Ebédötletek – 2. rész

DSC_0252_1080x1080

Meleg időben meleg étel? Többnyire nem ezt választja az ember. De ha mégis, jól jöhet néhány gyerekbarát, növényi alapú nyári fogás ötlete! Kattints és nézd meg, mit eszünk mi nyáron, amikor nem friss gyümölcsöt vagy zöldséget! 

Bizonyára nem vagyunk egyedül vele, hogy ebben a nyári melegben nem nagyon kívánjuk a meleg ételt. Általában maximum kásákat főzünk, palacsintát sütünk vagy pizzát, de ezek sem mindennaposak. Eszünk viszont sok-sok friss gyümölcsöt és zöldséget, többnyire nyersen elrágcsálva vagy turmixot készítve belőlük. A nyár folyamán mégis összegyűlt egy kisebb csokorra való meleg étel kollekció, amit most megosztok, hátha tippet adok másoknak is. Azokat válogattam ki, amiket az 5 évesünk is szívesen magáévá tesz.

1) Rizs vízen párolt zöldségekkel 

Az idei nyár hozadéka, hogy megpróbálunk olajmentesen táplálkozni. Ebben jártas dietetikussal konzultáltam, aki felhívta a figyelmemet, hogy a gyerekeknek egy picit több zsiradékra van szüksége, mint a felnőtt szervezetnek, de ez nem jelent olajban tocsogó ételeket, nyugodtan készítsek mindent vízen, főzve, párolva, gőzölve vagy sütőben olaj nélkül sütve, olajként pedig fogyasszunk naponta egy marék olajos magvat vagy avokádót.
Az ilyen egytál ételeket pl. fekete szezámmaggal szoktam megszórni, a reggeli zabkására kerül mandula, dió vagy őrölt paradió, és mindig keverek bele egy evőkanál őrölt lenmagot is.

DSC_2484

2) Cukkinis zöldbabsaláta kurkumás bulgurral

Új kedvencünk ez az összeállítás. A River Cottage: Zöldséget minden napra szakácskönyvben találtam, és nem is értem, eddig miért nem próbáltam ki, amikor hosszú évek óta főzök már abból a könyvből. Amikor Artúr nyitottabb, tahinis szójajoghurttal vagy fokhagymás szójajoghurttal is meglocsolom a zöldségeit, de így is szívesen megeszi. A kicsi piros darabkák aszalt paradicsomok, a zöldbab épp pár másodpercig volt forrásban levő vízben, roppanós, finom. A gombóc előző napról megmaradt vöröslencse fasírt, amit a Zizikalandjai.com blogból készítek.

DSC_0252_1080x1080

3) A nagymama nyári zöldborsólevese

A nagymama zöldborsólevesének nincs párja. Vegán csipetke teszi laktatóbbá, bár amúgy is olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Csak egy leves, de utána már nem fér az emberbe más. Artúr egyik nagy kedvence.

IMG_20160805_103310_modositott

4) Spenótos tészta szejtán virslivel és párolt zöldbabbal

A kisfiam imádja a párolt zöldbabot. Én gyerekként nem szerettem, úgyhogy sokáig eszembe sem jutott adni neki, de amikor láttam, hogy rábukott az első alkalommal, és azóta is milyen lelkesen eszi, gyakran teszem a tányérjára.

IMG_20160829_112314_modositott

5) Zöldséges-rizses mindent bele

Az étel, ami recept nélkül készül, mindig másmilyen, mindig finom, elnyeli a maradék zöldségeket, jó ránézni és még egészséges is.

DSC_2483

6) Zöld lencse főzelék gombafasírttal

Hüvelyesek minden mennyiségben, alapvetőek az étrendünkben. A szójajoghurt lágyít az ízen, a gombafasírt pedig egyik nagy kedvencünk, Nagy Zita Mit eszik a vega gyerek? c. szakácskönyvéből való.

D zoldlencse főzelék zizi gombafasírttal szojajoghurttal_mod

7) Paradicsomos, zöldfűszerese tofuragu, quinoa

Paradicsom és tofu mindig jöhet Artúrnak, a quinoát kicsit fintorogva kotorgatja, de valamennyit mindig eszik abból is. Emellé is halmoztam neki roppanósra főtt zöldbabot.

DSC_0311

8) Mákos hajdinatészta

Nem, a hajdinatészta a mi családunkban nem (sem) csúszik nagyon, de adtunk neki egy esélyt édesítve. Mák rogyásig.

makos teszta

Elkészíted valamelyiket? Jó étvágyat hozzá!

A cikksorozat korábbi részei:
Ebédötletek-1. rész