Miért bio?

P1250244_840x626

Természetesen az oldalamon szereplő bármelyik ételt elkészítheted nem bio alapanyagokból is, de én bioból dolgozom (kivéve, amikor valamiből nem tudok beszerezni, de ez ma már nagyon ritka) és erre biztatok mindenkit, aki megteheti. Így finomabb, minőségibb, egészségesebb étel kerül a gyerek és az egész család tányérjára.

Ez az életmód eleinte talán nehézségekkel jár. Elsőre úgy tűnhet, hogy több érv is szól ellene, leginkább a megszokás és a családi kosztpénz beosztása. Hosszú távon azonban meghálálja magát. Azaz a szervezetünk hálálja meg a törődést.

Van egy bölcs mondás: Az vagy, amit megeszel. A gyermeked pedig az, amit te megetetsz vele.

Különösen fontos tehát, hogy szülőként érezzük a táplálással járó felelősségünket, és tájékozódjunk, mit tartalmaz az az étel, amit a kicsinek adunk. Hiszen a gyermekének mindenki a legjobbat szeretné, nem igaz?

Mi a bio?

Bio terméknek számít az az élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő és minősítettek. Mit jelent ez?

Növénytermesztés esetén:

 • A bio minősítést olyan növények kaphatják meg, amelyek semmilyen vegyszeres kezelésben nem részesültek. A kártevőiket a biogazdák a természetes ellenségeikkel (illetve baktériumokkal, algákkal, gombákkal, stb.) irtják vagy tartják távol, gyomot kézzel irtanak.
 • A gazdák műtrágyát nem használhatnak, csak szerveset, illetve biokomposztot, és olyan állatok trágyáját, amelyek szintén vegyszerektől mentes táplálékon nevelkednek.

Állattenyésztés esetén:

 • A bio haszonállatok természetes tejjel táplálkoznak.
 • Legelőn kell tartani őket, amikor csak az időjárási viszonyok lehetővé teszik.
 • Csak génmódosítástól mentes takarmányt kaphatnak.
 • A baromfiknak szabad kifutót kell fenntartani, ketreces tartásuk tilos.
 • Az állatok betegségeit igyekeznek megelőzni. A biotól független kötelezőek bizonyos védőoltások, de ha megbetegednek, homeopátiás módszerekkel gyógyítják őket. Semmilyen hormont vagy hormontartalmú készítményt nem kaphatnak.
 • Tartásuk során kímélni kell őket a stressztől.

Miért jó?

A bioélelmiszerek:

 • egészségesebbek és táplálóbbak, mint az ipari vagy vegyszerrel kezelve készültek, ezt kutatások igazolják,
 • ízletesebbek,
 • termesztésükkel, tenyésztésükkel a gazdaságok nemcsak a fogyasztók egészségére ügyelnek, de a környezetvédelemre és már egyre több esetben a méltányos foglalkoztatásra is.

Ellenérvek, tévhitek

 • Sokba kerül

Először 2011-ben jártam biopiacon. A férjem „rángatott” el, bár nem kellett nagyon erőltetnie. Kíváncsi voltam, de bennem is megvoltak azok az ellenérzések, amik sokakban. Leginkább az, hogy ha rákapunk a biozásra, meg fognak ugrani a költségeink. Szegény családban nőttem fel, és édesanyám arra tanított, hogy a legtöbbet az evésen lehet spórolni. Ezzel egyébként még ma is egyetértek, de már kiegészíteném: A legtöbbet az evésen lehet spórolni, de pont azon nem érdemes.
Ezzel a gondolkodással szocializálódtam tehát, ezért az első biopiacozásunk alkalmával én is csak a megszokottnál magasabb árakra tudtam koncentrálni. Ráadásul nagyon sok zöldségről, gyümölcsről, gabonáról nem is tudtam, mi fán terem és mire használható. Aztán a férjem megkóstoltatott velem egy bio banánt. Komolyan mondom, hogy mint az amerikai romantikus filmekben, amikor az álompasi (Brad Pitt, George Clooney, Robert Pattinson, kinek ki) megcsókolja a szemüveges, szegény, jelentéktelen lányt, lassított felvételben ér az ajkuk egymáshoz, a napfény megcsillan az összeérő orrhegyükön… és a világ rózsaszínbe borul. No, ilyen érzés volt az első falat bio banánom. Innentől kezdve minden szombaton vágytam a biopiacra banánt enni, de még több hónapig tartott, amíg fokozatosan átálltunk mindenben a biozásra.

Azért meséltem el, mert én is átéltem mindezt. Nincs hatalmas vagyonnal rendelkező amerikai nagybácsim, aki finanszírozza az életmódomat. Magamnak találtam meg a módját, hogy hogyan tudom megvalósítani, ami számomra fontos: a minél egészségesebb, tiszta táplálkozást.

Az árcímke valóban fontos dolog, de az élelmiszerek esetén gyakori, hogy a vásárlók körtét az almával hasonlítanak össze. Képletesen persze. Amikor valaki megkérdezi, miért drágább a bio, azt szoktam mondani, hogy fordítsuk meg a kérdést. Tegyük fel, hogy a bio ára az „igazi ár”, amibe egy normális zöldség vagy gyümölcs előállítása, szállítása stb. kerül, és a hipermarketes meg a piacos nem bio áru az olcsóbb ahhoz  képest! Gondolkodjunk el azon, vajon mivel érik el ezt az alacsonyabb árat! Vegyszerezéssel, génmanipulációval, növekedésserkentő szerekkel, üvegházas termesztéssel, éhbérért és borzalmas körülmények között dolgoztatott munkásokkal stb.? Egy nem fenntartható, egészség-, környezet- és társadalomromboló technológiával? Mesterséges anyagok, színezékek hozzáadásával? Ezekről sok helyen lehet olvasni, én nem is térek most ki rájuk részletesebben.
Ha egy termék drágaságát vagy olcsóságát az ár/érték aránya határozza meg, akkor vajon mi a drágább? Pl. egy festékanyagokból, ipari hulladékból, mesterséges színezékekből és térfogatnövelő szerekből álló „étel” 600 Ft-ért, vagy egy természetes alapanyagokból álló, vegyszermentes, színezékmentes, vitamindúsabb stb. változata 900 Ft-ért?
Vagy ahogy egyik kedves orvosom felesége mondta: „Fiam, most két rossz paprikát akarsz enni, vagy egy jót?” Persze, hogy inkább jót.

P1250252_vagott

 

Az egyik országos hálózatú élelmiszer szupermarketben nemrégiben kezdték el árusítani a bio gyümölcsöket. A narancshoz és a citromhoz kiírták, hogy a héja is fogyasztható. Az az érdekes ebben, hogy ezek szerint az áruház eddig is tudta, hogy a nem bio citrusok héja nem alkalmas emberi fogyasztásra, de ezt nem tüntették fel. Nem mondták el a vásárlóknak, hogy hé, ezt ne reszeljétek bele a süteménybe. Persze, hogy nem, hiszen a marketing szabályai szerint a termékről csak jót szabad mondani, a többi tulajdonságát pedig illik nem megvilágítani.

Amikor legutóbb a Csörsz utcai biopiacon jártam, fültanúja voltam egy beszélgetésnek, amit az egyik biogazdaság vezetője és egy láthatóan szkeptikus érdeklődő folytatott. Utóbbi fiatalember rögtön a magas árakkal hozakodott elő, mire a gazda azt mondta, hogy a bio nem drága, hanem minőség. Elgondolkodtam ezen, milyen igaza is van. Hiszen, ha bemegyünk egy nem bio termékeket árusító élelmiszerboltba, ott is mindenből van alacsonyabb, közepes és magasabb árkategóriájú termék. Van tonhalkonzerv 150 Ft-ért is, de 900-ért is. Lehet venni vörösbort pár százasért, de ha minőségi italt szeretnél, ezreket kell fizetned. Van olcsó csokoládé, és prémium csoki is az előző árának sokszorosáért. Akinek fontos az ételek, italok minősége, valószínűleg ezekben az üzletekben sem a legolcsóbb termékeket fogja betenni a kosarába. Ha viszont már elkötelezett a minőség iránt, a nem bio és bio termékek ára között nem lesz számára jelentős különbség. Sőt, én pl. már olcsóbban veszem a bio tortilla lapot vagy a bodzaszörpöt a piacon, mint amennyiért a számomra megfelelő minőségű nem biot meg tudnám venni a hipermarketek valamelyikében.

Miért érdemes egyáltalán minőségi élelmiszert fogyasztani? Gondolj bele, hogy az autódba sem tankolsz olyan benzint, ami rosszabb minőségű és árt a kocsinak. Nem öntesz a benzintankba kristálycukrot sem, mert tudod, hogy akkor nem fog működni, nem szolgál majd többé téged, és nem tudod megfelelő áron értékesíteni sem. A legdrágább nem az, ha a megfelelő benzint és a megfelelő olajat töltöd az autódba, hanem ha tönkremegy és elúszik a pénzed. Add hozzá, hogy ha egy autó elromlik, abból még vehetsz újat. Akkor sem éri meg tudatosan károsítani, de ha már megtetted, szerezhetsz egy újat, egy „tisztát”. No de mi a helyzet a szervezeteddel? És a gyerekekével? Azt már nem tudjuk lecserélni, megjavíttatni, újra kitisztíttatni.

Az első számú ellenérv tehát az szokott lenni, hogy nincs rá pénz. Persze tudom, hogy sokan élnek mélyszegénységben, akiknek egy kiló kenyér ára is sokat számít. De olyanok is gyakran ezt a „kifogást” rántják elő, akik megengedhetnék maguknak az egészségesebb táplálkozást. Félreértés ne essék, senkinek sem a pénztárcájában szeretnék turkálni, abszolút magánügy, ki mire költi a mennyijét. Egy olyan mindennapi dolog, mint a táplálkozás, csak keveseknek ér meg annyit, hogy tényleg minőségi szintre vigyék. Pedig, ha jobban belegondolunk, kevés olyan terület van, amit annyira tudunk befolyásolni, mint az otthoni étkezést.

Az árakhoz még fontos hozzátenni két dolgot. Már egyre több helyen nyílnak biopiacok. Nem állítom, hogy ott minden árus ilyen, de bizonyos termékeket jóval a biobolti ár alatt meg lehet vásárolni egyenesen a termelőtől. Valamint olyan terméket is ki lehet fogni, ami így még a hagyományos bolti, nem bio változatnál is olcsóbb. De tény, ami tény, ha két almát egymás mellé teszünk, a bio valószínűleg tényleg többe fog kerülni, mint a nem bio. Amikor azonban próbáltam kiszámolni, mi mennyivel költünk többet, amióta csak bio alapanyagokat vásárolunk az itthoni étkezésekhez, és körbekérdeztem a környezetemben élő bio élelmiszerekre átállók körében is, azt tapasztaltam, hogy a bevásárlásaink összege nem növekedett, vagy nem jelentősen. Sőt, a saját kosztpénzünkkel kapcsolatban több olyan időszakot is találtam, amikor kevesebbet költöttünk, mint korábban, pedig akkor még ketten voltunk, most pedig már hárman vagyunk a háztartásban.

Hogyan lehetséges ez? Magunknál és az ismerősi körömben is azt tapasztaltam, hogy a bioélelmiszerre való átállás egy más szemléletet is hozott az életünkbe. Ennek köszönhetően már más termékeket vásárolunk, mint a nem bios éveinkben.
Nem szeretném, hogy emiatt bárki kellemetlenül érezze magát, nem az a célom, hogy provokáljak. Szerintem a mai fogyasztói társadalomban, amikor a reklámok észrevétlenül is meghatározzák döntéseinket, szinte természetes, hogy az ember beleesik olyan időszakokba, amikor nem az egészségét szem előtt tartva alakítja ki a vásárlási szokásait. Én is voltam ilyen sok évvel ezelőtt. Hétvégente jártunk vásárolni az azóta már megszűnt Corába, és a két fős háztartásunkba X Ft alatt nem úsztuk meg a bevásárlást. Ma, ha bemegyek egy ilyen hipermarketbe, max. 2-3 terméket tudok megvenni. Azért a néhányért pedig nem érdemes elmennem olyan messzire. A többi áru számomra ott már nem vonzó. Ahol én vásárolok az utóbbi években, ott meg nem ezek a termékek kaphatóak, és nem is ilyeneket keresek. Egy átlagos héten jóval a korábbi corás heti összeg alatt költök a bevásárlásaimnál, és már nem kettő, hanem három főre.

“A biotermékek ellen a leggyakoribb érv a lényegesen magasabb ár. A biohúsra ez különösen igaz. Vásárlói kosár tartalmára vonatkozó külföldi kutatások szerint azonban – amelyek azt vizsgálják, hogy a különböző fogyasztói csoportok mennyit költenek a táplálkozásra – a biofogyasztó nem vagy alig költ többet. A biofogyasztó ugyanis jónéhány dolgot nem vesz meg. Megváltoznak a fogyasztási szokásai – elkerüli a gyorséttermeket, kevesebbet fogyaszt az élvezeti cikkekből, húsból és állati eredetű élelmiszerből, viszont több zöldséget és gabonát eszik.”
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Tehát lehet, hogy a bio alma vagy a bio banán többe kerül, mint a nem bio verzió, de egyrészt átalakulnak a vásárlási szokások, már nem azt veszed, amit korábban, így a teljes tükör-összehasonlítás értelmét veszíti. Másrészt sokkal többet kapsz a pénzedért cserébe. Jobb minőséget, táplálóbb ételt, egészséget, és nem utolsó sorban sokkal jobb ízt.

 • „Az óvodában sem lesz bio”

Kisgyerekes szülők körében gyakori érv az is, hogy majd az oviban, bölcsiben sem lesz bio kaja, ezért ne adjunk otthon sem. Többektől hallottam már ezt, de amikor először mondta nekem egy akkor 9 hónapos kislány anyukája, nagyon meglepődtem, mert bennem ez sosem merült fel. Elgondolkodtam rajta, mint minden új érven, de aztán arra jutottam, hogy ez a megközelítés nem az enyém. Miért kellene a közismerten vészesen gyenge színvonalú közétkeztetéshez igazítani az otthoni ételeink minőségét? És emiatt már csecsemőkorban „szoktatni” hozzá a gyerek szervezetét a vegyszerekkel és mesterséges anyagokkal szennyezett ételekhez?

Az otthoni étel az egyetlen, amire tényleg van rálátásunk, amit igazán mi határozhatunk meg. A mi felelősségünk, hogy mi kerül az asztalra, és senki másé. Tekinthetünk erre úgy, mint egy hatalmas lehetőségre! Nagyon sokan nap mint nap hagyják elillanni, de mi lenne,ha mi nem tennénk? Miért raknánk a családi asztalra rosszabb minőségű ételt, ha a jobbat is választhatjuk?

Artúr piac jó 840

 • „Te elhiszed, hogy tényleg bio?”

Bio minősítést csak az a termék kaphat, amely megfelel az erre vonatkozó törvényi előírásoknak. Ezt két magyar cég ellenőrzi. Az ellenőrzött, minősített bio (vagy a Magyarországon ritkább kifejezéssel ökonak, ökológiainak, biológiainak vagy organikusnak nevezett) termékek csomagolásán fel van tüntetve:

Ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó termék.
Ellenőrizte: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) vagy a Hungária Ökogarancia Kft. (HU-ÖKO-02).

Nem hazai termék esetén a fenti két jelölés egyike mellett még feltűnnek egyéb jelek is, pl. a zöld csillagos levél,a Demeter minősítést jelölő narancssárga logó, stb.

A szigorú ellenőrzés ellenére előfordulhatnak visszaélések, de ez a nem bio termékeknél is így van (pl. sajtbotrány, lóhús-botrány). Ügyeskedők sajnos minden területen felbukkanhatnak.

Amikor valaki megkérdezi, én elhiszem-e, hogy bio az, amit annak árulnak, azt szoktam válaszolni, hogy a nem bioról biztosan tudjuk, hogy nem az. Annál csak nagyobb esélye lehet.
Az ellenőrzés pedig tényleg szigorú, az egyik budapesti biopiacon vásárolva bárki találkozhat az ellenőrökkel, akik gyakran látogatják a standokat és vizsgálják az engedélyeket. Saját magam is tanúja voltam, ahogy az egyik kereskedő nem bio termékét kitiltották a piacról, mert bár nem bio címkével árulta, megtévesztő módon ki volt helyezve a polcra.

 • Nincs rá idő

Nem, nem azzal jövök, hogy arra van idő, amire akarjuk, mert ettől a közhelytől alapjáraton is hullani kezd a hajam, hát még anyukaként, a millió teendőm között életben maradni próbálva. Az viszont, hogy ökológiai gazdaságból származó termékeket fogyasztani több idő lenne, tényleg csak tévhit. Ha sikeresen szakítottunk a korábbi, berögzült szokásainkkal, és feltérképeztük az új beszerzési helyeket, nem vesz több időt igénybe a bevásárlás vagy a főzés. Na jó, az tény, hogy nincs mindenkinek biopiac vagy biobolt az utcája sarkán, de egy jó cél érdekében érdemes egy kicsit utazni. Mindez csak megszokás kérdése, hogy melyik irányba sétálunk, buszozunk vagy autózunk.A hipermarketek el tudják érni, hogy az ember kiautózzon értük az agglomerációba. A biopiacok és bioboltok országos “lefedettsége” még nem ilyen jó, de a legtöbb ember pár km-en belül el tudja érni a beszerzési helyeket. Illetve érdemes megnézni a biogazdaságok dobozos, házhozszállítós, vagy adott napon átvevős rendszerét is.

