Kedvenc szakácskönyveim

Ennek a bejegyzésnek a teljes címe valami olyasmi lenne, hogy a szakácskönyvek, amelyekből némi átalakítással a babáknak és a család többi tagjának is tudunk főzni.

Bemutatok most 5 szakácskönyvet, 1 nemszakácskönyvet és 3 blogot, amelyeket gyakran olvasok, és a mindennapi étrendtervezésünknél sok ötletet adnak. Tudom, mindenki sok receptkönyvet és gasztroblogot ismer, tele az internet a reggelijét, ebédjét, vacsoráját feltöltőkkel (én is benne vagyok a csapatban), felnőtt ételeket bőséggel találunk, ha egy kicsit körülnézünk. Én viszont olyan könyveket és blogokat vadászok, amelyekben a receptek nagyon egyszerűek és könnyen babásíthatók. Anyabarátok, mert gyorsan, egyszerűen készíthető fogásokkal vannak tele, és bababarátok, mert egy-két csípős fűszer kihagyásával, egy-két alapanyag lecserélésével isteni ételeket varázsolhatunk általuk az etetőszékek tálcájára is. Közben pedig nem kell külön főzni a nagyobbaknak, minden elkészül egyben.

Vagyis nem a kicsi eszi azt, amit a család, hanem a család azt, amit a kicsi… de ez maximálisan kielégítő is lehet számukra.

DSC_1368

 

Miért pont ezek?

Mivel az én családom vegetáriánusokból és vegánokból áll, az első válogatásomban főleg húsmentes könyvek szerepelnek, de ez ne rettentsen el senkit! A gyűjteményembe két nem vegetáriánus szerző könyvét is beválogattam, hogy megmutassam, a zöldségalapú ételekben a húsevők is örömüket lelik.

Ezek a könyvek nagyon ismertek és népszerűek vega és vegán körökben, de hiszem, hogy a vegyes táplálkozású családokat is érdemes összehozni velük. Ahogy pedig Steiner Kristóf szakácskönyvéről írt bejegyzésemben már említettem, szent meggyőződésem, hogy ilyen receptek által lehet a leginkább megszerettetni a gyerekekkel a zöldségeket, hiszen a növényi alapú szakácskönyvekben a zöldségételek megkomponált ízvilággal rendelkeznek, nem köretként vagy díszítésként kerülnek a tányérra. Ettől még természetesen egy húsevő ugyanúgy elkészítheti őket, és eheti teljes ételként, de akár mellé is teheti a csirkecombot vagy a lazac steaket, ha úgy kívánja.

szakácskönyvek gyerekkel 1

Véleményem szerint ezek a könyvek mindenkinek segítségére vannak, akiknek feladata a családban a főzés, menütervezés. Rengeteget lehet inspirálódni általuk.

Íme a listám:

  1. Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Ez a könyv elsősorban nem szakácskönyv, inkább a környezettudatos háztartás, azon belül a környezetbarát konyhai műveletek gyűjteménye. Én sokat foglalkozom ezzel a témával, de így is sok újdonságot találtam Nagy Réka kötetében.
Ráadásul sok egyszerű recept is szerepel benne.

A szerző nem vegetáriánus, de híve a kevesebb hús fogyasztásának, a Húsmentes Hétfő kihívás lelkes követője.

Ezt láttad már?

Teddy kukoricás bio snack répával és sütőtökkel 4x15 g

Amiben lehetne jobb: Nem találtam ilyet, szerintem kerek kis kötet. Talán egy tárgymutató jó lenne a receptekhez. A recepteknél egyébként nem mesterszakácsokat megszégyenítő különlegességekkel rukkol elő a könyv, de mivel nem szakácskönyv, szerintem ez nem is szerepelt a céljai között. Aki szeretne könnyen elkészíthető levesekhez, reggeli kásákhoz útmutatót kapni, annak tetszeni fog. Amúgy meg egy érdekes könyv arról, hogyan tudunk a konyhai döntéseinkben is környezettudatosak lenni.

DSC_1369

Még egy kis adalék: Anyukámtól kértem ezt a könyvet karácsonyra. Hetekkel előre megvette, majd az ajándékozásnál bevallotta, nem bírta ki, hogy ne olvassa el, olyan érdekes volt. Pedig korábban még a hulladékot sem szelektálta.

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: Reggeli kókuszos köleskása

 

  1. Ella Woodward: Egyél jókat Ellával!

Ella a meseszép Deliciously Ella gasztroblog szerzője. Ételeinek a „plant based”, azaz növényi alapú címkét adta, ami némiképp eltér a vegántól, de húst, tejtermékeket, tojást ő sem használ. Ezért is alkalmas szerintem arra, hogy akár a tojást, tejet  még nem, húst pedig alig fogyasztó kisbabák is ehessenek ételeiből.

Őszintén megmondom, Ella könyvével nem indult túl jól a kapcsolatom. Mostanra azonban szoros barátságba kerültem vele.

DSC_1373

Amiben lehetne jobb: Engem sokáig az zavart benne (bevallom, még most is), hogy nagyon sok recepthez nincs fotó, vagy ha van, nem az ételt ábrázolja. Ella almafánál ágaskodik, Ella vásárol, Ella kalapban… Én szeretem látni, hogy amit életemben először főzök, az nagyjából hogy fog kinézni. Milyen lesz az állaga, a színe, ilyesmi. Ezt hiányolom.

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: Cannellinibab krémleves zöldborsóval és mentával

Ezt láttad már?

Skip Hop Zoo uzsonnás doboz készlet - katica

 

  1. Hugh Fearnley-Whittingstall: Zöldséget minden napra!

Hugh a River Cottage sorozatból már biztosan mindenkinek ismerős. Kb. másfél évvel ezelőtt jelent meg magyarul is ez az alapos, vastag, rengeteg receptet kínáló könyve, amelyben húsevőként mutatja meg, hogyan készíthet bárki laktató, ízletes fogásokat zöldségekből. Receptjei egy része tojást és tejtermékeket is tartalmaz, de nyugodtan ajánlom vegánoknak vagy allergiásoknak is, mert minden helyettesíthető az ételeiben.

A receptek is csodásak, abszolút jók gyereknek, felnőttnek egyaránt, nagyon sokszor főzök belőlük. De ami a legjobb az egészben: az előszó. Hugh-nak nagyon jól sikerült megtalálnia azt a hangot és azokat az érveket, amelyekkel húsevőként meg tudja szólítani a többi húsevőt, és tökéletesen átadni, hogy miért jó kevesebb húst és egyre több zöldséget fogyasztani. Én már önmagában az előszót is megvettem volna, ha külön kiadják – nem vicc!

DSC_1371

Amiben lehetne jobb: Amit hiányolni szoktam, az a megadott adagok mérete, és az étel elkészítésének teljes időtartama. Semmi, de semmi más nem hiányzik belőle. A kedvenc külföldi szakácskönyvem. Mindjárt mondom, melyik a magyar, de lehet, hogy már ki is találtad.

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: „Csináld magad” bögrés tészta (csípős fűszerek csak apának), Kukoricaropogós, Karfiolpakora

 

  1. Steiner Kristóf: Kristóf konyhája – mesés menük (nem csak) vegánoknak

Ez az a szakácskönyv, amit megkönnyeztem, amikor megkaptam. Ehhez biztos hozzájárult, hogy már javában éledezett bennem a vegán énem, és egyfajta felszabadulást hozott a könyv, de azóta több nem vegánnal is beszélgettem róla, és mindenki odavan Kristóf receptjeiért. Nem kevésbé történeteiért, amelyek igazi „kristófos” stílusban íródtak. Csak ő tud minden muffint, salátát vagy rakottast kapcsolatba hozni Carrie Bradshaw-val, Paris Hiltonnal vagy Madonnával… s közben komoly életfilozófiát is átadni.

Ráadásul annyira jó példákon keresztül mutatja be, hogy miért áll a veganizmus pártján, hogy többször hangosan felnevettem olvasás közben. De ez mind semmi!

Kristóf olvasói közül többen is arról számoltak be, hogy megváltoztak a főzési szokásaik. Sokkal lazábban állnak az ételkészítéshez, és nagyobb élvezet számukra a főzés, mint korábban. Hogy ez miért van, azt bárki megtudhatja, aki megismerkedik ezzel a remek könyvvel.

DSC_1372

Amiben lehetne jobb: Imádom, imádom, de meg kell hagyni, lehetne felhasználóbarátabb. Jó ötlet, hogy a receptek hozzávalóit QR-kód segítségével akár pillanatok alatt meg is lehet rendelni az internetről, de pl. nincs tárgymutató, ami engem kikészít, amikor állok a hűtő előtt két padlizsánnal a kezemben, és nem tudom gyorsan kikeresni, hogy Kristóf mihez is használja.
A másik gond a fűzése. Ha elengedem, azonnal becsukódik. Beszereztem egy csinos szakácskönyvtartót is, ami minden más könyvvel tökéletesen működik, de Kristófét az sem tudja nyitva tartani. Ezzel egyáltalán nem azt szeretném mondani, hogy ne vedd meg, hanem hogy szerezz mellé egy féltéglát is!

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: Több is van. Nagyon szeretem a görög fasírtgolyót, a browniet és a világbéke karfiolt, meg a…, meg a… Akik már tofut is adnak a gyereküknek, azoknak ajánlom az állatmentes békebeli rakott krumplit is.

Ezt láttad már?

Holle Bio bébiétel - alma 125 g (100% gyümölcs)

  1. Sebestyén Szilvia – Makrobiotika

Nem tudok még sokat a makrobiotikus táplálkozásról, de Sebestyén Szilvia ételei egyszer már megmentettek az éhenhalástól. Egy egész napos képzésen vettem részt, és a helyszín közelében nem is álmodtam vegán étel lelőhelyéről. Vegán ám a lángos meg a saláta is, nehezebben megoldható esetben ezekkel is elvagyok, de itt még ennyi esélye sem volt, hogy nem halok éhen. Aztán kiderült, hogy a képzésen részt vesz Szilvia is, aki markobiotikus falatokkal készült. Isteni finomakat ettem aznap, bio és növényi alapanyagokból. Megvásároltam Szilvia egyik könyvét, és itthon rendszeresen használom. Ebben találtam meg az eddigi legjobb lencsefasírt receptjét. Sokat segít abban, hogyan tudunk változatosan és egészségesen főzni akkor is, ha nem csak a húst, a tojást, a tejtermékeket és a glutént, de a nem hazai zöldségeket-gyümölcsöket is hanyagolni szeretnénk. Évszak szerint rendszerezve sorakoznak benne a receptek. Ezen tulajdonságai miatt anya- és bababarátnak tartom.

DSC_1375

Amiben lehetne jobb: A tárgymutató itt van ugyan, de nem elég olvasóbarát. A receptek címe alapján sorolta ABC-be, de pl. az almás mákpuding csak az A-nál szerepel, a máknál már nem. Nehéz keresni benne, amikor az ember siet. Márpedig egy anya mindig siet, nem igaz?

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: A lencsefasírt, de a csicsókás rösztit is szeretjük.

 

  1. Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv

Ez a könyv nem mai darab. Kb. 13 évvel ezelőtt kaptam, akkor kezdő háztartásom talán első szakácskönyve lett. Amellett, hogy több vendégvárás előtt kihúzott már a csávából, különösen szeretem az első oldalait, amelyeken végigveszi a vegetáriánus konyha alapanyagainak vitamin- és ásványi anyag tartalmát, remek tippeket mutat a fehérje komplettálásához. Rengeteg recept szerepel benne, így sok inspirációt lehet kapni a kicsik és a nagyok számára is.

DSC_1376

Amiben lehetne jobb: Bizonyos receptek elég időigényesek.

Kedvenc gyerekbarát receptem belőle: A levesek, a tészták és a zöldségpürék.

Hamarosan a kedvenc – babásítható receptekkel teli – gasztroblogjaimmal folytatom.

Ezt láttad már?

Kookie Cat bio kesudiós zabkeksz - vanília és csokoládé 50 gSkip Hop Zoo snack cup nasitartó - méhecske

 

 

One thought on “Kedvenc szakácskönyveim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük