A tojás bevezetése

eggs

Egy tojásnak két része van: a fehérje és a sárgája (meg persze a héja). A babáknak 1 éves korig a fehérjét nem szabad adni, mert allergiát válthat ki. Ezen a ponton sok szülő elkezdi vakargatni a fejét: Na de hogyan adjam külön a sárgáját? Hiszen a legtöbb ételbe egész tojás kell.

Én két egyszerű módszert tudok a sárgája bevezetésére. Az egyik a főtt tojás, amit könnyű fehérjére és sárgájára szétválasztani,  a másik a csak sárgájával készült bundás kenyér. (Receptjéért kattints ide!)

A főtt tojás elkészítésénél figyeljünk, hogy lobogó, sós vízben 10 percig főzzük! Tehát teljesen kemény tojást adjunk csak a babának! Hámozás után pedig a fehérjétől megszabadított sárgáját rá lehet morzsolni babafőzelék tetejére (recept ide kattintva található), vagy belekeverhetjük akár egy kis joghurtba is. Ahogy tetszik.

zöldborsó_zöldbab főzelék tojássárgával 2

Nyers tojással készült ételeket ne adjunk a babáknak! Igaz, nyersen egészségesebb, de nagyobb a szalmonella és egyéb fertőzések veszélye is. Kisbabák, kisgyerekek esetében nem érdemes kockáztatni.

Mit kezdj a főtt tojás megmaradt fehérjével? Én épp ebben az időszakban próbáltam leadni néhány kilót az Artúr születése után megmaradt feleslegemből. Fogyózáshoz jól jött a tojásfehérje, mivel én alacsony szénhidrátbevitellel diétáztam, és a tojás szénhidráttartalma gyakorlatilag nulla. A rántottát is pl. 2 fehérjével és 1 sárgájával készítettem. Így amikor főtt tojásos nap következett, a sárgáját Artúrnak adtam, a fehérjét pedig egy másik főtt tojással együtt megettem én. De persze kerülhet fasírtba, körözöttbe, salátába, lecsóba, rakott krumpliba is, vagy bármibe, amit épp eszik a család.

Milyen gyakorisággal adjuk a tojássárgáját?

Heti 1, maximum 2 alkalommal.

Mi a helyzet a tésztákkal?

Ne felejtsd, sok tésztában is tojás van (fehérjével együtt). De ez nem jelenti azt, hogy nem adhatunk a babának. Tojásmentes olasz tészták már szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak (ilyen akár a Barilla márka is). Csak nézd meg a csomagoláson az összetevőket, és meg fogsz lepődni, hogy nincs mindegyikben tojás.

Talán még jobb választás a kimondottan babáknak szánt bio tészta. Bioboltokban vagy a DM hálózatában is beszerezhető. Többnyire állatformájú (tyúkosat, teheneset, dinoszauruszosat láttam már) darabokból áll, és puhára, könnyen szétmajszolhatóra fő.

A tojás pozitív tulajdonságai

„A tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb.” – írja a Wikipedia.

Miért jobb a biotojás?

Azon kívül, hogy főzéskor, sütéskor jobb az állaga, krémesebb a tojás és összességében az az érzése az embernek, miközben eszi, hogy ebben “több az anyag”, a bio tojás vitamintartalma 2-3x magasabb, mint a nem bioé. Valamint nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a bio tojást tojó bio tyúkokat jobb körülmények között tartják, nevelésük során valamivel kevesebbet szenvednek, mint ipari tartású társaik.

A tojások jelölése

Jó tudni, ha tojást veszel, hogy a kereskedelmi forgalomba került darabokat egy számsorral látják el, ami, ha tudod, mit kell nézni rajta, hasznos információkkal szolgál.

Az első szám a tyúk tartásának körülményeire utal:

 • 0 – ökológiai, tehát “biotojás”
  A tyúkokat szabadon vagy tágas helyen tartják, és vegyszermentes táppal táplálják, antibiotikumos kezelést nem kapnak.
 • 1 – szabadtartású
  A tyúkokat szabadon tartják, ám tápjukba antibiotikum és vegyszer is kerülhet.
 • 2 – alternatív
  A tyúkokat csarnokban, mély alomban, rudakon tartják, csőrlevágott állatok.
 • 3 – ketreces
  A tyúkokat ipari körülmények között, vegyszeres tápon és gyógyszerekkel kezelve tartják, csőrlevágott állatok.

A szám után következik az országkód (Magyarországon HU), majd a következő két számjegy a megyét jelöli.

Az ez utáni számok és betűk már nem sok hasznosat mondanak a hétköznapi fogyasztónak, állatorvosi adatokat tartalmaznak és istállóazonosításra szolgálnak.

A dobozon található még további két jelölés. Az egyik a tojások mérete, olyan betűjelekkel, mint a ruhaméretek (S, M, L stb.). A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják. A másik jelölés a dobozon a frissességre utal. A, B vagy C minőségi osztály. Az A a legfrissebb, a C pedig a legkevésbé jó minőségű.

Tudtad?

A tojásokat megmosni csak közvetlenül felhasználás előtt szabad. Ennek oka, hogy tisztításkor megsérülhet a külső, természetes védőréteg és a tojáshéj a baktériumok számára átjárhatóvá válik.

 

(A cikk illusztrálásához saját fotómat és a Flickr jogtiszta fotóit használtam.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.