Bébiételek fagyasztása

A fagyasztás az első időkben nagyon jól jön. Leginkább azért, mert képtelenség egyszerre olyan pirinyó adagot készíteni frissen valamiből, amennyit pont elfogyaszt a baba. Ezért praktikusabb egy nagyobb adagot csinálni, és a felesleget eltenni későbbre.

Tárolási idők

Azt a mennyiséget, amit azonnal nem fogyaszt el a babád, a hűtőszekrényben 2, maximum 3 napig, a fagyasztóban 2 hónapig szabad tárolni. Az igazán egészségtudatosak az ételt 24 órán belül elfogyasztják, vagy mehet a szemétbe, de szerintem nekünk van elég “bajunk” ilyen plusz korlátok nélkül is. A húsos, tojásos, halas ételeket 1 nap hűtőszekrényben tárolás után már azért el kellene fogyasztani, vagy ki kellene dobni.

Fagyasztáshoz érdemes az étel tárolódobozára ráírni, hogy mi van benne és mikor készült.

Hogyan fagyassz

A különböző korú csecsemők különböző mennyiségű ételt fogyasztanak el egyszerre, ezért természetes, hogy a porciózás is máshogy történik 5, 7 vagy 9 hónapos korban. Eleinte elég egy jégkockatartó, abba kb. 20 g-nyi étel fér bele per kocka. Persze ez attól is függ, kinek milyen van, érdemes egyszer megmérni, mennyi étel fér bele, aztán kitűzni a hűtőre és onnan puskázni.

A mélyhűtőbe tett jégkockatartóban kb. 4 óra alatt biztosan megfagy a püré. Ekkor borítsd ki a kockákat egy nylonzacskóba! Még jobb, ha dupla zacskóba öntöd őket, így nem veszik át azt a bizonyos, jellegzetes és kellemetlen fagyasztóízt. A zacskókat is érdemes felcímkézni, pl. sült cékla 2014. 12. 20.
A zacskóba áttöltés azért is praktikus, mert így 4 óránként felszabadul a jégkockatartód, és már fagyaszthatod is a következő ételt.

Explora Pop Up Freezer Pots and Tray-500x500Edénykék fagyasztáshoz

Amikor már nagyobb adagokat fogyaszt a gyermek, össze lehet keverni kettő vagy több jégkockából az ételét, vagy frissen elkészített burgonyával összemelegíteni a lefagyasztott másik zöldséget, és persze el lehet tenni egy dobozban is a teljes fogást.
Én beszereztem egy szett Tommee Tippee edénykét. Nem csak csinos kis darabok, de kimondottan fagyasztáshoz tervezték őket, a talpukon szilikonbetéttel, amit csak be kell nyomni, és a fagyott étel kipattan az edényből. Ebből létezik 4-es kiszerelés, egy-egy darabba kb. 70 g püré fér. A nagyobb pohár pedig kb. 200 g-os ételt tud magába rejteni, és azokat kettesével árulják. Nem tudom, az edénykék csomagolásán miért nem tüntetik fel az űrmértéket, az egyik legfontosabb információ lenne, de ha egyszer nekiveselkedik az ember, leméri az összes edényét, hogy mibe mennyi fér, illetve mennyi az edény súlya üresen, és ezt feljegyzi, azzal gördülékenyebbé teszi a későbbi porciózást és méricskélést.
Nekem ezek váltak be, de más ötletek is jók lehetnek.

Ezt láttad már?

Skip hop snacktartó méhecske

Mit lehet és mit nem

Bátran fagyaszthatod: sütőtök, spenót, sóska, cékla, húsok, a gyümölcsök zöme (pl. meggy, cseresznye, szilva).

Inkább ne kategória: burgonya, sárgarépa, körte, őszibarack, eper, tojás, bár püré formájában az őszibarack tapasztalataim szerint nem lesz rosszabb állagú, mint a fagyasztás előtt.

Kiolvasztás

A fagyasztva tárolt püréket már előző este át szoktam tenni a hűtő részbe. Reggelre felolvad, és úgy használom fel. Sokszor épp csak egy picit melegítek rajta, hogy ne legyen nagyon hideg.
A zöldségeseket lehet rögtön a fagyasztóból tenni a lábasba, és fagyott állapotban megkezdeni velük a főzést. Egy pár csepp vízzel érdemes meglocsolni, hogy gyorsabban elinduljon a felolvadás.

Azokat, amiket egyszer már felolvasztottunk vagy megszakítottuk a fagyasztásukat, visszafagyasztani nem szabad! Felolvasztáskor elszaporodnak benne a baktériumok, és ha visszafagyasztod, az újabb felolvasztáskor a már elszaporodott baktériumok szaporodnak tovább. Ezt még a felnőttek ételeinél sem kellene megkockáztatni, de a bébiételeknél különösen figyeljünk rá!

Ezt láttad már?

Snack'n'Go DUO Eco Pink, dupla ételtárolóHolle Bio keksz, körte-alma, 125g

 

 

One thought on “Bébiételek fagyasztása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük