A tökéletes reggeli: az ezerarcú zabkása

zabkasa szekszard 840x300

Egy szülő sok mindenért lehet büszke a gyermekére. Én is így vagyok ezzel, dagad a mellem, ha Artúr kérés nélkül nagyot köszön a liftben egy idegennek, ha kimond egy bonyolult, összetett mondatot, ha a “miez?”-en és “holvan?”-on túl felmerülnek benne komolyabb kérdések is, és hogy napról napra több betűt és számot ismer fel. De az elmúlt héten akkor voltam a legbüszkébb, amikor egy álmos reggelen megkérdeztem tőle, mi legyen a reggeli, mert per pillanat semmi ötletem nincs, és erre ő azonnal és csillogó szemekkel rávágta: zabkááásaaa! 

Soha nagyobb bajunk ne legyen, minthogy a zabkása a kedvenc reggelije! Ámen.

Bevallom, a férjem és én eleinte nem nagyon tudtunk megbarátkozni vele, hiába tudtuk, hogy egészségesebb lenne, mint kenyeret, sajtot, tojást reggelizni zöldségekkel. Szerencsére azonban nem adtuk fel egy-két kóstolás után, és aztán már nagyon hamar megszerettük. Komolyan mondom, ha most úgy adódna, hogy egy hétig nem ehetnék zabkását, durván hiányozna.

zabkasa 840

No sugar

Azóta, amióta rákaptunk, szezonális gyümölcsök jöttek és mentek, úgyhogy elég sok verziót kipróbálhattunk. Mindig az itthon levő gyümölcsökből pakoltam rá, amit épp összeillőnek éreztem, de egy nap gondoltam egy nagyot. Én már évek óta nem nézek tévét, úgyhogy nem ismerem a mostanában népszerűvé vált gasztroműsorokat sem, maximum hallomásból. Anyukám viszont többször említette, hogy vannak manapság már olyan süsü (közben a kezével legyezett a homloka előtt) tévés szakácsok is, akik olyan különlegességeket esznek (ezt olyan hangsúllyal mondta, mintha borzalmakat akart volna mondani), mint mi. Kíváncsivá tett, és rá is találtam általa 2-3 számomra is érdekes gasztroműsorra. Az egyik ilyenben épp zabkását készítettek. Na, mondom, megnézem, hiszen egy gyakorlott szakácstól, aki ráadásul több gyerekes szülő is, biztos ellesek majd valami jó fogást, egy tuti ízkombinációt vagy bármit. Aztán leesett az állam, de nem jó értelemben. Úgy kezdődött a zabkása készítése, hogy cukor. Nem is kevés.

zabkasa szekszard

Szerintem egyáltalán nem kell cukor a zabkásába. Nem csak azért, mert nem egészséges és a gyerekeket sem érdemes rászoktatni, hanem mert sok más jósággal lehet édesíteni, és nélküle jobban élvezhető a zabpehely és a gyümölcsök íze is.

Hogyan készítem?

A mi zabkásánk általában úgy készül, hogy nem vízzel, hanem növényi tejjel öntöm fel a zabpelyhet. A növényi tejek zöme pedig eleve édeskés, pl. a rizstej, a zabtej vagy a mandulatej ilyen. Időnként már előző este összekeverem ezt a két hozzávalót, és reggelre megpuhul a zabpehely, csak egy kicsit rámelegítek, aztán jöhet is a toping. Máskor pedig reggel dobom össze, és ha nem éjszakázott együtt a hűtőben a zabpehely a rizstejjel, akkor pár perc alatt összefőzöm őket. Pikk-pakk kész van.

Innentől kezdve szinte minden reggel máshogy alakul, hogy milyen lesz a végeredmény. Szoktam bele tenni mazsolát is, és egy kis fahéjat, de van, hogy elhagyom. Banán szinte mindig kerül rá, az is édesíti, de mehet rá bármilyen, éppen kapható gyümölcs: alma, körte, mandarin, kivi, szőlő, málna vagy áfonya… ízlés és lehetőség kérdése. Na jó, görögdinnyével nem tudom elképzelni.

Az én személyes kedvencem pedig a mangós, bár ritkán kapok igazán jó mangót. A kisfiam körte, banán, aranykivi és alma rajongó, ezért neki mindig van rajta ezek közül a gyümölcsök közül valamelyik.

Artúr csinálta reggeli zabkása 840

Amikor pedig már majdnem kész, akkor még megszórom puffasztott amaránttal. Szeretjük is, és nagyon egészséges. Magas a magnéziumtartalma, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Aki nincs hozzászokva ehhez az ízvilághoz, annak az amaránt homokízű lehet elsőre, de ezért érdemes akár kis mennyiségben, gyümölcsökkel, kásákkal együtt fogyasztva összebarátkozni vele. Vegetáriánus vagy vegán családok számára pedig alap, “mindig van otthon” összetevő.

Ugyanígy nagyon fut nálunk a kókuszchips, Artúr nagy kedvence, a zabkására is szoktam tenni neki egy keveset. A sajátomra őrölt lenmagot is szórok a vitamin, fehérje, ásványi anyag és omega-3 tartalma miatt, és mert finom. Lehet hinteni rá még darált diót vagy mandulát is. Az eredmény pedig mindig egy isteni finom és laktató reggeli.

Egy jó zabkása számomra az otthon melegét szimbolizálja.

Érdemes megszerettetni a gyerekekkel, a változatos zabkásával már reggel a napi vitamin és ásványi anyag szükséglet nagy részét be lehet vinni a szervezetbe.

 

 

5 thoughts on “A tökéletes reggeli: az ezerarcú zabkása

  1. Egyetértek, szuper indítása a napnak egy jó zabkása. Az én nagy kedvencemben fagyasztott málna és kókusztej szokott elózó este landolni, reggelre kész is, egy jó keverés neki, a tetejére egy marék müzli és még egy kis gyümölcs és ehetem is!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.