Interjú egy anyával: Magyar gyerek Jamie Oliver menzáján?

Gyöngyi Angliába ment férjhez. Egy kisvárosban, Portsmouth-ban él férjével, Lee-vel, és 4,5 éves kisfiukkal, Bennel. Az angol hozzátáplálásról, Jamie Oliver iskolai menzájáról és otthoni táplálkozási szokásaikról faggattam. Gyöngyi vegán, egy olyan országban, ahol ez már teljesen elfogadott. Válaszai alapján egy számomra ismeretlen világ rajzolódott ki.

Gyöngyi, más étkezési szokásokat vettél fel a szigetországban, mint amilyeneknek Magyarországon hódoltál?

Amikor ideköltöztem, nagyjából folytattam ugyanazokat a szokásokat, de azért kompromisszumokkal. Alapvető különbség a két kultúra között, hogy az ebéd Angliában egy nagyon könnyű, hideg étel, pl. saláta, szendvics, esetleg tészta, míg Magyarországon nekem és ugye sokunknak az ebéd a fő étkezés a nap folyamán, gyakran 2 fogással: leves és főétel. A vacsora pedig fordított, itt mindenki nagyobb adag főtt ételt eszik, én meg a kisebb hideg vacsorákhoz vagyok szokva. Ezt úgy oldottuk meg, hogy férjem sokszor egy tartalmas salátát visz a munkahelyére ebédre, én meg majdnem mindig főtt ételt eszek. Vacsorára meg nagyon laktató levest készítek, vagy egyszerű főtt ételt, pl. tepsiben sült egész krumplit és paradicsomszószos babot növényi sajttal. Hétvégén meg gyakorlatilag minden étkezés főtt étel.

24008586_10214991271994737_449005946_n

Angol férjeddel könnyű közös nevezőre jutni az étkezésben?

Lee szerencsére nagyon támogató és szívesen kipróbál mindent, amit főzök. Ő is híve az egészséges táplálkozásnak, így eleve barna rizst, barna tésztát, teljes kiőrlésű kenyeret eszünk, és nincs otthon cukor. Igyekszem sok mindent megfőzni, és nem a bolti készterméket vásárolni. Persze mindenki tudja, kisgyerek mellett néha nehéz megvalósítani a terveket, de igyekszünk.

Ezt láttad már?

snackngo-kids-ocean-fruit-rolleat

 

Eltérnek az angliai hozzátáplálási előírások a magyartól? Mi volt szembetűnő különbség? 

Ami nagyon eltérő, hogy sokan nem pürékkel kezdenek, hanem egyből darabos ételt adnak a babának, függetlenül attól, hogy van-e foga már, vagy nincs. A babák ügyesek, az ínyükkel simán elrágcsálnak akár pirítóst is. Az alapvető elv, hogy 6 hónapos korban kezdjük a hozzátáplálást és egy éves korig az étel csak ismerkedés, nem kell “kiváltani” egy szoptatást vagy cumisüveget. Ez a baby led weaning, vagyis a blw. A darabos étellel az is a jó, hogy a gyerek saját magát eteti, és nem lehet túletetni. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekkori túletetés idősebb korban elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet. Így a baby led weaning módszerrel ugyan nagy a koszolás, de több a móka, és a baba irányít, ő tudja, hogy mennyit szeretne enni.

27934974_10215685211582793_1986781619_n

Ben 4 és fel éves, ebben a korban Angliában a gyerekek már iskolába járnak. Mik az ottani közétkeztetési szokások? 

Az iskolarendszer más, itt 4,5 éves korban kezdik az iskolát, és az ebéd a menzán ingyenes az első 3 évben. Teljesen iskolafüggő, hogy mit kínálnak ebédre, de mindig van főtt étel, hideg étel (pl. tortilla tekercs) és vegetáriánus opció. A főétel mellé jár desszert is, ami pl. almás pite, joghurt. Sokat tanulmányoztam a mi iskolánk menüjét, és arra jutottam, a legjobb, ha továbbra is én csomagolom neki az ebédet. Legalábbis a kezdetekben, aztán majd meglátjuk, hogy alakul. Habár itt Jamie Oliver sokat tett az egészségesebb iskolai menzáért, azért sok a húsos étel, az olajban sütött kaja és mindenféle sós szósz. Én ezt továbbra sem tartom egészségesnek.

23899495_10214991027628628_911383073_n

 

Milyen ételeket csomagolsz az iskolába, miket szeret Ben?

Ő rendkívül kevésféle ételt eszik meg, főtt ételből kb. egy kezemen meg tudom számolni, de a gyümölcsöket imádja.Már régóta nagy kedvence a tortilla tekercs és ezt kizárólag humusszal és csemegekukoricával töltve eszi meg. Bepróbálkoztam én sok mindennel, olyan ételekkel, amit otthon szeret, pl. a cukkinis-sajtos tésztát imádja, vagy a szilvás gombócot, amit nem prézliben, hanem darált mandulában forgatok meg, hogy tartalmasabb legyen, de kifejezetten megkért, hogy csak és kizárólag tekercset vigyen az iskolába. Emellé teszek darabolt szőlőt, almát vagy narancsot.

23972605_10214991274674804_1449408977_n

Otthon miket vacsoráztok együtt?

Este sokszor eszünk levest, amit Ben szeret kanalazni, ebbe teszek bármilyen lencsét, rengeteg zöldséget. Barna kenyeret vagy zabkekszet eszünk mellé, mindkettőből saját készítésűt. Ben másik kedvence, a szószos bab kerül elő néhány esten, ezt ő simán magában eszi csak, férjem és én krumplival, emellé én avokádót is teszek, férjem pedig sült kolbászt, esetleg tojást.
Ben kézzel szokott enni továbbra is. Egy elvet követek az étkezését illetően: soha nem tukmálom, és nem kérem, hogy egyen vagy kóstolja meg. Én elkészítem az ennivalót, Ben döntése, hogy eszik-e a főtt ételből vagy sem. Ha nem, akkor tud enni banánt vagy más gyümölcsöt.

27935446_10215685212142807_745721306_n

Te vegán vagy, tehát növényi étrenden élsz. Bennek mennyire tudod átadni ezt az értékrendet?

Ben is nagyjából vegán étrenden él, de az ő döntése, hogy eszik-e valamit a kínált ételből. Mindig kérdezi, hogy mami, ez állatból van? Milyen állatból? És azt a csirke nem szereti, ha ledarálják? Tehén cicitejét tették bele? Tudja, hogy készül az adott étel, és mindig átbeszéljük, hogy az állatok szeretnek szabadon élni, szeretik, ha békén hagyják őket, és ha nem veszik el a mézüket. Azt is figyeli már, hogy minek a csomagolása műanyag: “Mami, azt a fák nem szeretik, ugye?” Így arra is ügyelünk, ha lehet, hogy csomagolás nélkül kérjük a vásárolt holmit, vigyünk táskát magunkkal.

23972357_10214991133791282_1621018984_n

A legfrissebb adatok szerint Angliában a gyerekek 10-12 %-a vegán életmódon nevelkedik. Milyen hozzáállást tapasztalsz az óvoda, iskola és az egészségügyi dolgozók részéről?

Amikor elkezdtük az iskolát, mindenfele papírt kellett kitölteni, például arról, hogy igényeljük-e a napi tehéntej adagot, ami az 5 éven aluli gyerekeknek ingyen jár. Beírtam, hogy nem. Rögtön az első nap a kedves tanár nénink meg is kérdezte, hogy esetleg más tejet beszerezzenek-e Bennek, pl. szóját? Itt a vegánság teljesen elfogadott. Az orvosok sem akadnak ki tőle, mindenki tudja, hogy teljesen értékű táplálkozás a növényi étrend, ha okosan van összeállítva. Az iskolába bárki beviheti az ízlése és világnézete szerinti ebédet, csak azért szólnak, ha valaki például csokit visz, ami nyilván nem kellene, hogy az ebéd része legyen.

24008751_10214997899880430_368814565_n

A férjed, aki nem vegán, hogy fogadta az életmódváltásodat?

Ő mindenben nagyon támogató, de ő nagy húsimádó. Kicsit félve mondtam el neki, hogy innentől én vegán leszek, de teljesen mellém állt. Azóta ő is lecsökkentette a húsadagját, sok olyan növényi étel van, ami nagyon ízlik neki, és nem is igényli hozzá a húst. Egy nap átlagosan egyszer-kétszer eszik húst, többnyire a munkahelyén. Eltartott egy ideig, amíg kialakult ez a harmónia, de működik. Ha elmegyünk étterembe enni, rögtön azzal kezdi, hogy nézi a vegán menüt, hogy én mit tudnék rendelni, és ha van nekem való, csak utána nézi meg, hogy ő mit választana.

Köszönöm a beszélgetést, Gyöngyi!

Ezt láttad már?

Holle-bio-korte-alma-gyumolcskeksz    SHuzsonnasdobozkutya

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük