Quinoa pizza

A quinoa az egyik legjobb dolog, amivel az elmúlt 1,5 évben a gasztronómia területén megismerkedtem. Számomra sokkal könnyebben kezelhető és finomabb, mint a rizs, ezért gyakran használom köretként is. Ezen kívül saláták alapanyagaként, vagy most éppen pizzatésztába. 

Magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusok és vegánok étrendjének szinte megkerülhetetlen alapanyaga. Ráadásul gluténmentes is.

“A quinoa az egyik legtáplálóbb gabonaféle, sokféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink) tartalmaz, de igen gazdag B-, C- és E-vitaminban is. Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik…” – írja a Házipatika.

A quinoa alapú pizzatészta receptjét itt találtam, és már többféle verzióban is elkészítettem. Családunk egyik kedvencévé vált. A mostanit már Artúrral együtt alkottam, aki nagyon lelkesen méricskélte a quinoát, leszűrte a kukoricakonzervet, és biztos a tojást is szívesen feltörte volna, ha hagytam volna. Főzz együtt a gyerekkel, mert nagyon jó móka, és bár lassabb és koszolósabb, nagyon gyorsan el lehet takarítani utána!

Tesztelem a tojás- és sajtmentes verziót már, hogy vegánok is fogyaszthassák. Amint meglesz a tuti recept, meg fogom osztani azt is. Addig pedig próbáld ki ezt a pizzát!

quinoa pizza allo2

Hozzávalók (1 egész pizzához):

1/2 csésze quinoa (1 dl és egy kicsi)
2,5 dl víz
2 tk olívaolaj
2 db tojás
1,5 tk só
1-1 tk szárított oregano és bazsalikom
1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
kb. 2 dl csésze reszelt sajt

Feltét:
3-4 ek pizzaragu (paradicsomos pizzaszósz, én a Zöldház márkájú bio vegetáriánus pizzaragut használom)
reszelt sajt (ízlés szerinti mennyiség)
feltétnek zöldségek, hús, ami otthon van

quinoa pizza allo

Ezt láttad már?

Skip hop zoo evőeszköz denevér

Elkészítése:

  1. A quinoát kétszeres vízzel egy lábosba tesszük, felforraljuk, majd alacsony lángon puhára főzzük. Ha már puha, még a legalacsonyabb hőmérsékleten 5 percig főzzük, hogy minél több víz elpárologjon róla. Kevergetjük, hogy közben ne ragadjon le. Ha kész, levesszük a tűzről. Ki is lehet hűteni, ha közben más dolgunk akad, de melegen is dolgozhatunk vele tovább.
  2. A sütőt közben előmelegítjük 220 celsiusra.
  3. Egy másik edényben összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat, a sót, az oregánót, a bazsalikomot, és a szódabikarbónát. A szódabikarbóna azonnal elkezd dolgozni, ezért csak akkor keverjük bele, ha a főtt quinoa is kész van már. Keverjük bele a quinoát, és a reszelt sajt 1/4-ét. Ez lesz a pizzánk tésztája.
  4. Egy sütőpapírt helyezzünk a sütőlapra, és 1 tk olívaolajjal kenjük be. Ezután terítsük szét rajta a “pizzatésztát” úgy, hogy mindenhol nagyjából egyforma magas legyen. A formáján is lehet igazítani. Kerek pizza, szögletes pizza, szív alakú pizza… Ki mit szeretne.
  5. A sütőbe toljuk és 18 percig sütjük. Én alul-felül sütéssel sütöttem. Akkor jó, ha már egy kicsit megbarnult. Ekkor kivesszük, rákenjük a pizzaragut, elrendezzük rajta a feltétet, majd megszórjuk sok-sok reszelt sajttal. Visszamegy még 5-8 percre a sütőbe, felülről sütésre (grill). Az utolsó percekben figyeljük, hogy nehogy megégjen a tészta. Ha gyanús, inkább vegyük ki hamarabb.

quinoa pizza fekvo

Könnyű vacsora, mivel nem olyan tömény pizzatésztát kapunk, mint amilyen a lisztes verzió. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Ezt láttad már?

Byodo bio rizsszelet 7 magos, 100gbambuszrost_tal_palma

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük