Fogas kérdések

Mikor kezdjük bevezetni a fogmosást? Kell-e erőltetni, ha a gyerkőc tiltakozik, és végigüvölti az egész procedúrát? Milyen fogkrémet válasszunk? Érdemes egy 3 évessel fogorvoshoz menni? – ilyen és hasonló kérdésekre ad választ a fogorvos, Fekete Julianna, aki maga is 2 gyermek édesanyja.

Amikor Artúr első foga(cskája) áttörte az ínyét, új érzéssel ismerkedtem meg. Bevallom, soha nem értettem addig azokat a nőket, akik egy-egy fog növését sikongatással és örömtánccal üdvözölték. Csak egy fog – gondoltam korábban. Igaz, nem ez volt az egyetlen dolog, amiről mostanra máshogy vélekedem, mint amikor még nem voltam anya.

Úgy, ahogy arra is mindig emlékezni fogok, hol voltam és mit csináltam a 09.11-ei terrortámadás idején, vagy milyen napra esett az esküvőm, úgy azt sem felejtem el, amikor észrevettem Artúr első fogát. A Tranzit Art Caféban ültem és beszélgettem szintén anyuka barátnőmmel, ölünkben a gyermekeink. Artúr éppen nagyon rágcsálós kedvében volt, folyton a mutatóujjamat tömte a szájába. Egyszer csak, ahogy betolta az ujjam a szájába és finoman ráharapott, az ujjbegyemmel valami picit, de annál hegyesebbet éreztem. És pont úgy reagáltam, ahogy annak idején a számomra érthetetlen nők: visongattam, dobáltam magam örömömben a kanapén, azonnal felhívtam a férjemet, félbeszakítva ezzel a barátnőm történetét, amit éppen mesélt nekem.

Nagy öröm az ilyesmi, az első ez, az első az. De aztán az egyre szaporodó fogakkal jött a fejtörés: hogyan kellene ápolni egy 6-8-10 hónapos száját? Nem elég nekünk, szülőknek a hozzátáplálás hirtelen ránk szakadó feladata, még sorra törik maguknak az utat a kis fogacskák is. „Felháborító.”

Ezt láttad már?

Holle Bio bébiétel - alma feketeáfonyával 190 g

Mára persze sok gyakorlattal rendelkezünk már (a férjem és én) a gyerek fogmosását illetően.

Arra gondoltam, egy gyermekfogakban is jártas fogász segítségével összeszedem a legfontosabb tudnivalókat azoknak, akik az első kis fogak megjelenésénél tartanak.

fogorvos Fekete Juli

Fekete Julianna fogorvos kis páciensével

A cikk összeállításában Fekete Julianna volt segítségemre, aki gyermekfogorvos és két kisfiú anyukája.

Hosszú lesz, de úgy gondolom, érdemes elolvasni.

Mikor kezdjük el a fogmosást?

„A fogmosás elkezdése nincs konkrét korhoz kötve. – mondja Fekete Julianna – Egyrészt azért, mert a fogak eltérő korban jelennek meg. Van, akinek már fél éves korában több is van belőle, de nem egy olyan esetről is tudok, hogy egy évesen sincs egy fog sem. Másrészt minden gyereknek más a személyisége. Nem helyes csak azért erőltetni a fogmosást, mert azt olvastuk a neten, hogy kell, és már 3 foga van, de ehhez le kell fogni a gyereket és üvölt közben. A cél a fogak épségének megőrzése mellett a szokás kialakítása. Fontos, hogy ne vesszen el a motiváció. Legkésőbb azonban a hátsó rágófogak megjelenéséig ki kell alakítani legalább a szokást. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál, ha nem megy, pihentessük a témát és 1 hét múlva próbáljuk újra.”

„A legjobb persze, ha az első fogaknál megkezdjük a szájhigiénés foglalkozást. – folytatja Juli. – Ez már félig előtört fog esetében egy gézlap segítségével megtörténhet. Patikában kapható steril gézlap. Az ujjunk köré csavarjuk, és ezzel lehet kicsit átdörzsölni a fogacskákat. Kapható gumifogkefe is, ez az íny masszírozására alkalmas. Fogmosásra a rendes gyerekfogkefe ajánlott, mindegy melyik típus mellett döntünk. Akár bízzuk a kicsire a választást, ez segíthet megszeretni vele a fogápolást.

Milyen gyakran mossunk fogat a kicsinek?

„Optimálisan minden étkezés után mossunk fogat, hogy a képződő pakkot eltávolítsuk. Vagy ha ez nem megoldható, legalább a hosszú esti alvás előtt. Ez azért fontos, mert éjszaka nincs olyan mértékű nyáltermelés, ami a savas pH-t semlegesítse.” – magyarázza a gyermekfogász.

Milyen fogkrémet válasszunk?

Én nem vagyok fogorvos vagy orvos, a fluoridot azonban fenntartásokkal kezelem a felnőttek esetében is, de a gyerekekében még inkább. A hagyományos boltokban kapható fogkrémeken felirat figyelmeztet, hogy 6 év alatti gyerek ne nyelje le. Bizonyára nem véletlenül került rájuk. A bioboltokban, naturkozmetikumokat árusító helyeken kaphatóak fluoridmentes fogkrémek. Kimondottan gyerekeknek szánt, lenyelhető gyerekfogkrémje van pl. a gyógynövényekből készült termékeiről ismert Weleda márkának. Mi ezt használjuk a kisfiam, Artúr fogápolásánál.

Weleda lenyelhető zselés gyermekfogkrém

Weleda lenyelhető zselés gyermekfogkrém

Kíváncsi voltam, mit mond erre a fogorvos:

„Most már inkább a fluoridmentest javasolnám, ma már ezt is tanítják, legalábbis Németországban. Amúgy saját szerény véleményem szerint az a kevés fluorid, ami napi egy fogmosásnál lemegy a pocakba, nem sokat árt és nem is használ. Van, ahol körzeti orvos ír fel fluoridtablettát, ezzel párhuzamosan a mi gyermekorvosunk a fluoridmenteset javasolja, tudományos folyóiratokban olvasott cikkek alapján, amelyek a fluoridot kapcsolatba hozzák a csontrák kialakulásával. Én arany középút-párti vagyok. Némi fluorid elfogyasztásába nem halunk bele, de tablettában sem kell szedni.  Amúgy a fluorid idegméreg, másik tulajdonsága azonban, hogy erősíti a fogzománcot és a fogszerkezetet. Az adagoláson sok múlik.” – mondja a fogász.

„Mi fluoridmentes fogkrémet használunk a nagyfiamnál (3 és fél éves). – folytatja Juli a saját anyai tapasztalataival. – Olyat, aminek az összetétele egyéb káros anyagokat sem tartalmaz. Ezek persze nem habzanak olyan jól, de van, aki ezt szereti. Az első fogkrémeink fluoridosak voltak, konkrétan Elmex. A kisebb fiamnál (1 éves) még semmit nem használunk, csak fogkefét.”

Ezt láttad már?

Skip Hop Zoo evőeszközök - denevér

Tippek, ötletek, ha a gyerek nem szeret fogat mosni

Mi egy ideig küzdöttünk ezzel, sehogy sem akaródzott Artúrnak mást is engedni a szájában, mint hogy a fogkefét szopogathassa. Én meg nagyon aggódtam, hogy baj lesz, erőszakot alkalmazni azonban nem szerettünk volna, nem a mi stílusunk, meg tartottunk is tőle, hogy ha erőltetjük, akkor hosszú időre elvesszük a kedvét tőle. Így hagytuk, hogy annyi ideig mossa a fogait, vagy annyira engedje nekünk, amennyire épp kedve tartja. Azt mondtam magamban: ez is több, mint a semmi.

DSC_0103

Artúr első önálló fogmosásainak egyike

Aztán, ahogy nagyobb lett, kialakult a személyisége, és hogy milyen témák iránt érdeklődik, egyre könnyebb volt mindenféle történetekkel ráterelni a lényegre. Artúr pl. nagy rajongója a tömegközlekedési eszközöknek. Az apukája nagyon kreatívan kitalálta azt a szerepjátékot, hogy Artúr szája az alagút, a fogkefe pedig a metró. És olyan állomásokat érint, mint: alul-hátul, felül-elől stb. Ez nagyon tetszett neki, önként kitárta a száját, még kuncogott is hozzá. Így gyorsan meg tudtuk tisztítani a fogait.

Következő lépésként egy ismerős anyukától, Johannától kaptunk egy jó tippet, így bevetettük a Scolar könyvsorozat Pisilés, fogmosás, fürdés című részét. Ezzel kapcsolatban sem erőltettünk semmit, hagytuk, hogy megszeresse a könyvet, majd egy nap odaállítottuk neki a tükör elé, hogy lássa, a könyvben szereplő kislány milyen lépésekkel mossa a fogát. Mivel addigra Artúr kívülről fújta a szöveget, maga kezdte el mondani, hogy „Először a rágófelületeket tisztítjuk meg…” és már sikálta is. Azóta nagyon szépen mos magának fogat, be sem kell avatkozni. Ha utána megdicsérjük, vagy együtt mosunk vele, és látja, hogy hasonlóan csináljuk mi is, az külön sikerélmény a számára, és motiválja az újabb alkalmakkor is. Az egész megkoronázásaként a Mikulás hozott neki egy homokórát, amit a tükörre lehet cuppantani. Azóta azt is figyeli, hogy lepergett-e már a homok. Egyelőre még nem mos 3 percig fogat. 1,5-2 percig viszont elég alaposan csinálja ahhoz, hogy nyugodtak lehessünk.

Pisiles_fogmosas_furdes

Dr. Fekete Juli, a gyermekfogász is hasonló „trükkökről” mesél, amikor a gyerekei fogmosásáról esik szó.

„A második gyerkőcnél nemrég kezdtük a “fogmosást”, sok tapasztalatunk még nincs. – meséli. – Az elsőnél viszont próbáltam a gézlapot, de utálta, így csak a gumifogkefe rágcsálásáig jutottunk. Azonban sokszor ott volt velünk a fürdőszobában, amikor mi fogat mostunk, és egy idő után ő sem akart kimaradni belőle. Most már szépen hagyja, hogy mossuk, de nem azért, mert annyira jó gyerek. Mindenfélét mesélek neki közben, pl. hogy ma azért nem jött a kukásautó, mert a vezető bácsinak kilyukadt a foga és nagyon fájt, ezért nem ülhetett volán mögé és most az összes kukában ott marad a szemét és senki nem érti, hogy miért. És hasonlókat… A figyelemelterelés bejött nálunk.”

Cumisüveg, cukros ételek és a gyerekfogak

Fekete Julianna és 2 kisfia

Fekete Julianna és 2 kisfia

Ha nagyon nem megy a fogmosás, legalább az étkezésekre próbáljunk odafigyelni! Cukros, csokis dolgok csak főétkezés után és lehetőleg egyszer adjunk. Arról már sokszor írtam, hogy én a napi egy alkalmat sem tartom helyesnek, erről pl. itt és itt olvashattok, de minden szülő saját maga dönt arról, hol húzza meg a határt. Nekünk többszörösen bejött a csoki- és cukormentes étkezés, nem csak a fogak miatt.

A fogorvos egyetért, hogy a fogmosás hiánya és a fogakat roncsoló táplálkozás együtt nem működik:

„Nem attól lesz szuvas a gyerek foga, hogy egyszer nem mossuk meg, vagy rossz a génállomány, vagy nem kezdtük elég korán. Hanem a sok cukrozott nasitól. Persze gyerek, miért ne ehetne édességet, de akkor kössük ezt egybe a fogmosással! Egyértelműen a cukor az, ami cariogén, azaz fogszuvasodást okoz. Viszont az, hogy a cukorpótlók fogbarátok, csak annyira igaz, hogy nem okoznak szuvasodást. Tehát csak annyira barátok, amennyire nem ellenségek. Senki ne etessen eritritet a gyerekével csak azért, hogy barátja legyen a fogának! Cukormentes ételek is lehetnek táptalajai a fogszuvasodásnak, de magában a buláta vagy a kölesgolyó nem fog szuvasodást okozni.”

Mit tehetünk még?

„Ha nem megy a fogmosás, a vízzel való öblögetés is ér valamit. Cumisüvegből ne igyon a gyerek cukortartalmú italt és gyümölcslé se “lógjon” állandóan a szájában. Fogselyem, superfloss (ez ugyanolyan, mint a fogselyem, de vastagabb, az ínyt kevésbé tudjuk vele megsérteni) használata ugyanúgy a szájhigiéne része, mint a fogkefe. Mutassunk példát! Sokszor a rágófogak közé ékelődött, napokig bennragadt táplálékkal kezdődik a fogszuvasodás. Ha nem elég réses a fogazat, a fogselyem sokat segít a tisztántartásban. Kérdezgessük a gyerkőcöt, hogy nem ragadt-e esetleg valami a fogai közé, próbáljuk rávezetni, milyen érzés, amikor “rend van a szánkban”. Zöldségek, gyümölcsök rágcsálása, harapása fontos. Fogyasszon sokszor tiszta vizet, a gyümölcsleveket pedig higítva.”

Mikor érdemes először fogorvoshoz menni?

„Fogorvos legkésőbb 3 éves korban lássa a gyerek fogait! – mondja Juli. – Ha olyan a gyermekünk mentalitása, hogy ez nehezen érhető el, akkor kérjünk akár többször időpontot, de a fogorvossal előre beszéljük meg, hogy csak ismerkedést szeretnénk. Sok esetben van már teendő 3 éves korban is a fogakkal. Lehet, hogy ez ellenőrzés nélkül csak 4 éves korra válik nyilvánvalóvá a szülőnek, de akkor nagyobb tortúra a fogak rendbetétele.”

Figyeljünk tehát az étkezésre, a gyerek személyiségéhez illeszkedő mesékkel, játékokkal motiváljuk őt a fogmosásra, és 3 éves koráig mutassuk meg fogorvosnak! Ezek a fogász fő üzenetei.

Ezt láttad már?

Squiz újratölthető ételtasak - KaticaHygi kulacs építkezés

 

 

3 thoughts on “Fogas kérdések

 1. Kedves Anikó!
  Kérdésem lenne, hogy 9hós babánál az első kibújó fogakkal kezdjünk-e valamit? Vagy ilyen pici babát még ne zaklassak vele? 🙂 Sok infó terjed a neten, nem tudok dönteni. Esetleg a gyermekfogász tudna ehhez is hozzáfűzni valamit? Egyedül ennyit hiányoltam a cikkből, a baba fogápolást. Válaszod köszönöm!
  Üdv: Zita

 2. Kedves Zita!

  Köszönöm a hozzászólásodat. A fogász válasza a kérdésedre szerintem ez a rész a cikkben:

  “Mikor kezdjük el a fogmosást?

  „A fogmosás elkezdése nincs konkrét korhoz kötve. – mondja Fekete Julianna – Egyrészt azért, mert a fogak eltérő korban jelennek meg. Van, akinek már fél éves korában több is van belőle, de nem egy olyan esetről is tudok, hogy egy évesen sincs egy fog sem. Másrészt minden gyereknek más a személyisége. Nem helyes csak azért erőltetni a fogmosást, mert azt olvastuk a neten, hogy kell, és már 3 foga van, de ehhez le kell fogni a gyereket és üvölt közben. A cél a fogak épségének megőrzése mellett a szokás kialakítása. Fontos, hogy ne vesszen el a motiváció. Legkésőbb azonban a hátsó rágófogak megjelenéséig ki kell alakítani legalább a szokást. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál, ha nem megy, pihentessük a témát és 1 hét múlva próbáljuk újra.”

  „A legjobb persze, ha az első fogaknál megkezdjük a szájhigiénés foglalkozást. – folytatja Juli. – Ez már félig előtört fog esetében egy gézlap segítségével megtörténhet. Patikában kapható steril gézlap. Az ujjunk köré csavarjuk, és ezzel lehet kicsit átdörzsölni a fogacskákat. Kapható gumifogkefe is, ez az íny masszírozására alkalmas. Fogmosásra a rendes gyerekfogkefe ajánlott, mindegy melyik típus mellett döntünk. Akár bízzuk a kicsire a választást, ez segíthet megszeretni vele a fogápolást.”

  Tehát az első fogak megjelenésétől érdemes kezdeni a fogápolást, de ha a baba nagyon ellene van, akkor nem kell lefogni és erőltetni, inkább játékos módszerekkel próbálkozni és rugalmasnak lenni. 🙂 Remélem, segített a válasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük