Fejlesztő csendeskönyvünk

A múlt héten barátnőmék a csodálatos Bakonyba invitáltak egy hétre, én pedig rövidke gondolkodás után már mentem is. Artúrral, persze, a férjem sajnos itthon maradt a munkája miatt. Az utazás előtti nap, amikor pakoltam össze a szükséges cuccainkat, titokzatos csomagunk érkezett. Egy régi ismerősöm küldte, Reni. A csomagon aranyos kis matrica tartotta össze a papírt, “Renufaktura 100% handmade” felirattal.

Artúr nem sokat vacakolt, kibontotta az ajándékot, és elámultunk. Kézzel készített kis textilkönyv volt benne, és nem is akármilyen. Személyesen nekünk tervezve, a zöldségek és a táplálkozás témáját felölelő kiskönyv.

1

2

Az ajándék időzítése remekül sikerült. Másnap indultunk az eddigi leghosszabb autóutunkra, a Bakonyba, és tartottam tőle, hogy Artúr elnyűgösödik az úton, ha nem lesz mivel lefoglalnia magát. Így legalább kipróbáltam, és bevált: egész hosszan eljátszott a zöldségek pakolásával és a főzőcskézéssel.

3

Reni, aki korábban jól titkolta, hogy tud varrni, hihetetlenül kreatív ötleteket rak bele csendeskönyveibe. A csendeskönyvek a finommotorikát fejlesztő, a kéz-szem koordinációt segítő, a koncentrációt és kitartást tanító, textilből készült foglalkoztató könyvek kicsiknek. És hogy miben különbözik munkája másokétól? Az ő könyvei kivétel nélkül korosztályra bontottak, hogy a kicsik az életkoruknak megfelelő kihívásokkal találkozzanak. A legkisebbeknek (1-2 éveseknek) készült könyvekben leginkább még a finommotorika fejlesztésén van a hangsúly, az idősebb korosztálynak (3-7 éves) szánt könyvek pedig tele vannak logikai, számolós, fejlesztő feladatokkal.

4

Egyszemélyes anyavállalkozása, a Renufaktura többféle könyvecskét készít. Létezik egy “mini” verzió, ami 3 fejlesztő oldalból és egy hátlapból (ahol többnyire zseb található a kivehető részeknek) áll, a másik egy több lapos (ez is szabadon választható, mennyi oldalból álljon), később bővíthető fűzéstechnikával összerakott változat. Minden könyvet egyénileg készít, a megrendelő család igényeinek megfelelően, így kaptunk mi zöldséges-főzőset, mások viszont tanyásat, kislányosat vagy időjárásosat.

5

Amit megfigyeltem, hogy fontos Reninél a biztonság. A kivehető részek miatt a könyvek 3 éves kortól ajánlottak, de létezik kisebbeknek (1-2 éveseknek) készült is olyan feladatokkal kitalálva, amelyben nincsenek ilyen részek, azok különböző technikákkal rögzítve vannak a könyvhöz. Még azt is észrevettem, hogy Reni a könyv minden darabját varrja, nem használ ragasztót, ami nekem kifejezetten tetszik!

Érdemes megnézni az alábbi videókban, milyen könyvek kerültek már ki a kezei közül:

A Renufaktura Facebook oldala ide kattintva érhető el!

 

 

One thought on “Fejlesztő csendeskönyvünk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük