Interjú egy anyával – 3 gyerek, 2 blog, és egy mindent termő kert

Mayer Adrienn kiemelt

Mayerné Répási Adrienn 3 gyerek anyukája. Családi teendői mellett két blogot is vezet, az egyik könyvmoly lelkét erősíti, a másik anyainterjúkkal teli érdekesség. Rendhagyó módon most én interjúvolom meg őt, és bár igyekeztem, nem tudtam elszakadni a szokásos táplálkozással kapcsolatos kérdéseimtől sem. 

Adrienn, milyen utat követsz a gyerekeid étrendjének összeállításánál?

Daniella 6 éves múlt. Ő nagyon jó evő, de iszonyat vékony kislány. Nála arra kell figyelni, hogy mindig egyen gyümölcsöt is és igyon eleget, mert azt sajnos nem szeret. Viki lánykám 3 éves, és rettentő válogatós, nassolni viszont nagyon szeret, azzal vigyáznunk kell. Cserébe minden gyümölcs- és zöldségfélét megeszik. András babám 1 éves, nagy szopizós még, de szívesen eszik szilárd ételt is, csak nem kisbabáknak valót. Jobban szereti a kifejezetten felnőtteknek készített fasírtot és hasonlókat. Vele arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen elől semmi keksz vagy nyammognivaló, csak gyümölcs, mert egész nap enne. Szóval alapvetően mindhárom gyerekem sok zöldségfélét eszik, és gyümölcs mindig van az asztalon. De figyelek, hogy minden ételcsoportból legyen azért a menüjükben.

IMG_8087Honnan származnak a zöldségek, gyümölcsök, amiket fogyasztotok?

Vidéken élünk, nagyon vidéken. Egy hatalmas kertünk van, majd’ minden gyümölcsféle megterem nálunk. Eper, málna, ribizli, körte, sárga- és őszibarack, meggy, cseresznye, szilva, dió. Általában friss zöldségek is helyet kapnak, mint a répa, krumpli, cukkini, zöldség, saláta, hagyma, fokhagyma, kukorica, cékla, borsó, zöldbab. Nehéz megtermelni mindent, de így tudom, hogy honnan van, és tutira nincs vegyszerezve. Anyósomék kertje szintén tele van minden földi jóval. Saját tyúkjaink, kacsáink kapirgálnak az udvaron, a méz szintén helyi. Ha valami kifogy, akkor a helyi zöldségestől vásárolok, aki igyekszik első körben az itteni kistermelőktől beszerezni a termékeket.

Melyek a kedvenc ételeitek a családban?

Elég válogatós a csapat. Sokszor anyósom főz ránk, vagy én rájuk is, felváltva. Ami mindig kell, az a leves, és nálunk az igazi magyaros ételek is mindig porondon vannak. Sokszor vacsorára is meleg ételt főzök, gyors főzelékeket, szószos tésztákat. A lányok kedvence a tejberizs apu módra. Férjem kedvence a spagetti, pörkölt saját főzésben, az az ő reszortja mindig.

IMG_2252Neked mi a legnagyobb nehézség a családod egészséges táplálkozásával kapcsolatban?

Nehéz mindenki étvágyát, kedvencét úgy beszuszakolni az étrendbe, hogy változatos, egészséges és gyors is legyen.

Hogyan oldod ezt mégis meg? Van valami trükköd, ötleted, amit velünk is megosztanál?

Van pár zöldség, mint a rettegett spenót, brokkoli, cukkini, vagy akár a gomba, amelyeket elrejtek az ételben és így megeszik a picik is. Például szószos tésztában, rakott ételként, leturmixolva levesbe. Ha megváltoztatod a színét vagy az állagát, szívesebben megkóstolják a gyerekek, az a meglátásom. A gyümölcsöknek pedig nagyobb a varázsereje, ha maguk szedhetik le, a kis kosarukkal ők „vásárolhatják” meg.

Az Adri Árnyoldal című blogod tulajdonképpen egy különlegesség, tele anyainterjúkkal. Hogy jött az ötlet, hogy belekezdj?

Szeretek olvasni és írni. Van egy könyves blogom is, Adri könyvmoly könyvei néven. Ott kezdtem az írókat faggatni a műveik elkészülésének hátteréről, kulisszatitkokról. Szeretek a dolgok mögé látni. Aztán már nem csak könyves témákról akartam kifejteni a véleményem, így indult el az anyukás blogom. Nagyon sok izgalmas munkát űző anyukával találkoztam általa. Érdekelt itt is a hogyan, miért, miként. Érdekes vállalkozókkal, kézműves, természetes dolgokat használó, hagyományőrzést művelő emberekkel készítettem interjúkat.

Mi a szándékod vele?

Bemutatni olyan munkaköröket, embereket, kisvállalkozókat, anyuka vállalkozókat, akiknek jól jöhet a rájuk irányított figyelem, hogy az olvasóim is megtalálják maguknak őket.
Vegyünk hazait! Vegyünk kézzel készítetett! Vegyünk természetes összetevőkből készült termékeket! Arra szeretném ösztönözni az olvasóimat, hogy támogassuk a magyar gazdaságokat, termelőket, kézműveseket, anyákat, szemben a külföldi, ki tudja milyen úton-módon készült termékekkel! Ne a multik zsebét tömjük, hanem a hazai vállalkozókat támogassuk!
A férjem is kisvállalkozó. Sokszor szembesülök vele, hogy az emberek megveszik az olcsóbb, de silányabb minőséget. Inkább nem itthonit választanak, mert fenntartásokkal kezelik a magyar termékeket. Pedig annak jobban lekövethetjük az elkészítését, az útját az üzletig, boltig.

Melyik a kedvenc anyainterjúd?

Elég nehéz kedvencet választani. Sok interjú még most készül. Valahol a kérdéseket fogalmazom, valahol képeket keresünk már csak hozzá. Mindenki egy egyéniség, sok szép termékkel, és folyamatosan keresem az új interjú alanyokat.

Így talán a legelsőt emelném ki, amikor még nem volt meg maga az ötlet, hogy interjúkat csináljak. Csak az ő blogja, személye nagy kedvencem volt és millió kérdésem lett volna hozzá.

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.