Waldorf püré

waldorfpure kiemelt

Egy időben nagy kedvencem volt a waldorf saláta, aztán nemrégiben az Ökoanyu a konyhában című könyvben találtam egy hasonló ízvilágú szendvicskrém receptet. Elkezdtem vele kísérletezni, és finom, egészséges bébiétel lett belőle. Nagyobbaknak kenyérre is kenhető. Sőt, szerintem zabkására pöttyintve sem lehet rossz. 

Hozzávalók (bébiételnek elkészítve kb. 3 adag lesz):

2 db alma meghámozva, kimagozva, felkockázva
1 tk étkezési babaolaj
1 kisebb zellergumó megtisztítva, felkockázva
1-2 marék dió
néhány csepp citromlé
víz

 

waldorfpure1

Elkészítése:

A diót pikk-pakk összedaráljuk (én a botmixerhez tartozó aprítót használtam, kb. 20 mp volt az egész). A zellerkockákat kevés vízzel egy lábosba tesszük, és a vizet forrásig melegítjük. Ha már forr a víz, fedő alatt, alacsony lángon pároljuk 5-7 percig, vagy amíg a zellerkockák megpuhulnak. Aki szeretné, az almakockákat is megpárolhatja a zellerrel együtt, de nyersen is jó lesz.

Ezután a zellert leszűrjük. Hozzátesszük az almakockákat, a darált diót, az étkezési olajat és a citromlevet. Botmixerrel pürésítjük. Ha kenyérre kenhető állagú krémet szeretnénk kapni, akkor további folyadék nem is szükséges hozzá. Ha egy kicsit hígabbra, bébiétel állagúra vágyunk, akkor a zeller főzőlevéből adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2-3-4-5 evőkanálnyit.

Mikortól adható?

A dióval való ismerkedés 1 éves kortól ajánlott, ezért ezt a pürét kisebb gyerekeknek nem adnám. 1 évesen viszont alkalmas arra, hogy ezzel vezessük be előbb kis, majd nagyobb mennyiségben a diót. Ha a gyermek ekkor már darabos ételeket fogyaszt, kenhető kekszre, kenyérre, vagy ha darabokban hagyjuk benne az almakockákat, akkor kanalazva uzsonnára is megfelelő.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.