Új kedvencünk: A kukoricás palacsinta

nagy-zita-vegan-reggeli_kiemelt

Te és a családod hányféle reggelivariációból választotok? 2-3-4? Mi turmixokat, zabkásákat és a kenyér zöldséggel kombót ismételgetjük, és azt gondolom, az átlag magyar családhoz képest egész változatosan étkezünk ezáltal. Kezembe került azonban egy könyv, amiben több mint 70 reggelivariáció szerepel. Elámultam rajta, mennyi lehetőség létezik. Csupa egészséges és finom, energetizáló étel a nap legfontosabb étkezésére! 

 

vegan_reggeliNagy Zita Vegán reggeli című szakácskönyve pár hete jelent meg. Csodaszép karácsonyi ajándék lehetett volna belőle nekem, de nem bírtam addig várni. Most sorban készítjük (igen, a férjem is) belőle a reggeliket, és csak ámuldozunk, mennyire színes lehet a nap első és egyben legfontosabb étkezése.

Nagy Zita a nálam már sokat emlegetett Zizi Kalandjai blog szerzője. Online receptjeiből gyakran főzök, de már nagyon vártam, hogy könyvet is készítsen. A Vegán reggelivel meglepetést okozott.

Ziziről annyit hadd mondjak még, aztán áttérek a receptre, hogy a férjem egyfajta garanciaként tekint a blogjára. Viszonylag kezdő, fáradt és időnként szétszórt konyhatündérként előfordul, hogy elrontok ezt-azt, de a párom már észrevette, hogy ha Zizi receptjeiből főzök, az mindig sikerül. Még akkor is, ha nem pont olyan lisztem, nem pont olyan olajam van itthon. Egyszerűen jól vannak kitalálva a receptek, és működnek.

A könyv megrendelhető itt 20%-os kedvezménnyel.

 

Vegán könyveket nem azért szoktam itt, egy főleg babatáplálási blogon ajánlani, mert azt gondolom, hogy minden gyereket vegán módon kellene táplálni. Hanem mert érdemes meríteni a vegán konyhából: általa méltó, központi helyre kerülhet a család étkezésében a zöldség-gyümölcs, megszerethetőek ezek az egészséges és finom alapanyagok a gyerekekkel, és változatos ötleteket adhat az allergiákban szenvedőknek is. Márpedig sok gyerek nem ehet tojást, tejtermékeket vagy glutént, és ilyenkor legegyszerűbb a vegán receptekhez fordulni, még ha végül belekreatívkodsz valami mást is. Bár igazán nincs rá szükség! 🙂

Sorban próbálom tehát most a reggelikönyv receptjeit. Az eddigi 3 finomság, amit rittyentettem belőle inspirálódva, kis változtatásokkal, mivel nincs mindig minden itthon:

Kukoricás palacsinta

Ajj, de finom ez! Ropognak a sült kukoricadarabok a fogam alatt! Igazán kiadós, délig biztosan nem éhezik meg az ember. Igaz, nem a rohanós reggelekre való, inkább a ráérős vasárnapokra vagy ünnepnapokra, de gyors reggelinek ott vannak a kásák vagy a turmixok.

Zita receptje a kukoricás palacsintát korianderes kesudiókrémmel ajánlja. Én kifogytam a kesuból, volt viszont itthon avokádó, paradicsom és gomba, és ezt a finomságot hoztuk össze belőle a férjemmel közösen:

Hozzávalók (8-12 db lesz, nekem 12 lett):

85 g friss vagy fagyasztott kukorica
60 g tönköly fehérliszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 g őrölt lenmag
2 ek kukoricadara
250 ml növényi tej
1/2 ek sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk só
kókuszolaj a sütéshez

Kukoricás palacsinta

Kukoricás palacsinta

Készítése:

Egy tálban keverjük össze a liszteket, az őrölt lenmagot, a kukoricadarát, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát. Öntsük hozzá a növényi tejet és keverjük csomómentes tésztává.

Keverjük hozzá a kukoricát – ha fagyasztott, akkor olvasszuk fel előtte -, és hagyjuk 10 percig állni, hogy a tészta megkeljen egy kicsit.

Közepes hőfokon hevítsünk fel egy teflon- vagy kerámiaserpenyőt. Tegyünk bele egy teáskanálnyi kókuszolajat, majd kisebb adagokat (palacsintánként 1,5-2 evőkanálnyit) kanalazzunk a tésztából a serpenyőbe. A palacsinták kb. 10 cm átmérőjűek legyenek. Közepes hőfokon süssük így, amíg aranybarnák nem lesznek. Fordítsuk meg és a másik oldalukon is süssük őket 2 percig.

Topping:

Mi, amíg sültek, összedobtunk hozzá egy avokádókrémet (avokádó húsa, fokhagyma, só, pár csepp citromlé, 1 paradicsom + botmixer rá), valamint egy másik serpenyőben szójaszószon (olajon is lehet) megpároltunk kb. negyed kg csiperke gombát kakukkfűvel. Amikor a palacsinták elkészültek, megkentük őket az avokádókrémmel, ráhalmoztuk a gombát és fogyasztottuk.

A gombát és a szójaszószt nem biztos, hogy adnám egy darabos étellel épp ismerkedő kisgyereknek, de a palacsinta szerintem nagy kedvencük lenne. Kipróbálhatod bármilyen más feltéttel, az avokádókrém egy jó lehetőség, de lehet akár joghurttal, paradicsomsalsával is tálalni, húsevőknek tonhalkrémmel is el tudom képzelni.

A 10 ujjunkat megnyaltuk utána! Jó étvágyat neked is!

 

 

3 thoughts on “Új kedvencünk: A kukoricás palacsinta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.