Hozzátáplálás indul

hozzataplalas-indul-840x300

Biztos senkinek nem mondok újat azzal, hogy minden gyerek fejlődésében vannak olyan mérföldkövek, amiket a szülő a legizgatottabban vár. Nálunk ilyen “kiugrom a bőrömből” érzést okozott, amikor Artúr első fogacskája áttörte az ínyét, és az ujjammal megtapintottam a hegyét, vagy amikor először mondta a kapucsengő hangját hallva, hogy „Apa”. Az első év legizgalmasabb eseményeként azonban mindenképpen arra emlékszem vissza, amikor elfogyasztotta élete első kanalas ételét, egy kis almalevet, majd pár nap múlva egy pár kanálnyi reszelt almát.

Mikor kezdd el?

Szerettem volna sokáig szoptatni, de sajnos nálunk ez nem jött össze, így már 4 hónaposan ott álltam a védőnő és a gyermekorvos között, és vakargattam a fejem, amikor mondták, hogy „tápszeres babával nyugodtan megkezdheti a hozzátáplálást, anyuka”. Korainak éreztem, mert sok helyen azt olvastam, hogy 6 hónapos korig csak anyatej, csak anyatej, csak anyatej. Kicsit húztam, halogattam a dolgot, de ahogy kérdezgettem a nagyobb gyerekes ismerőseimet, kiderült, hogy a 90%-uk 4-5 hónapos korában adott először zöldséget vagy gyümölcsöt a kicsijének. Egy ismerősöm volt csupán, aki még 10 hónaposan sem kezdte meg a pürékkel való ismertetést, a babája még mindig csak anyatejen élt. A kisfia hatalmas volt, 12 kg, egyáltalán nem tűnt úgy, hogy nem elég tápláló a teje, úgyhogy biztos ez sem gond. Nekem viszont nem volt ilyen “szerencsém” a szoptatással, s végül rávett a védőnő és a doktornő, hogy fussunk neki. 4 és fél hónaposan adtam Artúrnak az első kanál almalevet, és figyeltem a reakcióit. Nyitottnak tűnt, semmi nem utalt arra, hogy neki ez még túl korai lenne. Igaz, önállóan ülni még nem tudott, erőszakkal pedig nem akartam függőlegesbe állítani a hátát, úgyhogy a zenélő pihenőszéket használtam etetésre. Bevontam nylonnal, ráterítettem egy textilpelenkát, beleültettem és bekötöttem a kisfiamat, és megkínáltam a finom bio almával. Tetszett neki.

Ezt láttad már?

Skip hop zoo evőeszköz denevér

 

Elsőre minden baba arcizmai összehúzódnak, de ez természetes, hiszen új ízzel találkoznak éppen. Ha azonban látszik, hogy érdeklődik az ételek iránt és várja a folytatást, akkor szerintem nyugodtan megkezdhető a hozzátáplálás időszaka. Érdemes megvárni azt is, amikor már segítség nélkül tud ülni, de van olyan csecsemő, akinél ez későn jön el, úgyhogy én azért a végtelenségig nem halogatnám emiatt.

Mi így csináltuk, de mielőtt te is belekezdenél, mindenképpen egyeztess a gyermekorvossal és a védőnővel, hiszen minden gyerek és minden család más. Előfordul, hogy ételallergiás szülők gyerekének a kizárólag anyatejes időszak meghosszabbítását javasolják, más esetekben (mint pl. nálam, amikor már nem tudtam tovább szoptatni, vagy ha valaki még szoptat, de kevés vagy nem elég tápláló a teje) épp a korai kezdést szorgalmazzák.

Ha elkezdted a kóstoltatást, de a gyereked elfordul vagy eltolja magától a kanalat, akkor ne erőltesd, halaszd el a próbálkozást néhány héttel!

Melyik napszakban kezdd?

