A tökéletes rizs

Éktelenkedik egy petty a múltamon, méghozzá a főzéssel kapcsolatban. Bevallom őszintén, még csak néhány hónapja tudok rizst főzni. Mármint jó rizst. Pergőset. Nem túl puhát, nem túl keményet, nem is ragacsosat. Ja, és csuklóból. Pöccre.

Amíg ez nem következett be, addig kicsit pironkodva, kicsit szemlesütve jártam-keltem. Rizst főzni mindenki tud ugyanis. Legalábbis ezt mondták nekem, akiktől eddig kérdeztem, hogy “na de hogyan kell?” És mindenki mondott egy tuti receptet, volt, aki meg is mutatta, és a saját szememmel láttam, a saját nyelvemmel éreztem, hogy neki tényleg jó lett. Aztán, amikor kitette a lábát a lakásom ajtaján, és próbáltam megismételni, az enyém újra keményre sikerült, vagy szétesősre, vagy rossz ízűre, vagy ragacsosra. Egészen tavaly decemberig, amíg meg nem vettem magamnak, egyfajta önkényeztetésül a River Cottage vegetáriánus szakácskönyvet (Hugh Fearnley-Whittingstall: Zöldséget minden napra!), és ki nem nyitottam a 276. oldalon. Azóta már kinyílik ott magától, annyira rákaptam, de amikor először készítettem el a konyharuhás rizst, nem hittem a szememnek és a számnak. A tökéletes rizs.

A 276. oldalon nem csak a rizs szerepel, úgyhogy remélem, nem követek el semmiféle jogtiprást azzal, ha leírom, hogyan is készíti Hugh Fearnley-Whittingstall. Ha mégis, akkor állok elébe a büntetésnek, szívesen lerizsfőzöm nála a tartozásomat.

tokeletes_rizsHozzávalók:

1 bögre rizs
1 csipet só
víz

Készítése:

Egy bögre rizst leöblítünk, majd lábosba tesszük. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy 2 centivel ellepje. Felforraljuk, egyszer megkeverjük, majd lassú tűzön főzzük, amíg a rizs szinte az összes vizet magába szívja. Ezt mély, gőz okozta mélyedések jelzik a felszínén. Lefedjük a lábost egy benedvesített konyharuhával, rátesszük a fedőt, és a lángot takarékra vesszük. Így főzzük a rizst 10 percig. Levesszük a tűzről, de a fedőt nem emeljük meg, még 5 percig rajta hagyjuk. Ezután villával átkeverjük a rizst, hogy szétválasszuk a szemeket.

Ennyi. Próbáld ki, ha eddig nem így csináltad!

Ezt láttad már?

Holle Bio rizspehely babakása 250 gSkip Hop Zoo evőeszközök - kutya

 

 

One thought on “A tökéletes rizs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük