Vacsoraötletek – 1. rész

vacsoraotletek1_kiemelt

Ha anyukák főzésről, evésről kezdenek beszélgetni, hamar felbukkan a kérdés: “…na és ti mit szoktatok vacsorázni?”. Az esti étkezést sokaknak nyűg megtervezni, főleg, ha már visszatértek a munkába. 6-8-10 ledolgozott óra után nem könnyű még egészséges és laktató ételt varázsolni az asztalra, és közben persze játsszunk a gyerekkel és beszélgessünk eleget a párunkkal…! Ahhh.
Megmutatom, mi miket szoktunk vacsorázni, hátha ihletet kapsz!

Azt előre elmondom, hogy többször eszünk kenyeret este, mint ahányszor szeretném. Adja magát a gyors kenyeres vacsora, és szerencsénk van, mert a férjem anyukája remek bio házi kenyereket süt. Ennél finomabbat a legjobb pékségekben sem kapunk, és nem is kell sorba állni érte. Így gyakran, túl gyakran eszünk kenyeret, igaz, mindig más-más formában.

Íme a gyerekbarát vacsoráink a közelmúltból:

virsli leveles tesztaban

Virsli leveles tésztában

A Tante Fanny leveles tészta nagyon praktikus alapanyag, mindig tartunk itthon 1-2 csomaggal. Mire bemelegszik a sütő, már rá is pakoltunk valamit a kihengerelt tésztalapra, összecsomagoljuk, megkenjük egy kis vízzel vagy rizstejjel a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Gyümölccsel töltve is finom, maradék zöldségragu is mehet be, most épp mini virsli, mustár, reszelt sajt (nálunk növényi) került bele, a tetejét pedig Zizikalandjai Zita ötlete alapján fekete szezámmaggal szórtuk meg. Együtt készítettük Artúrral, itt meg is örökítettem az egyik munkafázist. 🙂

bundaskenyer

Bundás kenyér nyers zöldségekkel

A tojásmentes bundás kenyeret már említettem a reggeliknél is. Nem készítjük gyakran, de amikor rákapunk, akár reggeli, akár vacsora is lehet belőle.

A tojásmentes verzió csicseriborsóliszttel készül. Ki kell keverni növényi tejjel és fekete sóval olyan állagúra, hogy hasonlítson a villával felvert tojáshoz. A kenyereket beleáztatjuk a szokásos módon. Arra kell ügyelni, hogy mire idáig eljutunk, a serpenyőben már forró legyen az olaj és azonnal lehessen belerakni a kenyereket. Ez azért fontos, mert a csicseriborsó-víz kombó hamar besűrűsödik, és nem fogja felszívni az újabb és újabb kenyér. Cselekedjünk gyorsan!

Kicsit lassabban sül, mint tojásos verzió, de 2-3 perc alatt szép aranybarna lesz.

Ugyanúgy, ahogy a hagyományos bundás kenyeret, ezt is vajjal (margarinnal) vagy majonézzel megkenve, sajtot ráreszelve, vagy zöldségekkel lehet fogyasztani.

joghurtos kukorica zoldsegfasirttal

Joghurtos kukorica zöldségfasírttal

Joghurtos vagy majonézes (nálunk mindkettő növényi alapanyagokból), kinek hogy tetszik. A világ legegyszerűbb körete, és úgy vettem észre, minden gyerek szereti. Ebédből vagy előző napról maradt zöldségfasírtokkal falta Artúr.

quinoa parolt zoldsegekkel

Quinoa párolt zöldségekkel és fűszeres joghurttal

Ha valaki még nem kóstolta a quinoát, ajánlom figyelmébe. Magas fehérjetartalmú, kálciumban, vasban, magnéziumban és foszforban gazdag “gabona”, bár tulajdonképpen nem az, hanem meglepő módon a spenót rokona. Főzés előtt érdemes alaposan átöblíteni, különben keserű lesz. Nagyon finom, hamar elkészül, és gabonaköretként funkcionál, tehát salátát is lehet dúsítani vele, de jó fasírtok, sültek, párolt zöldségek, húsok mellé is.

vacsoraotlet1_3 evesnek

Sült virsli fehérbabbal és zöldségekkel 

Meg persze egy kis kenyérrel. A fehérbab (bio, konzerves változat) akkora sztár nálunk, hogy csak na! Artúr különösen szereti. Virslit (nálunk növényi) sütöttem gyorsan mellé, uborka és paprika pedig mindenhez kell, ehhez Artúr ragaszkodik.

melegszendvics

Melegszendvics

Amikor már unjuk a kenyeret, de nincs kedvem főzni, akkor jön Apa! Apa a melegszendvics maker a családban, a semmiből is képes melegszendvicset varázsolni. Most épp maradék paradicsomos tésztaszószból készült rá szendvicskrém, és beborítottuk sajttal (nálunk növényi). Szerintem gyerekeknél nem lehet hibázni vele.

gombakremes kenyer zoldsegekkel

Gombakrémes kenyér zöldségekkel

A biopiacon hónapokig lehetett kapni egy olyan gombakrémet, amitől családilag eldobtuk az agyunkat. Felvásároltam belőle sokat, aztán ezt ettük reggel, délben és este. Sokan ódzkodnak a gombától, ha gyerektáplálásról van szó, de én 2 éves kortól már adtam, persze mértékkel, és semmi negatív hatást nem tapasztaltam. Sőt, magas fehérjetartalma és jó íze miatt gyakran kerül az asztalunkra. Artúr is nagyon szereti.

Remélem, a reggeli- és ebédötlet válogatásom után vacsorára is tudtam néhány jó tippet adni. A sorozat hamarosan folytatódik.

A cuki Cool Friends tányérok a Bébispenót Webshopból rendelhetőek!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.