Hozzátáplálási táblázat

fruits-82524_1280

Ha már megvolt a 4. havi találkozód a védőnővel, valószínűleg kaptál egy táblázatot, vagy saját kezűleg vadul lejegyzetelted, amikor az elsőként bevezethető zöldségekről és gyümölcsökről beszélt. Elképzelhető, hogy közben az Interneten is jártál-keltél egyet ebben a témában, és újabb táblázatokra bukkantál. Vagy kinyitottál egy babaszakácskönyvet, amelyben hónapokra bontva szerepelnek a csecsemők életkorának megfelelő receptek.Majd, amikor ezt mind megnézted, elámultál, mennyire nincs összhang az információkban.

Aztán besétáltál egy drogériába vagy egy szupermarketbe, megálltál a bébiételes polc előtt, hogy vásárolj néhány üveggel biztonsági tartalék gyanánt, és azt láttad, hogy a gyártók a málnás ételeket és italokat már 4 hónapos kortól, a tejszínt, tejport tartalmazókat pedig 6 hónapostól ajánlják. Ebben csak az a furcsa, hogy a málna allergén, ezért 1 éves kor alatt nem szabadna adni, a savanyított tejtermékeket pedig 8-10 hónapos kor felett javasolják a szakértők, tejet pedig még később. S bár a hozzátáplálási táblázatok sok részletben eltérnek egymástól, a málna egyikben sem szerepel a 4 hónaposan bevezetendő gyümölcsök között.

Veled is megtörtént a fenti eset? Velem, és a környezetemben levő kismamák zömével igen.

Ezt láttad már?

Boc'n'Roll kids óceán kék szendvicscsomagoló

A bolti bébiételekről egy külön cikkben írok majd, és ott majd az allergének témáját is érinteni fogom. De mi a helyzet a táblázatokkal?

Emlékszem, hogy én ezektől zavarodtam össze legjobban, már rögtön a hozzátáplálás kezdetén, de utólag sem érzem azt, hogy jobb lett volna csak az első elém kerülőt követni. Hosszas dilemmázás után én az alábbi módszert választottam:

 • Összeírtam, a védőnő mit melyik hónapban javasolt bevezetni.
 • Megkérdeztem a gyermekorvosunkat is, akinek a nézeteit közelebb érzem magamhoz, és lehúztam a listáról azokat, amiket ő nem javasolt korán megismertetni a babával.
 • Végül azt éreztem a legjobb döntésnek, hogy elkészítettem (csak fejben) a saját kis táblázatomat. Ebbe pedig mindig csak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket “írtam” be, amelyeket már egyik táblázat sem tiltott az adott hónapra. Tehát, ha például az egyik táblázat azt írta, hogy sajtot először 7 hónaposan adhatok, a másik viszont csak 9 hónapos kortól javasolta, akkor kivártam vele Artúr 9 hónapos korát.
 • A védőnő tanácsait és a saját magam szerkesztette listámat összevetettem, és még egy szűrőn átfuttattam: a bio szűrőjén. Erre a gyermekorvosunk is felhívta a figyelmemet: bizonyos ételeket halasszak el, ha nem tudok belőle biot venni. Azt tudtam, hogy mi mindenből azt fogunk vásárolni, úgyhogy ezt a nézetet hamar magamévá tettem. Sajnos sok védőnő nem gondolkodik ebben, illetve, ha el is mondja, hogy a bio termékek jobb minőségűek és egészségesebbek, a bevezetendő zöldségek-gyümölcsök listáját nem igazítja ehhez. Pl. első bevezetendők között ajánlják a banánt, de nem mondják el, hogy az az egyik legjobban vegyszerezett gyümölcs (és általában a déli gyümölcsök), ezért lehetőleg csak akkor vezesd be hamar, ha biot veszel belőle.
 • A táblázatot átfuttattam az aktuális idényzöldségek és –gyümölcsök szűrőjén is. Mindnek megvan a maga természetes érési ideje. Amit ezen az időszakon kívül látunk az üzletekben vagy a piacon, az nem természetes szabadföldi termés, hanem üvegházas vagy import áru, és az nem a legjobb választás a gyermekek hozzátáplálásánál. Az egészséges táplálkozás egyik alapja a szezonalitás figyelembe vétele. Persze ettől is el lehet térni, ahogy mindentől, de akinek fontos a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás, az jó, ha erre is figyel. Én bevallom, nem tudom maximálisan betartani, hogy csak magyar és csak idényzöldségeket vegyek, de törekszem rá, és szerintem már az is sokat számít.
 • Van még egy fontos szempont, mégpedig az, hogy ki meddig szoptat. Ez főleg a glutén bevezetésénél fontos. (Egy külön cikkben majd részletesebben írok róla.)

Nekem ezek voltak a fő szempontjaim. Másnak talán mások.
A saját hozzátáplálási táblázatom eddig csak a fejemben létezett, de néhány kismama ismerősöm kérésére megosztható formában is elkészítettem. Engedd meg, hogy téged is megajándékozzalak vele!

Töltsd le a táblázatot itt!

A képre kattintva megnő, nagyítható, jobb egérgomb/Kép mentése másként gombbal lementhető a gépedre!

Hozzataplalasi-tablazat1
Ezt láttad már?
Skip hop uzsonnás doboz katica    Angelina kukoricás bio snack répával és almával 4x15 g

11 thoughts on “Hozzátáplálási táblázat

 1. Kedves Anikó!
  Szeretném kérni, hogy küldd el számomra az általad összeállított hozzátáplálási táblázatot!
  Köszönöm szépen:
  Erika

 2. Imádnám ha valaki segítene ide regisztrálni tuti vak vagyok vagy csak átfutottam rajta de nem találom.
  Köszönöm

 3. Kedves Eszter, regisztrálni már nem lehet, megszűnt a hírlevél-sorozat, de minden, a hozzátápláláshoz szükséges cikk továbbra is elérhető itt az oldalon. Kereső van a jobb szélső sávban, ha valamit konkrétan keresel, vagy tudsz lépegetni egyik cikkről a másikra, és időrendben mindent megtalálsz.
  Remélem, hasznodra lesz az oldal. Köszönöm, hogy itt vagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.