Alapreceptek, avagy miből mennyit

Alapreceptek

Emlékszem, hogy amikor kiváltottunk egy étkezést, tehát Artúr jelentősebb mennyiséget elfogyasztott már egy-egy ételből, nagy fejtörést okozott, miből milyen arányban keverjek bele a püréibe. Olaj, gabonapehely, folyadék, burgonya a sűrítéshez… Persze törekedtem rá, hogy a végeredmény egy jól fogyasztható állagú, krémes, nem túl tömény, nem túl híg valami legyen, de nem mindig sikerült eltalálnom, és végül nem jött ki az a mennyiség, amit akkoriban evett.

Ezért dolgoztam ki ezeket az alaprecepteket, amelyeket most közzéteszek. Ez nem szigorú előírás, hanem könnyítő sorvezető. Az arányokat figyeld, hiszen ha a te babád csak fele ennyit eszik meg, akkor természetesen felezni kell a mennyiségeket. (A szövegben, lejjebb található a link a letöltéshez!)

Az alábbi alapreceptek a 4-7 hónapos babák szülei számára nyújtanak segítséget. Természetesen az életkornak és a hozzátáplálásban már megtett útnak függvényében kell értelmezni. Egyelőre a húsmentes zöldség-burgonya rubrika érdekes azoknak, akik velem (a cikkeimmel) együtt haladnak, és még nem tartanak a glutén, a hús vagy a gabonák bevezetésénél. Nekik a táblázat többi része majd később lesz hasznos. Aki viszont előrébb tart, mostantól már ezt is használhatja.

4-7 hónapos alapreceptek:

Az első hetek a kóstoltatás jegyében zajlanak. Ez az időszak az egyetlen gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó püréké. Ha már sikerült egy étkezést kiváltanotok, tehát a babád egyszerre 100-150 g-ot megeszik egy ételből, akkor jöhetnek az összetettebb pürék. Ez az időszak a korán kezdőknek kb. 5,5 hónapos korra, a később kezdőknek 6 hónapos kor körül, vagy akár később jön el. Amikor úgy érzed, hogy a babád már jó pár ízt megkedvelt, 2-3 összetevőből készült kevert püréket is adhatsz neki. (Erről az előző bejegyzésemben írtam részletesebben. Kattints ide, ha még nem olvastad!)

A táblázatom azért a 4-7 hónapos babák szüleinek szól, mert a betöltött 8. hónaptól már elkezdődik a kevésbé pürés, darabos ételek bevezetése. Ezekről majd külön, egy akkor aktuális cikkben írok.

Letöltés

Az ingyenes alaprecept táblázatot ide kattintva tudod letölteni magadnak!

Annak érdekében, hogy a szükséges alapanyagokat egy helyről és könnyen be tudd szerezni, nyitottam egy webáruházat. Innen egyszerűen meg tudod rendelni pl. a gabonapelyheket, az étkezési babaolajakat, továbbá sok mást, amire szükséged lehet a kisbabád táplálásához. Ide kattintva tudsz böngészni.

 

 

2 thoughts on “Alapreceptek, avagy miből mennyit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.