Névkereső mennyei tészta

vegan mac and cheese_kiemelt

Ezt az ételt akkor szoktam készíteni, amikor nem nagyon van kedvem vagy időm főzni, nincs semmi különösebb alapanyag itthon, csak ami mindig (répa, burgonya, tészta, hagyma), de mégis valami nagyon finomat szeretnénk enni. Vagy amikor megmarad egy kis főtt tészta, és csak egy gyors szószt ütnék össze hozzá.

Ráadásul a recept nagy előnye, hogy kimondottan gyerekbarát, olyan alapanyagokból, amiket a gyerekek babakorukban is szívesen fogyasztottak pürék vagy párolt zöldséghasábok formájában, és nagy valószínűséggel 2-3 évesen is örömmel fogadják majd. Ha most lenne Artúr 11-12 hónapos körüli, én biztos a tésztát is beleturmixolnám, vagy puhábbra főzve és összevagdosva adnám neki, kesudió nélkül vagy nagyon kevés kesudióval, hogy így vezessük be, apránként.
Artúr egyébként most is nagyon szereti, de a férjem szülei is repetáztak belőle a múltkor. Tehát nyugodtan állíthatom, hogy ha ez az ebéd, nem kell minden generációnak külön főzni. Recept az egész családnak.

Még mielőtt elárulnám, hogyan készül, el kell mesélnem, hogy ezt az ételt vegán mac and cheese (sajtos makaróni) néven találtam az interneten, de annyira nem szeretem ezt a nevet, hogy nem is használom. Vegánnak ugyan vegán, ez tény, de én soha nem ettem korábban mac and cheese-t, úgyhogy nem tudom, mennyire hasonlít az ízére, ráadásul ez a név pont azt éri el, hogy a nem vegánok meg se kóstolják. Pedig az nagy kár lenne. Szóval hívjuk akárminek, aminek akarjuk, de mindenképpen próbálja ki mindenki!

Hozzávalók:

1/2 bögre kesudió (én be szoktam áztatni vízbe az előkészületek elején)
2 db burgonya meghámozva, felkockázva
1 szál sárgarépa megtisztítva, 1-2 cm-esre feldarabolva
1 közepes vöröshagyma vagy fehérhagyma meghámozva, 4 részre vágva
1 teáskanál só
1 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd fokhagyma préselve)
200-250 g tészta (spagettivel is jó, de gyerekeknek én inkább pennével, szarvacska vagy csavart tésztával készíteném)

vegan mac and cheese840

Elkészítése:

Vizet forralunk egy lábosban. És aztán 2-5-7 perc, és burgonya, répa, hagyma. Ezeket kell megjegyezni.
Vagyis: ha forr a víz, beledobjuk a burgonyát és 2 percig főzzük. Aztán megy hozzá a répa, és további 5 percig fő. Majd a hagyma is csatlakozik, és még 7 percig fő az egész együtt.

Ha minden zöldség megpuhult, szűrőkanállal kivesszük őket a főzővízből, de azt sem öntjük ki, kelleni fog később. A tésztát sós vízben kifőzzük (akár ugyanebben a lábosban is lehet, ha a főzővizet félretettük egy edényben), és amíg fő, elkészítjük a zöldségekből a szószt.

A kesudiót turmixgépbe tesszük (ha beáztattad, mint én, akkor szűrd le), majd felöntjük a zöldségek főzőlevéből nagyjából 1,5-2 bögrényivel. A turmixgépbe tesszük a megfőtt zöldségeket és a fűszereket is, és az egészet simára turmixoljuk.
Akkor jó, amikor tényleg egy sűrű sajtszószra hasonlít leginkább.
A kifőtt, leszűrt tésztához öntjük a szószt, összekeverjük és tálaljuk. Tálaláskor még meg lehet szórni reszelt sajttal, piros paprikával, apróra vágott lilahagymával, paradicsomdarabkákkal, csírával, zöldfűszerekkel stb.

Aki szereti a receptvideókat, azoknak ajánlom a recept eredetijét. Ide kattintva, a BuzzFedd youtube oldalán tekinthető meg. Én már kívülről fújom, mégis mindig bekapcsolom a főzéshez, mert annyira vidám a zenéje és a képi világa is.

 

 

One thought on “Névkereső mennyei tészta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.