A legjobb szabadtéri gyerekprogram: geocaching

Én kincskeresésnek hívom, hogy a gyerek is megértse, de hivatalos nevén geocaching, a lazábbak szerint “ládázás”. Sokan ismerik és sokan nem, ezért úgy gondoltam, hasznos, ha cikket írok róla kimondottan szülőknek szóló oldalon is. A geocaching egyéb gyerekprogramokkal szemben azért jó, mert akkor csinálod, amikor nektek megfelelő az időpont és az időjárás, és ott űzöd, ahol csak kedved van. Olvass tovább, elmondok mindent részletesen! 

A geocaching ládakeresés. A láda pedig általában nem más, mint egy konyhai műanyag dobozka, mondjuk egy olyan Curver doboz, amiben a maradék rizst el szoktad tenni másnapra.

A ládákat nektek kell megkeresni. Elég jó családi program, mert érdekes helyekre jutsz el, és sosem tudod, mit fogsz ott találni.

geocaching1

A ládákat földrajzi koordináták alapján tudod megközelíteni, egy mobiltelefonra letölthető applikáció (g:hu) segít információkkal, iránytűvel, és még a hátra levő méterek számát is mutatja.

Érdemes a kiszemelt ládáról először még otthon olvasgatni (mindegyik megközelíthetőségéről találsz az app ládalistájában egy leírást), mert vannak olyanok, amiket sziklafalon keresztül vagy egyéb, gyerekkel túl veszélyes helyeken át lehet megközelíteni. Válassz inkább olyat, ami kevésbé nehézkes. (Én is tudok ajánlani, ha kell.)

geocaching4_

A ládák több félék lehetnek, de a leggyakoribb, hogy gyerekeknek szóló csecsebecsék vannak bennük. Ha megtaláltátok, kivesztek belőle valamit, betesztek helyette valami mást. Azt meg majd egy másik gyerek vagy család vagy túrázó fogja megtalálni.

geocaching2_

Minden ládában van egy kis füzetecske, afféle vendégkönyv, amibe beírhatsz örömödben. Továbbá tartalmaz egy jelszót, amit a geocaching appba beírva tudod igazolni, hogy valóban célba értél.

geocaching5_

Ha kedvet kaptál, az applikációt g:hu néven találod meg a mobilod áruházában. Letöltöd, és már használhatod is. Nekem Androidon fut, a többiről nem tudok nyilatkozni, de kizártnak tartom, hogy csak Androidra legyen lefejlesztve.

geocaching6_

Ha pedig még ennél is jobban kedvet kaptál, és saját ládát szeretnél elhelyezni egy szép, érdekes helyen, ahol még nincs, és ahova szeretnél elcsalni másokat, akkor azt is megteheted. Regisztrálni lehet új ládákat a geocaching.hu oldalon.

Tényleg nagyon jó móka, próbáld ki, ha még nem ismered!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük