Interjú egy anyával – Adrienn Dél-Spanyolországból

Adrienn 5 éve él egy dél-spanyolországi kis városban, Fuengirola-n. Spanyol férjét ott ismerte meg. Kislányuk, Luna 3 éves. Adrienn szerint a spanyolok borzasztóan táplálkoznak, egyáltalán nem érdekli őket az egészségük, de a külföldiek örömére nagy kínálat van bio zöldségekből, gyümölcsökből és jó minőségű alapanyagokból. 

Mikor és hogyan kezdtél el odafigyelni a táplálkozásra?

14-24 éves koromig vegetáriánus voltam az egész családdal együtt, majd elkezdtem mindenevő lenni. Nem mintha kívántam volna a húst, de elolvastam a paleo táplálkozásról egy könyvet, ahol teletömték a fejem, hogy miért nem jók a gabonák, és miért jó a zsír. Hát az egészségéért mindent 🙂 , így aztán váltottam. Jobban nem éreztem magam. Sőt!  Azonban élveztem a szabadságot, hogy végre mindent tudok enni és bárhol, nem kell nézegetni, miben mi van.

Aztán megszületett kislányom, és amikor 9 hónapos volt, kattant nálam valami. Rátaláltam a nyers vegán táplálkozásra, bújtam a könyveket, videókat és egyik napról a másikra váltottam. Egy anya számára bizonyára nehéz, hogy olyan ételt adjon a kicsinek, amit ő nem gondol egészségesnek, így lányomat is ezen elvek szerint neveltem, jobban mondva gyümölcsevőnek. Férjemmel való nagy veszekedések, család neheztelése mellett, két éves koráig sikerült csakis anyatejen és bio gyümölcsön nevelni. Majd kezdődött a közösségbe járás, önállósodás, és egyre nehezebb volt fenntartani ezt a táplálkozást. Így aztán váltottunk vegán (plant based) étrendre. Tehát elkezdtünk főtt vegán ételeket, gabonákat is enni. Ekkor már a férjemmel is közelebb álltunk egymáshoz, ő vegetáriánus lett néhai hallevessel.

Igen ám, azonban észrevettük, hogy lányunk megőrül a sajtért és a halakért. Elején nem engedtem neki, azonban mindig láttam, hogy az után sóvárog. Így be kellett látnom, hogy ő egy különálló kis lény és azt kell adjam neki, amit ő választ. Most a hal, tojás és a sajt a nagy kedvenc. Három éves és még mindig szoptatom napi három-négyszer. Az étkezést illetően elég válogatós, elég nehéz vele. Leveseket, szószokat, zöldségeket, gabonákat nem hajlandó enni. Gyümölcs, tészta, rizs, kenyér, hal, tojás, sajt a menüje. Erőltetni soha nem erőltettem semmit, bár sokszor elég nehéz, mert nagyon válogatós.

Mekkora hatással van a spanyol gasztronómia a főztödre?

Mivel vegan étrendet követek, ebből is az egyszerűbb fajtát, cukor és olaj nélkül, így gasztronómiáról nem igen beszélnék. Ételeimet általában friss saláta, gabona, zöldségek, hüvelyesek adják ki. Férjemnek külön készítem az ételeit, mivel neki sok íz kell, illetve eszik tejterméket is. Kislányunk, mivel igen válogatós, a mi ételeinkből sosem eszik, neki általában a hűtőből kell kivenni valamit. Így vagyunk mind a hárman, három különféle táplálkozással. 🙂

Adrienn500

Helyi spanyol alapanyagokat használsz?

Élelmiszer tekintetében és más szempontból is a legjobb vidéken élünk. Friss, bio gyümölcsök és zöldségek, illetve friss, jó minőségű haltermékek kánaánja Dél-Spanyolország. Itt termő friss mangót, fügét, persimont (datolyaszilva) stb. fogyasztunk. Hetente megrendezésre kerülő termelői bio piacon vásárolok zöldségeket és gyümölcsöket, illetve egy héten egyszer házhoz szállítja az egyik bio termelő a friss árut.

Halat a tengerparti kis családi étteremben szokott a férjem és a kislányunk heti egyszer enni. Csak olyan halat esznek, amit az étterem hajója fogott ki aznap a tengerből. A kecskesajtot szintén egy családi kis termelő vállalkozástól szerezzük be, akiket néha meglátogatunk és megnézzük az állatokat, akik a tejet adják.

Milyenek a spanyol étkezési szokások?

Annak ellenére, hogy ilyen egyszerű jó és minőségi ételt enni itt, ezt leginkább a külföldi tudatos emberek élvezik ki. A biopiac vásárlóinak 70%-a külföldi itt elő, a bioboltba járók szinten külföldiek.

Spanyolok szörnyen esznek és abszolút nem egészségtudatosak. Szörnyű, amit a gyerekeknek adnak. Akárhányszor gyerekekkel játszik Luna, mindig előkerül valami édesség, pl. cukros kakaó, cukros színes zselatin, chipsek, kekszek, csoki… Minden esetre fel kell készülnöm. Megyek utána, mit adnak neki, és előveszem az “egészségesebb” verzióját ezeknek. Az itteni szülők abszolút nem gondolkodnak, amikor vásárolnak. Elmennek a nagy szupermarketbe és leveszik a polcról, ami “finom”.

Múltkor a tengerparton rendezett családi jóga órán voltunk, utána együtt beültünk reggelizni. Mellettem egy kislány rendelte a kakaót, amibe plusz cukrot öntött még, majd megevett egy olajos kenyeret, majd elővette a cukros kekszet és azzal kínálgatott mindenkit. Mindezt a mamájával együtt. És ez egy teljesen normális spanyol család. Sajnos szinte mindenki így táplálkozik itt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük