Milyen a jó etetőszék?

IMG_4754x

Mi már a 3. etetőszéket használjuk. A jelenlegit már több, mint egy éve vettük és vetettük be. Kiderült, hogy a designos, 15-20-30 ezrekért árult, nagyon márkás darabok semmivel sem tudnak többet, és az Ikea 4000 Ft-os, piszok egyszerű széke a mindent vivő. Nálunk legalábbis. De erről majd később.

A cikkhez és a jó választáshoz egy olyan gyógytornász segítségét kértem, akinek nagyon sokat köszönhetünk Artúr mozgásfejlődésének alakulásával kapcsolatban, és egy nagyon gyerekbarát, hiteles szakembernek ismertem meg. Ráadásul háromgyermekes édesanya. Készségesen válaszolt a kérdéseimre, de megkért, hogy a nevét ne írjam meg, mert így is nagyon hosszú várólistával dolgozik. Ezért csak Ny. Zs-ként fogom említeni.

Mikor kezdjünk el etetőszéket használni?

Ny. Zs. gyógytornász szerint nincs olyan szabály, hogy ha egy baba 5 vagy 6 hónapos, akkor ilyen és olyan széket kell neki venni. Egyénileg kell megnézni a gyerekeket, mire érettek, és mennyire szeretnének már ülni.

Azoknak a kicsiknek, akik még csak majdnem tudnak ülni, viszont látszik, hogy nagyon szeretnének, a gyógytornász dönthető háttámlájú széket javasol.

IMG_4754x(Fotó: Boncsér Orsolya – Szuzi és a Naplopók)

Mennyit szabad ülnie a babának?

A hivatalos álláspont szerint, amíg a gyerek nem ül stabilan, nem javasolt elkezdeni a hozzátáplálását. Azonban vannak gyerekek, akik még 8-9 hónaposan sem ülnek tökéletesen, az ételek iránt viszont nagy érdeklődést mutatnak.

6 hónapos kor felett, ha még nem tudja tökéletesen megtartani magát ülő pozícióban a kicsi, nem okoz problémát, ha napi 3 x 10-15 percre, amíg eszik, beültetjük a székbe. Ha előtte és utána engedjük kúszni-mászni, és a napnak csak egy ilyen kicsi részét töltötte székben, akkor az nem hat károsan a gerincére és a mozgásfejlődésére. – magyarázza Ny. Zs.

Az első ültetéseknél segítsünk a babának, tegyük körbe valamivel, ami támasztja, pl. párnákkal! Semmiképpen se arra használjuk az etetőszéket, hogy órákat ültetgessük benne!

Ahogy a gyógytornász is rávilágít egy jó példával: az autósülés (hordozó, kagylóülés, ki hogy nevezi) sem ajánlott egész napi használatra, de ha el kell menni valahova, nyugodtan beletehetjük a babát egy kis időre.
Az etetőszék is ilyen. Nem befolyásol semmit, hogy az étkezések idejére beültetjük a már 6 hónaposnál nagyobb babát. De 3-4 hónapos gyereket azért ne ültessük még, se etetőszékben, se kanapén, sehol!

Az ergonómiai szempontokon túl

Ha a baba ülve tud jól enni, és élvezi, hogy ő is részese lehet a családi étkezéseknek, akkor az többet számít, minthogy a még billegős ülés miatt ne engedjük ismerkedni az ételekkel, pedig már szeretné. – mondja a gyógytornász.

IMG_4795x(Fotó: Boncsér Orsolya – Szuzi és a Naplopók)

Az ülés készségének kialakulása

Ezt a készséget mi is segíthetjük kifejlődni. Természetesen nem úgy, hogy idejekorán ráerőltetünk a babára egy olyan testhelyzetet, ami neki még nem komfortos. Az ülés kialakulásában nagy szerepe van az agyi egyensúlyközpontnak, az pedig születéstől fogva fejlődik, akár már a karban ringatástól, a szülőre kötve hordozástól, az Adamo hintában töltött percektől is, 5-6 hónaposan pedig már a játszótéri hintába is be lehet tenni a piciket napi 5 percre, ha élvezik. (Mi is ezt csináltuk a kisfiammal.)

Ez mind támogatja az ülés képességének kialakulását, stimulálja az agyi egyensúlyközpontot, motiválja visszahúzódni a csecsemőkori reflexeket, és segíti a tartást. – teszi hozzá a gyógytornász.

IMG_4798x(Fotó: Boncsér Orsolya – Szuzi és a Naplopók)

Fontos szempontok a választáshoz

  • A kezdeti időszakban használjunk lábtámasztót!
    Az is segíti a babát a stabilitás megtalálásában. Ha lehúzza a lába, akkor kevésbé tudja rendesen megtartani magát. De ennek sincs hatalmas jelentősége, – teszi hozzá a gyógytornász – nem kell attól tartani, hogy az etetőszékben, lábtartó nélkül ülő gyereknek gerincferdülése lesz, hacsak nem órákig ül benne.
  • Válasszunk olyan etetőszéket, amelybe be lehet kötni a babát! És mindig használjuk is ezt a funkciót, nehogy kiessen!
    Veszélyes, ha anyuka csak egy pár pillanatra elmegy az asztaltól, elfordul vagy mással beszélget, a baba meg már borul is.
    (Babakocsiból  láttam többször is fejre esni be nem kötött gyerekeket, úgy, hogy a szüleik mellettük álltak és azt hitték, figyelnek. Ezért a bekötés szerintem is fontos! – a szerk.)

Mi vált be nálunk

Röviden összefoglalom, milyen problémákat oldott meg ez a kis svéd bútordarab, amiket a korábbiak nem. Az első kettő lehet, hogy nagyobb, 2-3-4 éves gyerekeknek beválik, de az 1 év alatti kisfiam elveszett benne. Csak a háttámlán volt párnája, ezért nem tartotta Artúrt semmi oldalról. Mivel nagy öblös az ülőrészük, amikor már izgett-mozgott és fel tudott állni, folyton kimászott belőlük, felfelé. Fel az asztalra.

Az Ikea-féle etetőszék ezeket megoldotta. Igaz, lábtartója nincs, ezért első etetőszéknek ez sem a tuti, de van hozzá csinos kis felfújható párna, ami segít a stabil ülésben, és abban is, hogy a gyerek ne érezzen késztetést a kimászáshoz.

A lábtartó egyébként eleinte jó volt, a fent is írtak miatt, így könnyebben megtanult ülni. Később már inkább a lábtartó nélküli és párnával szűkített etetőszék vált be, abban kevésbé jutott eszébe feltolni magát és kimászni.

IMG_4807x(Fotó: Boncsér Orsolya – Szuzi és a Naplopók)

Mi tehát ezt az utat jártuk végig az etetőszékekkel, de nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz válik be. Mindenki találja meg a gyermeke számára megfelelő darabot!

Ha tetszik, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.