Tökfaragás, remek móka

Tökfaragási gyorstalpaló egy kezdőtől, aki már 5 perce megcsinálta élete első Halloween-tökét, és majd’ kiugrik a bőréből a boldogságtól, hogy nem úszik az egész lakás a tökben… 

Hogy én mennyire nem tudok azonosulni ezekkel a pár éve bejött, amerikai ünnepekkel, azt elmondani sem tudom. De amikor azzal jön haza a csillogó szeműm az oviból, hogy “Anya, faragjunk halloween-tököt”, és ezt elmondja egy héten egymás után 5 nap, akkor ellágyul az ember szíve és beruház.

A helyzet az, hogy nagyon szerettem volna ellenállni a halloween-őrületnek, de a kisfiam bociszemekkel kérlelt, hogy legyen saját töklámpásunk, úgyhogy végül is beadtam a derekam. Belegondoltam, hogy húzom a számat itt erre az új divatra, közben meg nekünk mi volt gyerekként? Április 4-e meg november 7-e. Hát csak jobb tököt faragni, mint úttörősíppal a mellzsebben szalutálni, nem?

Az ünnep az ünnep, adjuk meg a módját!

Ezt láttad már?

holle-bebietel-sutotok-rizzsel

Előkészületek

Én komolyan azt hittem, hogy ez egy, a képességeimet messze meghaladó dolog lesz. Le fog szakadni a kezem, úszni fog a lakás a tökbelsőben, órákig fogok szenvedni, idegessé válok, Artúr meg majd egész mást akar, mint amit meg tudunk valósítani. Rémálomnak hittem, úgyhogy nagyon igyekeztem halogatni a tökfaragás napját. De eljött.

Megnéztem előtte 2-3 videót a YouTube-on, ott is nagyokat nyögtek a vágás közben a csajok, időnként felgyorsították az eseményeket, úgyhogy azt hittem, nagyon hosszú procedúrának nézünk elébe.

Ehhez képest mindennel együtt, elő- és elpakolással kompletten talán fél óra volt vagy annyi sem. Elővigyázatosságból, kihasználva a jó időt, a teraszra vittem a projektet. Ééééés: Easy way!

Lépések

  • Vegyél egy tököt! Szerintem a kicsi túl kicsi a faragáshoz, a nagy túl nehéz és drága és biztos a héja is vastag, úgyhogy olyan emberfej méretű közepeske bőven megteszi.
  • Töröld tisztára egy nedves kendővel!
  • A YouTube-erek a videókon mind alkoholos filctollal és körömlakk-lemosóval dolgoznak, de én egy egyszerű golyóstollhoz folyamodtam: rajzold körbe a tök tetején a skalpolni való részt! Lehet kerek vagy csillag alakú a kivágás, ahogy jól esik. Mi az egyszerű, de nagyszerű körre szavaztunk.
  • Keresd meg a legszebb oldalát a töknek, és rajzold rá az arcot! Gondold végig, hogy ki is kell vágni! Mi az elsőt letöröltük, olyan kicsike lett a szeme és a szája.
  • Egy kis késsel vagy szikével a rajzolt vonalak mentén karcold meg a tököt!
  • Majd egy nagy, éles késsel vágd ki a megrajzolt formákat!
  • A tök tetején a kiskalpolt “tető” részről vágd le a tök húsának csimbókjait! Egy kanál segítségével a tök belsejét kapard ki, amennyire csak tudod, majd állítsd egy nagy edény fölé fejjel lefelé a tököt és rázd ki belőle a tartalmát! (A videókban finnyáznak, hogy bele kell nyúlni és kézzel kiszedni, de én semmihez sem nyúltam, csak fejtetőre állítva kiráztam belőle.)
  • Ha a belseje üres, ki tudod vágni az arc berajzolt részleteit is. A minta a fantáziádra van bízva, lehet foga vagy nyelve, nagy vagy kicsi szeme, mosolygós vagy vicsorgós szája, háromszög orra vagy két lyuk…
  • Ha ez is megvan, még igazíts az arcon, ha csámpás! Még egyszer töröld át a tököt, és már mehet is a belsejébe a világító mécses. Táádáám!

Munkamegosztás

Természetesen a késsel a szülő dolgozzon, az gyerek kezébe nem való. Sőt, a közelében se nyúlkáljon, mert a tökben sikló kés könnyen megszalad és kész a baleset. Tényleg nagyon fontos, se a kicsivel, se a naggyal, ne a gyermek dolgozzon! A rajzolást viszont rá lehet bízni, végtelenül boldog lesz!

Jövőre szebben sikerül, megígérem! De ha te is először vágsz bele, csak biztatni tudlak!

Jó szórakozást!

Ezt láttad már?

holle-bio-zoldseges-kasa      bocnroll-kids_fantazia