Paradicsomos sült karfiol

paradicsomos karfiol_kiemelt

A minap kitettem egy sima, mobiltelefonnal készült fotót az egyik ebédünkről/vacsoránkról egy receptes Facebook-csoportba, és akkora népszerűségnek örvendett, hogy aztán megosztottam a Bébispenót FB-oldalán is, hátha valakinek épp ez az ötlet hiányzik. A szokásosnál több hozzászólás érkezett, és a kommentelőknek ígértem egy csíráztatós bejegyzést (hamarosan elkészülök vele), valamint a karfiol receptjét, amit most teszek közzé.

Az ötlet egyébként két forrásból jött. Az egyik Steiner Kristóf szakácskönyve, és a már emlegetett Világbéke karfiol. A másik pedig, hogy napok óta a „semmiből” főztem, vagyis amit találtam itthon, azokat próbáltam kombinálni, és nem vettem semmi újat, amíg minden el nem fogyott.

Erről az ételről van szó:

paradicsomos karfiol

Családilag nagyon szeretjük mostanában az ilyen sokféle ételt tartalmazó tálakat. Nem csak finom, ahogy összetalálkoznak a különböző ízek, textúrák, de praktikus is, mert nincs szigorú receptje, amit követni kellene. Mindig pont az kell hozzá, ami itthon van.

Most főtt rizs, paradicsomszósszal bevont, sütőben sült karfiolrózsák, olajon pirított lilahagyma, cukkini és csicseriborsó szintén megpirítva hagymás olajon. Ja, és az isteni héjában sült egész fokhagyma.
Mindig teszünk mellé valami nyerset is, mert úgy egészségesebb, ha az étel kb. 40-50%-a nyers. Meg mert jól is esik. Most ez a nyers nincs 40%, de jó ötletnek bizonyult a kockára vágott avokádó és a lucernacsíra.

Artúr ebből egyedül a csírát nem eszi meg, de ismerek hozzá hasonló korú gyerekeket, akik nagyon szeretik azt is. Érdemes tehát kipróbálni, mert a csírák különösen hasznosak. Tele vannak vitaminokkal, ezért a téli időszakban rendszeresen fogyasztani szoktuk őket. Könnyű elkészíteni, a know how-t majd egy új bejegyzésben foglalom össze. Igyekszem, igyekszem, talán a jövő héten…

A paradicsomos karfiol után érdeklődtek tehát többen is, pofon egyszerű elkészíteni:

Hozzávalók (ennyivel 4 felnőtt és 1 gyerek lakott jól):

1 fej karfiol rózsáira szedve
kb. 1 dl olívaolaj
3 evőkanál paradicsompüré
1 kk Himalája só

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A karfiolrózsákat megmossuk, majd egy fedéllel rendelkező tálba dobáljuk, és a többi hozzávalók is a tálba tesszük. Fedő megy rá, összerázzuk alaposan, majd kiborítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha elég meleg már a sütő, mehet be a tepsi. A középső rácsnál valamivel feljebb érdemes tenni. 20 perc alatt megsül.

Bármi mehet mellé köretnek, ahogy a fenti képen is látható, vagy bárminek lehet ez a körete. Na jó, azért mákos tésztához nem javaslom, de zöldségfasírtok, nyers saláták, rántotta, húsételek, akár raguk vagy tészták mellé is el tudom képzelni. Ja, és a gyerekem imádja. Lehet, hogy a tiéd is fogja.

Kisebbeknek össze is pürésíthető egy kis folyadékkal, és rizspehellyel vagy főtt burgonyával.

Jó étvágyat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.