 • Nehéz beszerezni

Nem tudom, lehet-e az embernek kedvenc ellenérve, de ha igen, akkor nekem ez az. Valószínűleg azért, mert aki a beszerzést felhozza, az már foglalkozott a témával, és észrevette, hogy ahol addig vásárolt vagy legalábbis a lakóhelye környezetében nem könnyű bio alapanyagokhoz jutni. Kicsit ironikus, hogy főleg vidéken nehézkes a beszerzés, míg a fővárosban, a betondzsungel közepén ma már egész jól megoldható. A – divatos szóval élve – lefedettségen van még mit dolgozni, de addig is, amíg minden legalább város méretű településen nyílik biopiac, érdemes körülnézni a házhozszállítós lehetőségek között, illetve akinek kertje van, maga is termelhet néhány zöldséget. Egyes zöldségek (pl. paradicsom, paprika, salátafélék, fűszernövények stb.) balkonládában is termeszthetőek, kert sem kell feltétlenül hozzájuk.

Külön szeretnék majd segítséget nyújtani a beszerzésben, üzletek, piacok, termelők listájával. A saját „biová válásom” során ezek felkutatását találtam az egyik legidőigényesebbnek. Eleinte a szükséges cuccokat nem tudtam egyetlen helyen beszerezni, és ez nagyon zavart, mert a már említett corás időszakomban nem ezt szoktam meg. Aztán szép lassan erre is átálltam, most szombatonként vásárolok be mindent a biopiacon, hét közben pedig két közeli boltból pótlom, ami elfogyott.

Amiben ne köss kompromisszumot

Én a bio termékek pártján állok, és nem csak a csecsemők táplálásában. Ez már kiderült számodra, ha idáig elolvastál. Másoknak, ha megkérdezik a véleményemet, azt szoktam mondani, hogy legalább a kisbaba első életévében próbáljanak mindent megtenni a mérgező és allergizáló anyagok elkerüléséért. Már a törekvés is sokat jelent, nem muszáj rögtön a 100%-ra hajtani. Csak elkezdeni nehéz, utána már minden megy, mint a karikacsapás.

Még az is lehet, hogy élvezni fogod az új, tisztább életmódot.

Ha pedig úgy érzed, szívesen vennél bio alapanyagokat, de nem tudod megvalósítani, hogy mindenből beszerezd, akkor legalább az alábbiakban ne köss kompromisszumot:

 • Déli gyümölcsök (pl. banán, narancs) – Messziről hozzák és még zölden szedik le őket. Ezért olyan, az egészségre káros vegyszerekkel kezelik őket, amelyek hatására szállítás közben érnek meg, illetve később indulnak romlásnak.
 • Salátafélék, gyökérzöldségek, földben érők (pl. saláta, spenót, sóska, cékla) – A műtrágyázott zöldségek nitráttartalma magas, ami a csecsemők egészségére káros. Írásaimnak nem célja betegségekkel riogatni az olvasókat, aki kíváncsi a lehetséges hatásokra, a google segítségével megtalálhatja.
 • Szója és szójatermékek (pl. tofu) – A szója a világ egyik leginkább génmódosított növénye. Bár elvileg hazánkban nem forgalmazható GMO génmódosított szója és abból készült termékek, azért jobb az óvatosság. Ráadásul egyes vélemények szerint a szójában növekedési hormont gátló anyagok is vannak, csecsemőknek, kisgyerekeknek (6 éves kor alatt) nem ajánlott fogyasztani, főleg nem gyakran. Ebben egyébként megoszlanak a vélemények, sokan úgy gondolják, a szójának rosszabb a híre, mint amilyen valójában. Sok vegán táplálkozású ember akár naponta is fogyasztja. Én azért inkább óvatos vagyok vele, havonta 1-2 alkalommal használok szójaszószt vagy tofut. Mindig biot.
 • Halak – Higanytartalmuk miatt nem javasolt a hal korai bevezetése. Ha bio halat veszel, és alaposan odafigyelsz, hogy a baba ne szálkás falatokat kapjon, akkor már 1 éves kor alatt is adható. Kevesen tudják, hogy a Hortobágyon világszínvonalú bio haltenyésztés is folyik. A Hortobágyi Halgazdaság weboldala ITT érhető el. A bio halakról és beszerzésükről nemsokára külön bejegyzésben fogok írni.

Remélem, sikerült kíváncsiságot ébresztenem benned, és szívesen kipróbálod, milyenek is a bio termékek. Vagy talán már régóta fogyasztod is őket. Ha viszont úgy döntesz, hogy te nem ilyen alapanyagokat fogsz használni, akkor is érdemes követned a további bejegyzéseimet. Az ételek elkészítésében és a hozzátáplálás általános gyakorlatában nincs különbség akkor sem, ha nem bio alapanyagokat használsz.
Én a bio szemléletet fogom követni, hiszen itthon is ezt teszem, ezért az ökológiai gazdaságokból származó hozzávalókról említésszerűen még többször lesz szó.

 

 

 

One thought on “Miért bio?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.