Könyvajánló: Mit eszik a vega gyerek?

Aki egy ideje már követi a Bébispenót oldalt, az nem lepődik meg, hogy időről időre felbukkan itt a húsmentes, vagy mostanában egyre gyakrabban a teljesen növényi étkezés témája is. Szent meggyőződésem, hogy ahogy a BLW módszert is pár éve még vagy nem ismerték, vagy idegenkedve elutasították a magyarországi szakemberek, most pedig nincs hiteles hozzátáplálási előadás vagy könyv, ami ne említené, ráadásul pozitívan, úgy a növényi alapú étrendre is máshogy fognak tekinteni a ma még fanyalgók 3-5, vagy legrosszabb esetben 10 év múlva.

Az Egyesült Államokban éppen most ősztől válik választhatóvá a pusztán növényi alapanyagokból álló menü az oktatási intézményekben (tehát a gyerekek számára is). Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság már 2009-ben kiadta állásfoglalását, amely szerint a jól összeállított növényi étrend minden életszakaszban és minden életkorban egészséges, és sok nyugati országban már elfogadottá vált a növényi alapú gyerektáplálás. Magyarországon még nem beszélhetünk társadalmi szintű elfogadásról, de itt is van előrelépés: 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem publikálta magyar kutatási eredményeit, amely az amerikai eredményeket erősítette meg, és mérföldkőnek számít térségünkben. Újabban pedig védőnők, gyermekorvosok állnak a téma mellé, még ha egyenlőre nem is hosszú tömött sorokban.

“Sokan még nehezen képzelik el, hogyan tud egy család állati termékek nélkül teljes értékűen étkezni, de tíz év múlva ebből már nem lesz vita. Valakinek el kell kezdenie, hogy ezt bemutassa.”- mondta Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője, aki bevállalta.

Zitának nemrég jelent meg második könyve, amely a Mit eszik a vega gyerek? cikksorozata alapján ugyanezt a címet kapta. A könyv tele van jobbnál jobb, kizárólag növényi alapanyagokból álló ételekkel, amik ugyan most a gyerektáplálás témaköre köré szerveződtek, de bármelyik recept megállja a helyét a felnőttek étrendjében is. Elsőként tesztelhettem ételeit, mivel a szakácskönyv fotózásán Zita keze alá dolgoztam, segítettem az ételek készítésében, közben pedig megnézhettem közelről, hogyan készül egy látványos szakácskönyv.

DSC_2538

Tudományos állásfoglalás

Ami a receptek színességén túl még igen izgalmas, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézetének 2 munkatársa és egy III. éves dietetikus hallgatója írt a könyv elejére egy 3 oldalas tudományos-szakmai ajánlást.

Na, de térjünk a remek receptekre, mondom ezt azért, mert már a fotózáson tudtam, hogy ez lesz az én szívem csücske szakácskönyvem, és amióta már nyomtatva is a kezemben tarthatom, azóta igen gyakran forgatom.

Miket próbáltam már ki belőle?

Cukkinipalacsinta
Este fokhagymás szójajoghurttal, másnap reggel áfonyával és tápiókasziruppal ettük. Nagyon finom és tartalmas.

cukkinipalacsinta

zizis 1080

Mennyei kókuszkenyér, csokicseppekkel vagy mazsolával. Isteni reggeli vagy desszert.

kokuszkenyer

zizi féle kókuszkenyer_1000

kókuszkenyér Zita receptkönyvéből_1000

Rántott tofunuggets mentás zöldborsópürével, a nagy kedvenc!

rántott tofu nuggets mentás zöldborsópürével_kesz

Kinek ajánlom?

A gyerekek ízlését és étrendjét színesítendő bárkinek, akiben megvan az érdeklődés és nyitottság. Rengeteg jópofa ötlet meríthető belőle.

A könyvet innen rendelheted meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük