BLW, az igény szerinti hozzátáplálás

BLW

A BLW a Baby-led weaning rövidítése, ami magyarul annyit jelent: baba vezette elválasztás. Lényege, hogy a baba a hozzátáplálás első pillanatától kezdve önállóan étkezik, pürék helyett szilárd ételekkel ismerkedik, a saját tempójában.

Ti ismeritek a BLW-t? Én annak idején, amikor megkezdtük a hozzátáplálást, még nem hallottam róla, később pedig sajnos csak a félelemkeltő kommentálással együtt találkoztam vele. A módszer azonban érdekesebb annál, mint hogy hallgatás övezze. Részleteiről Vivienne Agrillo-t, magyarországi BLW-tanácsadót kérdeztem, aki két kisfiú, az 5 éves Deni és a 28 hónapos Floris édesanyja.

Mi a BLW tulajdonképpen?

Az igény szerinti szoptatás természetes folytatása, amikor is a baba igényeihez igazodva hagyjuk, hogy ő döntse el, mikor, mit és mennyit szeretne enni, kialakítva így egy harmonikus kapcsolatot a baba és az étel között.

A saját gyerekeidet a BLW szerint tápláltad hozzá? Hogy kezdődött nálatok?

Agrillo Vivienne, BLW-tanácsadó

Agrillo Vivienne, BLW-tanácsadó

Igen. Vegák voltunk, azóta már vegánok lettünk. A védőnőnk sajnos eléggé régi iskolát képvisel, 5 hónaposan elkezdődött a pánikkeltés, hogy kezdjük el a gyümölcsevést, mert 6 hónapos korra már el kell érni egy bizonyos táplálási fázisba. Sokat olvastam már addigra erről a témáról, úgyhogy mondtam neki, hogy nem szeretnék 6 hónapos kor előtt bármit is adni, csak szoptatni. Akkor még nem szóltam neki, de már tudtam, hogy BLW-zni akarok. Már eleve megkülönböztetett figyelemben voltunk részesítve a vegaság miatt, és végül ráparáztattak, az orvos, a védőnő, a család stb., hogy a gyereknek 6 hónaposan mindenképp ennie kell. Csakhogy Deni 19 hónapos koráig semmire nem nyitotta ki a száját, addig csak szopizott. Pépes, BLW, bármivel próbálkoztam, nem volt rá kíváncsi. De ebben a nem volt kíváncsiban is azt láttam, hogy ha ő pacsmagolhatott bele az ételbe, akkor azért valami érdeklődést mutatott. Ha viszont kanállal kínáltam, hisztérikus rohamot kapott. Amikor végre hajlandó volt enni, akkor csak egyedül és csak önállóan. Flonál már teljesen határozottan tudtam, hogy nem fogjuk 6 hónapos korban elkezdeni a hozzátáplálást. Valószínűleg az én gyerekeim genetikailag ilyenek, hogy az átlaghoz képest később álltak készen a hozzátáplálásra. Ezt a hagyományos hozzátáplálás „nem engedi” es nem veszi figyelembe, a BLW-ben viszont pont az a jó, hogy igen. Ezért az ilyen gyerekeknek jobb. Floval tehát már nem voltak kétségeim, 8 hónaposan láttam rajta a jeleket, amik mutatják, hogy kezdhető a hozzátáplálás. Ekkor elé raktam egy nagy céklát. Nagyon boldog volt, és onnantól már egyre nagyobb mennyiséget evett.

Ezt láttad már?

Holle Bio tönkölybúza babakása 250 g

 

Miért döntöttél a BLW-zés mellett?

Én azt mondom, hogy az igény szerinti szoptatással a legjobban a BLW egyeztethető össze. A gyerekek határozták meg, mikor és mennyit akarnak szopizni, ezek után úgy éreztem, hogy az, hogy elkezdem őket irányítva etetni, nem fér össze ezzel. Ráadásul második gyereknél az etetés is egy kicsit nehezebb, mert a nagyra is figyelni kell. Sokkal egyszerűbb volt így, hogy leraktam elé az ételt, és ő eldöntötte, hogy eszik-e.

Mik a BLW előnyei?

Sokkal előbb lesznek a babák önállóak. A közhiedelemmel ellentétben korábban tanulnak meg evőeszközzel enni. Flo már 10 hónaposan egyedül ivott üvegpohárból, aztán ügyesen le is rakta. Szintén 10 hónaposan már a levest magának kanalazta. A finommotorikájuk is sokkal előbb és határozottabban fejlődik, jóval korábban tudnak apró tárgyakat megfogni. Ami pedig még nagy előnye a BLW-nek, hogy soha nem kell félni attól, hogy megfulladnak valamitől. Sokan hiszik, hogy a BLW ellen pont az szól, hogy meg tud fulladni tőle a gyerek, de meg kell különböztetni a fuldoklást az öklendezéstől. A fuldoklás az, amikor már szürke-fehér a bőre, és látod, hogy nem kap levegőt. Az öklendezés a BLW tanuló fázisában megjelenő, velünk született reflex. Ha kicsit beljebb rakod az ételt a szádban, te is elkezdesz öklendezni. Sokan, amikor először szembesülnek ezzel, megijednek és ezen a ponton fel is adják a BLW-t, pedig nem kellene. Ezzel tanulja meg a baba, hogy milyen az az optimális méretű falat, amit letörhet magának. Ez az öklendezési fázis pár hónapig tart. Nem mondom, hogy könnyű kitartani, néha nekem is ijesztő volt látni. Nem jelentkezik minden etetésnél, de ha kicsit beljebb rakja a baba magának az ételt, vagy kicsit nagyobb falatot tör le, akkor igen. Flo csodálatosan csinálta a BLW-t, mert addigra mama már mindent tudott róla, úgyhogy csak 1-2 hétig izzadtam, hogy vajon meg tudja-e tanulni. A kezdetekkor étkezésenként 5-6 visszaöklendezés fordult elő, de 1-2 hét után már csak 1-2. Az öklendezéshez hidegvérrel kell hozzáállni. Sokan reflexből benyúlnak a baba szájába és megpróbálják kikapni a falatot. Ez is a BLW egyik kritériuma, hogy nem szabad benyúlni, mert csak beljebb toljuk neki a falatot, és onnan már nem tudja visszaöklendezni. Hanem ha tényleg nagyon megijed valaki, akkor a tarkónál egy ütéssel ki lehet repíteni a szájából. Flonál talán egyszer volt, hogy megijedtem. Ha hagyjuk, és megtanulja, hogyan ne öklendezzen, akkor onnantól kezdve semmitől nem tud megfulladni. Én sokkal jobban félek a nem BLW-s gyerekeknél, hogy meg tudnak fulladni, mert golyót, apró játékokat a szájukba vesznek. Egy BLW-s gyerek ilyet nem csinál. Tudja, hogy csak ételt szabad. Ha mégis betesz valamit a szájába játékból, azt mindig csak előre, soha nem tolja hátra. Tudja, hogy az nem étel. Én ennek a módszernek csak az előnyét látom az önállóságban, az önszabályozásban és a kézügyességben, de fontos, hogy a baba érdekében betartsuk a kritériumokat, amikor a BLW-t alkalmazzuk.

Mik ezek a kritériumok?

A BLW-t nem 6 hónaposan kezdik, és elég sok feltételnek kell megfelel az elkezdéséhez. Az első kritérium, hogy a baba ülni tudjon, ami nem azt jelenti, hogy önállóan fel tudjon ülni, de ha leteszed a popsijára, meg tudja magát tartani ülő helyzetben, ne dőljön el. Nagyon fontos az öklendezés miatt, hogy egyenes háttal üljön, ezért a pihenőszékben vagy bármi ilyesmiben etetés, mint a pépezésnél, a BLW-nél nem megfelelő. A másik fontos, hogy a csippentő fogás meglegyen, hogy a szájához tudja emelni az ételt. A harmadik kritérium, amit a pürével etetésnél nem szoktak nézni, hogy a kilökő reflex elmúljon. Ez nem mindenkinél múlik el 6 hónapos korra. Sokan elkezdik a pépezést is, amikor még kilöki a gyerek a nyelvével az ételt. Ilyenkor még nem érett az evésre, és nem is szabadna sehogy sem ételt adni, ez egy jel, hogy az emésztőrendszer még nem készült fel, és így védekezik az evés ellen. A BLW-nél még az első fogak kibújását is meg szokták várni. Vannak gyerekek, akik nagyon szeretnének már enni, de még 8 hónaposan sincs foguk, de anélkül is meg tudják oldani az evést. További kritérium, hogy se túl puha, se túl kemény ne legyen az étel, se olyat ne adjunk, ami könnyen törik. Például nyers almagerezdet nem adok, mert az könnyen letörik, hanem egy picit megpárolom, és figyelek, hogy minden darab ököl méretű legyen és a baba meg tudja fogni.

Mit tanácsolsz, kik válasszák a BLW-t?

Mindenkinek ajánlom, aki szeretné, hogy a gyermeke egészséges kapcsolat alakítson ki az ételekkel. Továbbá azoknak, akik szeretnének sokáig szoptatni. De azoknak is jó ez a módszer, akik nem.
Miközben a péppel hamar ki lehet váltani étkezéseket, a BLW-vel hosszabb ideig nem. Egyrészt az egyszerre elfogyasztott mennyiség miatt, és mert a baba szabályozza, hogy mennyit eszik. Mivel ez egy kiegészítő étkezés, ezért általában szopizás után kínáljuk fel az ételt. A BLW-s gyerekek sokáig a tanuló fázisban vannak. Általában egyéves koruk körül kezdenek el nagyobb mennyiségeket enni, de gyerekfüggő is. Flo 10 hónaposan már komoly adagokat tolt magába, de még most, 28 hónaposan is szopizik. A fő cél nem a gyors mennyiségnövelés, hanem hogy jó legyen a gyerekek étellel való kapcsolata. Ennek érdekében a tanulófázisban hosszasan ismerkednek a textúrákkal. Megtapasztalják, hogy az egyik étel nyúlik, a másik hideg stb. Nem csak az öklendezést kell eltűrni, hanem azt is, hogy nagyon sok a pacsmagolás. Úszik az étkező és mindent magukra kennek, de Flo most 28 hónapos, és már ő is szépen, előke nélkül eszik.

A BLW-t csak szoptatott babáknak ajánlod?

Lehet tápszer mellett is BLW-zni, de azt szoktam mondani azoknak a családoknak, akiknek tanácsot adok, hogy ne várják, hogy 6 hónaposan abba lehet hagyni a tápszert. Az még nem lesz mennyiség, amit a baba olyankor magától meg tud enni.
Semmiképpen nem javaslom viszont a vegyes hozzátáplálást, hogy kanállal, pürésítve is adom, de hagyom is BLW-zni. Azzal teljesen összezavarodik a gyerek és az evéssel kapcsolatos reflexei.

A BLW ételbevezetési sorrendje hasonló a pürés tápláláséhoz?

Igen, hasonló. A BLW Olaszországból indult ki, de a magyarok egy angol könyv alapján vették át, ezért is hívják Baby-led weaningnek. Mivel én félig olasz vagyok, én az olasz BLW-t követem, mert ott rengeteg szakirodalom található róla és a gyerekorvosok 15 éve csak ezt a módszert ajánlják. Ott sokkal nagyobb tere van, mint itt. Magyarországon még csak néhány éve hódít, és az itteni gyerekorvosok vagy nem tudják, hogy mi ez, vagy hüledeznek, hogy jaj, tönkremegy a gyerek egész emésztőrendszere – ami nem igaz. Az eredeti BLW azt írja, hogy ha egy család egészséges táplálkozást folytat, akkor a gyereknek fokozatosan adható minden, amit esznek. Tehát azt mondja, hogy ültesd az asztalhoz magatok közé, és amit megkíván, amiért nyúl, abból kapjon. Azért mogyorót, tenger gyümölcseit, felvágottat ne adjunk, a család vegyen vissza a só fogyasztásából, és lehetőleg kerülje a cukrot, de amúgy bármivel, még mandulával is lehet kínálni.

Vannak BLW-s hozzátáplálási táblázatok, de mindegyik más. Az eredeti BLW azt mondja, hogy ha van valamilyen allergia a családban, akkor azt az ételt ne adjuk. A többi allergént viszont ki tudjuk szűrni, hiszen eleve csak az adott étel megkóstolása után vesszük észre a tüneteket. Teljesen mindegy, hogy 7 hónaposan vagy másfél évesen kapja, mert ha allergiás rá, akkor ugyanúgy ki fognak jönni a tünetek. Tudom, hogy sokan ragaszkodnak a táblázatokhoz. Épp tegnap is volt egy ilyen vita a BLW-s Facebook-csoportomban, hogy vajon melyik a legszuperebb táblázat. Szerintem az anyai ösztön a legszuperebb táblázat. Én a cékla után rögtön egy pestós tésztával folytattam, hogy minden legyen meg egyben, a gluténbevezetés is. A glutén is egy ilyen vesszőparipa, örök vitatéma. Vannak orvosok, akik szerint 4-7 hónapos kor között kell bevezetni, a miénk viszont pont olyan, aki 1 éves kor után ajánlja. Deninél ezt be is tartottam, de Flo már azt akarta enni, amit a testvére, úgyhogy nála már nem vártuk ki az 1 évet.

Az etetőhálóról mi a véleményed?

Szerintem egy agymenés. Sok ilyen trendi cucc létezik, azt akarják, hogy vedd meg őket a babának. Nem látom értelmét. Eleve szerintem nem is higiénikus. Ráadásul csalóka, mert ugyan darabban kerül a szájba az étel, de a hálón keresztül már pürévé rágva vagy kiszívva jut el a babához. Az, hogy egészséges étkezési szokásokat alakítsunk ki, a mintán alapszik. Mindegy, hogy ki hogyan etetett, BLW-zett vagy pépezett, nem attól lesz jó evő a gyerek. A lényeg az, hogy mennyire alakul ki egészséges kapcsolata az étellel. Szerintem a hálóval nem tud kialakulni.

Hogyan váltál BLW-tanácsadóvá? Elvégeztél egy tanfolyamot vagy iskolát?

Ez egy autodidakta tanulási folyamat, a külföldi szakirodalom alapján. Elolvastam mindent ebben a témában, amit el lehet. Szívesen el is végezném, ha lenne mit elvégezni, de itt nincs ilyen képzés. Olaszországban létezik olyan, hogy hozzátáplálási tanácsadó, Magyarországon tudomásom szerint nincs, mert a védőnő végzi ezt a feladatot. Csakhogy a védőnő nem tud sokáig kint lenni a családnál,  és nem is ismer minden hozzátáplálási irányzatot. Viszont tartottam már előadást, tanácsadást védőnőknek, szoptatási tanácsadóknak, és járok klubokba, illetve az egyik klub szervezője is vagyok. A közönség szerencsére nagyon nyitott.

Akit érdekel, hol talál információt a BLW-ről?

A Mamami oldalon össze lett állítva egy BLW-s wikipédia-szerűség, sok hasznos tudnivalóval. Ezen kívül működik Facebook-os BLW-csoport is. Én most külön váltam, és közkívánatra nyitottam egy vegán BLW-s csoportot, és már kérték, hogy blogot is indítsak BLW-s receptekkel.

A BLW-t választók között sokan vegánok?

Két nap alatt 100-an csatlakoztak a csoporthoz, tehát elég sok az érdeklődő. Nem mindenki a vegánság miatt lépett be, sokan azért, hogy egészségesebbé tegyék az étkezésüket.

Tanácsadóként tartasz előadásokat. De ha egy család szeretne kihívni magához, arra is van lehetőség?

Persze. Napi több kérdést, felkérést kapok a Facebookon. Egyrészt a BLW miatt, másrészt a vegánság miatt írnak, akik szeretnének átállni. Segítséget, recepteket, tanácsot kérnek tőlem. Jártam családoknál is, a legnagyobb felkérésem pedig eddig egy kórházi tanácsadás volt.

Kedves Olvasó! Ha kedvet kaptál, és szeretnéd  BLW-tanácsadást igénybe venni, Vivienne elérhetőségei:

Agrillo Vivienne
E-mail cím: avvivillo@gmail.com
Telefon: 06-30/465-7997

Ezt láttad már?

Holle Bio keksz, körte-alma, 125gRooKies bio vegán zabos gyümölcskeksz datolya&mandula, 40 g

 

 

 

6 thoughts on “BLW, az igény szerinti hozzátáplálás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.