A gluténról… de nem most

A hozzátáplálási témák közül a glutén bevezetése következne most. El is kezdtem már a cikken dolgozni, amihez egy védőnő-szoptatási tanácsadó hölgy szakmai segítségét is kértem. Időközben azonban kiderült, hogy a hivatalos hozzátáplálási direktíva, vagyis a „dokumentum”, ami alapján a védőnők és gyermekorvosok a tanácsaikat osztják, épp a közeljövőben fog megváltozni.

A glutén bevezetésével kapcsolatban eddig is nagy felzúdulások voltak. Biztos te is tapasztaltad, ha már foglalkoztál ezzel a témával, hogy nagyon eltérő iránymutatásokat kapnak a szülők, nehéz eligazodni, és felelősen eldönteni, mivel is teszünk jót a csemeténknek. A szülőt pedig az bizonytalanítja el legjobban, amikor látja, a szakemberek sem értenek egyet valamiben, és azzal riogatnak, hogy ha a másik tanácsát fogadod meg, kockáztatod a gyermeked egészségét. Nagyon hiányzik tehát az egységes állásfoglalás, ami ráadásul a külföldi iránymutatásokkal is összhangban van. A hírek szerint épp ezt dolgozzák ki ezekben a hetekben az illetékesek.

A saját tapasztalatom is az, hogy szülőként nehéz egyértelmű és használható információhoz jutni a glutén bevezetéséről. Nálunk is valószínű, hogy a túl korai vagy nem megfelelő bevezetése okozott később allergiás tüneteket és bélflóra-problémát a kisfiamnál – sosem derült ki pontosan –, mivel ő már nem volt anyatejes, amikor elkezdtük adni neki a gabonapelyheket. Csak késve tudtam meg, hogy az anyatej védelme itt (is) ennyire fontos, és más szabályok vonatkoznak a még szopizó és már nem szopizó babákra. Azóta ugyan ezt is cáfolják a kutatások. Valamint a mi esetünkben is az történt, amit körültekintve másoknál is látok, hogy a védőnő és a gyermekorvos nem voltak azonos szakmai állásponton. Egyikük 5-6 hónaposan, másikuk 1 éves kor felett javasolta elkezdeni a gluténnal való ismertetést. De mire egyáltalán felmerült, hogy ők különbözőképpen látják ezt a kérdést, nekünk már mindegy volt, mert addigra Artúr bélflórája már felborult.

Tehát akár a szakmai véleményre hagyatkozom, akár a saját tapasztalataimra, szerintem érdemes megvárni az új, egységesített állásfoglalást. Addig felesleges és megtévesztő lenne bármit írnom róla. Amint meglesz és feldolgozásra kerül az új anyag, és amint a szakmai kapcsolatom segítségemre tud lenni, pótolni fogom a cikket. Ez várhatóan másfél-két hónap múlva jön el.

Ezt láttad már?

Hygi kulacs állatkert

Annyit viszont megtudtam, hogy a korai (4-7 hós) gluténbevezetés nem vált be, vizsgálatok szerint nem csökkentette az allergia kialakulásának kockázatát, és az új direktíva sem fogja támogatni. Úgyhogy akinek a babája épp most tart ebben a korban, és a lisztek, gabonapelyhek és háztartási kekszek (természetesen adalék- és cukormentes, ha létezik egyáltalán ilyen) felett állva vakargatja a fejét tanácstalanul, annak érdemes elhalasztania bevezetést.

Jövök majd a friss információkkal! Addig is szívesen fogadom a gluténnel kapcsolatos kérdéseiteket, amelyeket felteszek majd a szakértőnek is. Írjátok meg e-mailben vagy hozzászólásban, mi az, ami titeket ebben a témában érdekel!

 

Frissítés!
Ahogy ígértem, utána jártam a gluténbevezetést övező kérdéseknek. Ezeket a cikkeket érdemes elolvasnod:

A glutén bevezetése

Mi a helyzet a teljes kiőrlésű gabonákkal?

Gluténhistory

 

(A cikk illusztrálásához a Stockfresh és a Photopin egy-egy jogtiszta fotóját használtam.
Photo credit: Wheat Field, Fort Royal Farm via photopin (license) )

Ezt láttad már?

Boc'n'Roll DíszCsempe szendvics- és ételcsomagoló Fekete    Holle Bio bébiétel - alma 125 g (100% gyümölcs)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük