Gyerekbarát karácsony: mentes gyömbérkeksz

gyomberkeksz_kiemelt1

Tej-, tojás- és mézmentes sütemény karácsonyra… vagy csak úgy. Sosem tudtam, mi a különbség a gyömbérkeksz és a mézeskalács között, ránézésre hasonlóan néznek ki, és nekem valahogy kimaradtak eddig az életemből. Most viszont annyira megörültem a mentes (vegán) verziónak, hogy alig vártam a napot, amikor kipróbálhatom.

Ezt a receptet egyik kedvenc youtube-csatornámon, a Liv’s Healthy Life-on találtam. Őszintén szólva én sosem tudtam, mi a különbség a gyömbérkeksz és a mézeskalács között, ránézésre hasonlóan néznek ki, és nekem valahogy kimaradtak eddig az életemből. Most viszont annyira megörültem a mentes (vegán) verziónak, hogy alig vártam a napot, amikor kipróbálhatom. Kellett hozzá, hogy megérkezzen az új robotgépem, amivel az ‘írót’ készítettem a süti tetejére, kellett az íráshoz habzsákot kölcsönkérnem, és kellett volna hozzá karácsonyi sütikiszúró forma is, de egyszerűen nem tudtam úgy menedzselni az életemet mostanában, hogy mindent beszerezzek. Úgyhogy maradt a kör kiszúró formám alapján cookie-alakú a süti, és nem is bánom.

Az, hogy az író elsőre ilyen jól összejött, vagy azt jelenti, hogy iszonyú tehetséges vagyok (nem hiszem), vagy azt, hogy tök jó ez a recept, és bátran ajánlhatom neked is. Egyébként már egyszer megcsináltam a kekszet író nélkül, úgy is finom, bele lehet mártani olvasztott csokiba is a tallér felét, ami rádermed, vagy még sütés előtt belenyomkodni néhány szem mandulát vagy színes cukrot, ha valakit rá visz a lélek az utóbbira.

Ja, és ami ezeknél a sütiknél mindig az első kérdés szokott lenni: Puha? Igen, puha! 🙂

Hozzávalók: 

A kekszhez:

3 ek sült sütőtök húsa
3 ek sütőmargarin (bioboltban kapható vegán vaj)
1/4 csésze (60 ml) mandulavaj vagy más magvaj (én bio földimogyoróvajat használtam, a DM-ben kapható)
fél csésze barna nádcukor vagy más édesítő
1,5-2 csésze liszt
fél tk szódabikarbóna
negyed tk őrölt gyömbér
negyed tk fahéj

A díszítéshez:

3 ek margarin (bioboltban kapható vegán vaj)
3,5 csésze porcukor
4+2 ek növényi tej
1 tk vaníliapor (vagy 2 tk folyékony vanília aroma)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

gyomberkeksz3

Egyetlen nagy tálban készül az egész. A sütőtök húsát kikanalazzuk a héjából, bele a tálba. Hozzáadjuk a margarint, a mandulavajat és a cukrot, és egy fakanállal alaposan elkeverjük.

gyomberkeksz1
Hozzákeverünk 1,5 csésze lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, gyömbért és fahéjat. Alaposan elkevergetjük, és ha a kapott massza nem olyan gyúrható, mint a képen, akkor még egy fél csésze lisztet beledolgozunk.

gyomberkeksz2

gyomberkeksz4

1 órára lefedve a hűtőbe tesszük, pihentetjük. Ezután egy sütőlapra fektetett szilikonbevonatú sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát és pohárral vagy sütiszaggatóval formákat vágunk belőle. A maradék tésztát kiszedjük a formák közül (hagyjunk azért helyet a formák között), és azt még újrahasznosíthatjuk, vagy kis golyókat gyúrva belőlük azokat is megsüthetjük.

gyomberkeksz5

gyomberkeksz6

Az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit vagy rácsot rajta a kiszaggatott sütikkel. 8 percig sütjük őket, majd kivesszük.

gyomberkeksz7

Amíg sül, elkészíthetjük a díszítő írót. Egy konyhai robotgépbe 3 és fél csésze porcukrot öntünk, hozzá egy fél-egy teáskanál vaníliaport (vanília kikapart magjait vagy vanília aromát) adunk. Hozzátesszük még a 3 ek margarint és a 4 ek növényi tejet. A robotgépet (habverős fejjel) kb. 2-3 percig járatva habot készítünk, az utolsó fél percben még hozzáteszünk 1-2 ek növényi tejet, lazításul. A habot/krémet egy habzsákba töltjük, és a kisült kekszekre ízlés és tehetség szerinti mintákat rajzolunk vele. A süti szépséghibáit, repedéseit is el tudjuk fedni vele, ha ez fontos.

(Figyelem! Ez az író mennyiség sokkal-sokkal több kekszre is elég, vagy be lehet a maradékkal vonni egy torta tetejét. Arányosítani és kisebb mennyiséget csinálni azért nem tudtam, mert nem vinné a robotgép.)

Sajnos közben besötétedett, a kész kekszekről már csak mesterséges fényben tudtam képeket csinálni.

gyomberkeksz8

gyomberkeksz9

Én úgy tapasztaltam, hogy az itteni sütőtökökből hígabb püré lesz, így Liv receptjéhez képest én elhagytam a folyékony édesítőt (meg azért, mert amúgy is elég édes már a sok cukortól) és a végén a lisztből többet tettem egy fél csészényivel, így lett ugyanolyan állagú a masszám, mint az övé a videóján.

gyomberkeksz_kiemelt

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.