Hiába mond bárki bármit, az én tapasztalatom az, hogy a baba maga dönti el, hogy mikor alkalmas neki a perc az új ízek kipróbálására. Nekem tanácsoltak mindent, hogy tápszeres etetés előtt, tápszeres etetés után adjam az első falatokat, de a gyerekem egészen máshogy működött, mint ahogy az a könyvekben (vagy a gyermekorvos tanácsaiban) „írva” volt. Ha adtam neki tápszert, utána már nem akart mást enni, ha pedig az étkezés elején adtam az új falatot, utána egy csepp tápszert sem volt hajlandó fogyasztani. Valószínűleg jobban is tette, az almára ráküldött tápszer talán megviselte volna a gyomrát. Végül nálunk az vált be, hogy két főétkezés közötti időben kóstoltatom.

Az újdonságokkal való ismerkedésre a legalkalmasabb napszak a délelőtt. Ilyenkor még meg tudod figyelni, milyen reakciót vált ki a babádból az elfogyasztott étel, és nem az amúgy is kritikus éjszakákat rontja el egy kis hasfájás.

Mennyiségek

A hozzátáplálás klasszikus üteme két féle, válaszd ki a számodra szimpatikusabbat:

 

1) Az óvatosabbaknak: ötnapos ütemezés

Első nap: 1 kiskanál almalé

Második nap: 2 kiskanál almalé

Harmadik nap: 1 kiskanál almapüré

Negyedik nap: 2 kiskanál almapüré

Ötödik nap: 3 kiskanál almapüré

Hatodik nap: új étel

 

2) A bátrabbaknak: háromnapos ütemben

Első nap: 1 kiskanál almalé

Második nap: 1 kiskanál almapüré

Harmadik nap: 2-3 kiskanál almapüré

Negyedik nap: új étel

 

Hogyan válts ki egy teljes étkezést?

Néhány hét elteltével, amikor a csecsemő már több zöldséggel és gyümölccsel is megismerkedett, és szívesen fogyaszt belőlük néhány kanálkával, elkezdheted emelni az adagot és akár keverni is őket. Pl. almát a burgonyával, répát a sütőtökkel stb.

Nekem ebben az időszakban folyton a kezem közelében volt egy konyhai mérleg, amin méricskéltem a püréket. Az én fiam hamar rákapott az evésre. Egyszer csak azt vettem észre, hogy 20, majd 50 és végül 100 g-os adagokat is befalt. Az első hozzátáplálós hónap végére pedig ezzel sikerült is kiváltanunk egy étkezést.

Amikor már ilyen mennyiséget eszik pl. az almából, akkor azt az étkezést átteheted koradélutánra. Az újabb ételeket pedig elkezdheted megint a délelőtti órákban, kis mennyiségenként bevezetni. Reggel, délben és este maradjon meg az anyatejes/tápszeres étkezés, de ha a te kisbabád elfogadja, akkor akár az összes étkezés lehet vegyes: zöldség vagy gyümölcs előtt vagy után anyatej vagy tápszer.

Az én fiam tehát nem fogadott el közvetlenül az étel előtt vagy után tápszert, ezért egy idő után, amikor már nem csak két főétkezés között kóstoltattam vele, hanem teljes étkezések váltódtak ki az elfogyasztott adagokkal, kénytelen voltam belekeverni a tápszert az ételébe. Víz helyett ezt használtam folyadéknak a pürék állagának javítására. Ha a te gyerkőcöd külön is elfogyasztja, akkor nem biztatlak az én példám követésére, mert a tápszeres zöldség- és gyümölcspürék egyenízűvé válnak tőle.

Amikor pedig már tényleg nagy adagokat eszik egy étkezésre a babád, akkor mindig kell bele valami sűrítésnek, pl. burgonya vagy gabona (eleinte leginkább rizs).

Vezess táblázatot az étkezésekről!

Néhányan megmosolyogják az ilyen „kocka” hozzáállást, de a legtöbb anyukának, amikor napirendet próbálnak kialakítani, különböző alvási, kakilási, étkezési szokásokat kell megfigyelniük, és még esetleg valamilyen gyógyszert (vagy csak D-vitamint, K-vitamint, fogzási tünetek elleni szert) is szed a gyerekük, segít a jegyzetelés. Írd fel minden étkezésnél, mit és mennyit evett a baba, és a jegyzeteket őrizd meg!

Letölthetővé teszem azt a táblázatot, amit én használtam, bízva abban, hogy sokaknak segítségére lehet.
A táblázatot itt tudod letölteni: Táplálási napló

Figyeld a kisbabád reakcióit!

Fontos, hogy hagyj időt a babának, amíg hozzászokik az evéshez. Nem kell azonnal teletömni, hiszen az ételekkel egyelőre csak barátkoztatod. A tápláléka jelentős részét még mindig az anyatej vagy tápszer kell, hogy kitegye.

Egy-egy új étel adása után figyeld meg, nem jelentkeznek-e ételintoleranciára vagy allergiára utaló tünetek! Ilyen lehet a száj vagy a popsi körüli piros pöttyök megjelenése, a híg, zöld kaki. Súlyosabb esetben pedig a hányás, légzési nehézségek vagy a véres széklet megjelenése. Ne ijedj meg, ezek igen ritkák, de ha mégis előfordulnak, minél előbb forduljatok orvoshoz! Vidd el a jegyzeteidet is, mert olyan keresztkérdéseket fog feltenni, amiket fejből valószínűleg nem tudsz majd megválaszolni. A gyermekorvosok pl. nagy eséllyel szűkíteni tudják, hogy mire lehet allergiás a gyerek, ha meg tudod mondani, melyik napszakban szokott (hígat) kakilni.

Milyen ételekkel kezdjem?

Vannak, akik arra esküsznek, hogy zöldséggel érdemes indítani, mert egy édeskés alma után nem olyan ízletes a babáknak pl. egy cukkini vagy brokkoli. Mások pont az almával kezdenek, mert az könnyen emészthető és nem allergén. Tulajdonképpen mindegy, ki mit választ. A lényeg, hogy a babának jó legyen, tehát olyan ételeket adjunk először, amiket a kis friss gyomra a lehető legkönnyebben fel tud dolgozni, és amik nem okoznak nála puffadásos, allergiás vagy bármilyen más tüneteket. Persze egy kis pocakfájást nem lehet 100%-ig elkerülni, hiszen még csak most ismerkedik az anyatejen vagy tápszeren túli világgal, de érdemes legalább törekedni és odafigyelni.

Én azt mondom: bio, bio, bio! Ha nem tudsz mindenből bio minősítésűt beszerezni, akkor a banánt és a déli gyümölcsöket hagyd későbbre, illetve legalább azokban ne köss kompromisszumot, amikről köztudomású, hogy a leginkább vegyszerezettek. Erről a témáról a Miért bio? c. bejegyzésemben olvashatsz részletesebben, ITT.

Honnan vásárolj?

Keresheted a bababarát, bio, egészséges, cukor-, mesterséges színezék-, adalékanyagmentes alapanyagokat a boltokban és a piacokon. Minden jóság kapható valahol, csak utána kell járni. Őszintén megmondom, nekem nagyon fárasztó volt az első időszak, amikor még ugyanannak a márkának a gabonapelyhét a baba étkezési olaját sem lehetett egy helyen kapni.

Amikor elindítottam a Bébispenót weboldalt, már elkezdtem álmodozni róla, hogy egyszer majd működik mellette egy webáruház is, ahonnan minden egy helyről be lehet szerezni. A webshop azóta megnyitott, és törekszem rá, hogy tényleg minden fontosat meg tudj rendelni belőle, ráadásul igazán jó minőségben.
Ide kattintva tudsz böngészni.

Arról, hogy hogyan igazodj el a hozzátáplálási táblázatok útvesztőjében, ITT olvashatsz.

Ezt láttad már?

Holle bio bébiétel alma feketeáfonyaSonnentor tea rooibos narancs

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.