-1 gerezd fokhagyma /fokhagymapor
zöldségek (ízlés szerint paradicsom, kígyóuborka, lilahagyma, retek, salátalevél)
1-1,5 kg burgonya
2 dl joghurt
1 csokor kapor

Elkészítése:

A harcsa húsát vágjuk apró kockákra. Ha szálkás a húsa, távolítsuk el. (Mi a Hortobágyi Halgazdaság bio harcsaszeletét vettük, szálkamentes volt.) Két evőkanál olívaolajba belenyomjuk az egyik gerezd fokhagymát, és összekeverjük a gyros fűszerkeverékkel.

A gyros fűszerkeverék házilag is készíthető, az alábbiak összekeverésével: 1-1 kávéskanál oregánó, majoranna, fűszerpaprika, fokhagymapor, őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring és só.

Az olajos, fokhagymás, fűszeres páclét összekeverjük a hallal, ebben hagyjuk állni kb. egy órán át. Közben elkészítjük a minden mást.

A zöldségeket ízlés szerint karikára, hasábra vágjuk, vagy lereszeljük. A burgonyát is megpucoljuk, kockára vágjuk, lobogó vízbe dobjuk és 3 percig főzzük. Leszűrés után megforgatjuk egy kevés olívaolajban, majd sütőpapírral bélelt sütőlapon, 220 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt, egyszer átkeverve megsütjük. Akkor jó, ha kissé megpirult a héja. (Hőlégkeveréses sütőben először 10 percig alul-felül sütéssel érdemes sütni, majd néhány percig még hőlégkeverésre kapcsolni, hogy a kérge megpiruljon.)

Amíg a krumpli sül, a hal pedig a pácban pihen, elkészítjük a tzatzikit. A joghurtot összekeverjük egy gerezd préselt fokhagymával és kaporral. Ez gyorsan megvan.

harcsa gyros

Mire a krumpli megsül, a halat is kisüthetjük. Egy üres, olajozatlan serpenyőt hevítsünk fel, majd egy evőkanál olívaolajat öntsünk bele és azonnal dobjuk rá a halkockákat is. Ezután hagyjuk, hadd süljön, ne forgassuk! Kb. 3-4 perc után, amikor már megpirult az egyik oldala, finoman forgassuk át a másikra. Ha a haldarabkák formája igényli, akkor újabb 3-4 perc után majd még egyszer forgassunk rajtuk, de ezen kívül nem szabad piszkálni. A hal így finom, ropogós kérget kap.

Tálaláskor mindenki mindenből annyit szed, amennyit szeretne. Felnőttek még fekete borssal is megszórhatják. Könnyű, finom vacsora, és mivel minden kis falatkákra van vágva, a kb. 1,5 év feletti gyerekek már jól elboldogulnak vele.

Ezt láttad már?

Hygi kulacs - dinós 0,5 lBambuszrost uzsonnás doboz - filodendron

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük