Bébiételek melegítése: Felejtsd el a mikrót!

Amikor ennek a témának gondolatban nekifutottam és felidéztem, hogy Artúr születése óta hányféle módon melegítettük az ételeit és italait, megdöbbentem, mennyire megváltoztatott engem ez a kisfickó. Egy gyerek (hát még kettő vagy több) rugalmasságra tanít, az biztos. Szokták mondani, hogy csak egyetlen állandó van: a változás. Csecsemővel élve ez a bölcsesség minden egyes nap bizonyítást nyer.

Az ételek melegítésének módja nálunk Artúr korával változott, illetve a türelmének megfelelően alakult. Emlékszem, hogy az első időkben, amikor elkezdtünk tápszert adni neki (sajnos ez nálunk elég korán bekövetkezett), még akár 15-20 percig is elnézelődött, amíg előkészültem az etetéshez, és egy hanggal sem reklamált. Aztán, ahogy idősödött, egyre kevésbé lett képes várni, pedig a napirendünk már jobban kialakult, előre tudtam, mikor fog ébredni, és mikor van itt az etetés ideje. Ilyenkor könnyebb előre tervezni, de egy csöppség, ha már észleli az előkészületeket, tisztességesen be tud pörögni.

Az első tápszerekhez a vizet egy Chicco ételmelegítőben melegítettük, majd az első bébiételekkel is ugyanezt a szokást követtük. Az elektromos ételmelegítők biztos hasznosak, de később ugyanolyan gyorsan tettük el a konyhából a szekrény mélyére, mint ahogy annak idején rohantunk érte a babaáruházba. Nem volt vele gond, csak változtak az idők és az igényeink. Egy ilyen ételmelegítővel hosszú idő, a miénkkel pl. 4 perc volt, mire egy adag bébivíz, és kb. 10 perc, mire egy kis bébiétel megmelegedett. Amíg Artúr volt olyan türelmes, hogy ezt kivárja, addig használtuk, utána pedig már a tűzhelyen jó előre forraltunk babavizet, és termoszban tároltuk felhasználásig. Amikor kellett, a termoszban várakozó forró víz és a szobahőmérsékletű víz keverékéből pikk-pakk elkészítettük a tápszert. Az éjszakai etetésekre is ez a módszer vált be leginkább. Gyors és kényelmes.

A bébiételeket, amikor kis mennyiséget szervíroztam még, akkor az elektromos ételmelegítőben melegítettük. Később, a nagyobb adagokat már a tűzhelyen, egy kis lábosban.

A bébiételeknél (és a tápszereknek is) a 37-40 celsius fok közötti hőmérséklet az ideális fogyasztási hő. Míg a tápszereknél vagy más italoknál a hőmérsékletet a csuklónkra cseppentéssel ellenőrizzük, bébiételnél ez egy árnyalattal macerásabb. Nem túl higiénikus ugyanis belenyúlni az ételbe, ezért én egy kiskanállal szoktam kivenni belőle (nem a legtetejéről, mert az ottani hőmérséklet megtévesztő lehet), és az ujjammal a kanálba nyúlva érzem, hogy a testhőmhöz képest nagyjából milyen meleg. Ha csak épp egy picit melegebb, mint a kezem, akkor jó lesz a babának is. Persze meg is lehet kóstolni, és úgy eldönteni, így az is kiderül, hogy finom és megfelelő állagú lett-e az étel. Sokan használnak infrás hőmérőt, természetesen az is jó megoldás.

Felejtsd el a mikrót!

Akár a boltban kapható, akár a házi készítésű, hűtőben tárolt bébiételeket szeretnéd megmelegíteni, szerintem mindenképpen mikró nélkül tedd!

Mi a baj a mikrohullámú sütővel?

  • Nem egyenletesen melegít, a baba túl forró és teljesen hideg részekkel is találkozhat. Nagy a forrázás esélye.
  • Egyes szakemberek szerint tönkreteszi a vitaminokat, az aminosavakat, és az étel elveszíti tápértékét. Mások szerint meg nem. Nehéz igazságot tenni, de én úgy vagyok vele, hogy ha a lehető legjobb minőségű alapanyagokat vettem, inkább úgy készítem el és melegítem, hogy megmaradjon benne minden jóság a lehető legnagyobb mértékben.
  • Egyes műanyagokból a meleg hatására egészségre ártalmas anyagok válhatnak ki. Ezért csak olyan műanyag edényt szabad betenni, amin fel van tüntetve, hogy mikrózható.
  • A mikrohullámú sütő által kibocsátott rövid elektromágneses hullámok ugyanolyanok, mint amit a tévé, a mobiltelefon, a navigációs és szatellitrendszerek sugároznak. Nem találtam egyértelmű állásfoglalást arra, hogy a mikróban melegített étel káros sugárzást tartalmaz, de az ellenkezőjére sem. Jelenleg még viták folynak róla, hogy károsak-e ezek a hullámok az ember számára. Ha azonban bebizonyosodik, hogy igen, akkor a csecsemőkre még veszélyesebb lehet, mint a felnőtt szervezetre. Egyelőre ezt nem tudjuk biztonsággal megmondani, de amíg az okosok vitatkoznak róla, nekünk mennek az éveink, és az egészségünket tesszük vagy nem tesszük kockára.

A Dévény Alapítvány központjában lóg a falon egy cikk, aminek sajnos nem tudtam meg a forrását, de elgondolkodtató dolgokat tartalmaz. Arról szól, hogy igazából még nem élte végig az életét egy mobilos generáció, ezért nem tudhatjuk, nem vizsgálták még az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait ezeknek a kütyüknek. Évtizedekre előre pedig nehéz megbecsülni a következményeket. Mivel az életünkből tényleg nagyon nehéz már teljesen kiiktatni ezeket a szerkezeteket, akár a mobilról, a számítógépről, a wifiről van szó, akár a mikróról, én az odafigyelésre törekszem. Arra, hogy ha tényleg kell, akkor használjuk, de ne essünk át a ló túloldalára. Amit ki tudok kapcsolni, azt kikapcsolom, vagy amit a gyerek alvási idejében is tudok használni, azt akkor használom. Ugyanígy próbálom minél tovább távol tartani a mikrótól is. Csak a kezdet volt nehéz, a megszokásoktól elszakadni. Utána már eszébe sem jut az embernek, hogy van olyan szerkezet is.

Nálunk úgy kezdődött a mikrómentes élet, hogy a férjem elkezdett a masina ellen kampányolni nálam. Egyre többször melegítette az ételeket a tűzhelyen, és rosszallóan nézett rám, ha az enyémet betettem a mikróba a gyorsaság és kényelem kedvéért. Ekkor még nem volt gyerekünk. Aztán, egy nap azt vettem észre, hogy a mikró előtt állva, ami nálunk fejmagasságban van a konyhaszekrény polcára helyezve, iszonyatosan fáj a fejem. Gyanakodni kezdtem, úgyhogy még néhány alkalommal megfigyeltem, mi történik, ha melegítek valamit benne, és a közelébe állok. Mindig erős fejfájás tört rám. Nem vagyok szakértője a témának, de egyértelműnek tűnt, hogy ha zárt ajtón keresztül ilyen hatása van, akkor az valószínűleg nem cirógatja az egészségemet, az ajtón belül levő ételt meg még inkább nem. És ha ilyen hatással van a jócskán felnőtt fejemre, milyennel lehet a gyerekére?

Ezt láttad már?

Squiz újratölthető ételtasak - Elefánt, pingvin, oroszlán (3 db 1 csomagban)

 

Hogyan ne használj mikrót?

„Alternatív” melegítési módok:

  • Forró vízzel telt edénybe állítva a bébiételes (vagy felnőtt ételes) üveget. Ha olyan forró a csapvíz nálatok, az is jó lesz. Engedsz egy kis vizet egy edénybe, beleállítod a bébiételes üveget vagy dobozt, és időnként átkeverve átmelegíted. Ha a csapból nem folyik forró víz, akkor a tűzhelyen is melegíthetsz, vagy frissen, vagy ahogy én csináltam, termoszban őrizgetve. Meg persze használható a vízforraló is, ha van.
  • Tűzhelyen, serpenyőben vagy lábasban: Az étel (pl. főzelék, tészta, rizs) alá egy kis vizet öntök, épp csak egy harmad ujjnyit, vagy annyit sem. Ahogy melegítem, nem fog odaégni, a víz pedig elpárolog vagy bizonyos ételek magukba szívják. Ugyanakkor ez még nem akkora vízmennyiség, hogy az étel tovább főjön, és esetleg túlpuhuljon.
  • A tésztát úgy is fel lehet melegíteni, ha lobogó forró vízbe mártod. Akár egy szűrő segítségével is bele lehet engedni a forrásban levő vízbe a tésztát, majd max. fél perc elteltével csak ki kell emelni és lecsepegtetni. Természetesen, ha a tészta előzőleg már a szósszal össze lett keverve és úgy állt a hűtőben, ez a módszer nem lesz jó. Annál inkább az előző pontban leírtakat érdemes alkalmazni.
  • Gőz felett: Egy lábasban vizet forralva, fölé egy fém keverőtálba pedig az ételt téve, gyakran megkevergetve fel lehet melegíteni a pépes ételeket, legyen az bébiétel vagy akár krémleves. Ez ugyanaz a módszer, ahogy a csokit szoktuk felolvasztani süteményekhez.
  • Grillezés: Ezt nem csak a sütődben, hanem a mikróban is végezheted, hiszen a grill program nem mikrohullámmal melegít. Természetesen nem a babaételekre gondoltam itt, hanem a felnőttekére, különösen a kenyérfélékre, pl. melegszendvicsek, pizzák és egyéb lepények melegítésének ez egy praktikus módja.
  • A tortilla, palacsinta és hozzájuk hasonló tésztából készült ételeket a legjobb egy enyhén olajozott serpenyőben (palacsintasütőben) átmelegíteni.

Mindegy, mit választasz, a lényeg annyi, hogy szerintem felejtsd el a mikrót! Én huszonvalahány évig használtam, és most, hogy a kisfiamnak főzök és melegítek, egyszerűen kiiktattam. A felnőtt ételeknél is.
Először csak pislogtam, mert azt hittem, bizonyos ételeket lehetetlenség megmelegíteni nélküle. Mintha már az ősember is mikrózta volna a mamuthúst, érted… Aztán végül mindent meg lehetett. Szinte észrevétlenül leszoktunk a használatáról. Most már csak akkor gondolkodom el rajta, amikor vendégünk van és egy gyűszűnyi meleg tejet kér a kávéjába. Azt melegíteni tűzhelyen, hát…

Melegítés házon kívül

Ha nem otthon ér az étkezési idő titeket, akkor sem kell kompromisszumot kötni. A legtöbb kávézóban, étteremben meg lehet kérni a pultost, hogy adjon egy bödönnyi forró vizet. Találkoztam már én is olyannal, aki nyúlt a bébiételért, hogy szívesen beteszi a mikróba. Kedvesen megköszöntem, hogy ilyen segítőkész, de megkértem, hogy ha lehet, inkább forró vizet adjon, mert nem szeretném a babám ételeit mikrózni. Nekem eddig mindenhol megértették, kedvesek voltak, nem volt belőle probléma.

Ezt láttad már?

Skip Hop Zoo uzsonnás doboz készlet - kutya  RooKies bio vegán zabos gyümölcskeksz alma&fahéj, 40 g

 

 

One thought on “Bébiételek melegítése: Felejtsd el a mikrót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük