Kókusztejes tejberizs gyümölcsökkel

kokusztejes tejberizs_kiemelt

Ez a recept akár a cukormentes édességek közé is beillene, hiszen csak a gyümölcsök és a kókusztej “édesíti”. Tehéntejet nem fogyasztó család vagyunk, ezért nagyon örültem, amikor végre sikerült kikísérletezni azt a tejmentes receptet, ami tényleg azt az ízt adta, amit már régóta kerestem. 

Íme a nagyon egyszerű recept:

Hozzávalók (3-4 adag):

1 bögre (kb. 2,5 dl) tejberizshez való rizs
egy kevés víz vagy növényi tej
1 konzert kókusztej
egy kis vaníliapor (ízlés szerint)
a tetejére, tálaláskor: gyümölcsök, fahéj, mazsola, kókuszchips vagy bármi, amit szeretnél

kokusztejes tejberizs_allo

Elkészítése:

A rizst vízben átöblítjük, majd lefedhető edényben feltesszük forrni kb. 1 cm-rel magasabb vízben vagy növényi tejben. Ha felforrt, azonnal vegyük alacsony lángra (az én 9 fokozatú villanytűzhelyemen 2-es). Így rotyog addig, amíg magába nem szívja a folyadékot. Addig nem is kell macerálni, a rizs felszínén kis kráterszerű behorpadások jelzik majd, ha kész. Ezután felöntjük a kókusztejjel, ismét felforraljuk, hozzákeverjük a vaníliaport, és ha forr, ismét takarék lángra vesszük. Ekkor lefedjük egy üveg fedővel, és 5-10 percig hagyjuk még főni. Akkor jó, ha a rizs már puha, de a kókusztejet még nem szívta be teljesen.

Ez a teljes folyamat kb. 25 percig tartott.

Mire fogyaszthatóra hűl a tejberizs, feldaraboljuk a gyümölcsöket. A tálkákba töltött tejberizs tetejére tesszük őket, és megszórjuk, amivel csak jónak látjuk. Én fahéjat és kókuszchipset szoktam rátenni.

Nálunk ez uzsonna szokott lenni.

kokusztejes tejberizs1

Tipp: Mivel ebben a receptben cukor és más édesítő sincs, aki édesebb ízre vágyik, egy villával összetört banánt keverhet a rizsbe.

kokusztejes tejberizs2

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.