Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel

P1250119_840x300

Ez a recept anyósom egyik kedvence. Én kicsit mama- és bababarátabbra alakítottam, azaz átalakítottam a fűszerezését egy árnyalatnyit, és lerövidítettem a készítési időt.Szerintem ugyanolyan finom lett, csak hamarabb elkészült. Gyerek mellett pedig ez nem elhanyagolható szempont.

A recept kb. 4-6 felnőtt adagját írja. Ha kisebb mennyiségben szeretnéd elkészíteni, arányosítani kell a mennyiségeket.
Én mindenből biot használok, ezért teszem ki a receptekhez a 100% bio logót. Ha viszont te nem tudod ezt megtenni, a hozzávalóknál külön megjelölöm, mi az, amiben szerintem nem érdemes kompromisszumot kötni. Jelen esetben ez a szója (tofu, szójaszósz).

Hozzávalók:100BIO_pecset2_55alpha

20 dkg jázmin rizs
30 dkg bio tofu
3-3 kisebb sárgarépa és cukkini
8 szem aszalt szilva (ha nagyon nincs otthon, akkor mazsola is jó, de jobb a szilva)
8 ek bio szójaszósz (gluténmentes diétán levők vigyázzanak, mert bizonyos szójaszószokban búza is található)
6 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 tk indiai fűszerkeverék (ha nincs készen, akkor 1 kk szegfűszeg, 2 kk fahéj, 1 kk szerecsendió, 2 kk kömény összekeverve, és ebből a keverékből kell 1 tk)
1 kk só
5 dl víz
a tálaláshoz friss saláta, egy kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva (elhagyható)

Készítése:

A kockákra vágott tofut, a zúzott fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. A sárgarépákat és a cukkiniket apró csíkokra vágjuk (én bedobtam a robotgépbe, ami kb. reszelt állagúra csíkozta). Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént felcsíkozott zöldségek felét. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük és félrerakjuk 20 percre. Közben a maradék olívaolajat hevítjük, hozzáadjuk a zöldségek másik felét, és kb. 2 percig pirítjuk. Hozzáadunk 1 dl vizet, majd a félretett tofut és a csíkokra vágott aszalt szilvát. 2 perc alatt összefőzzük őket, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.